Houten gevelbekledingen: natuurlijk en veelzijdig materiaal 

Houten gevelbekledingen zijn bekend in de bouwsector dankzij de natuurlijke look die ze uitstralen. Hier lees je over de verschillende aspecten van houten gevelbekledingen, zoals de verschillende houtsoorten, installatiemethoden en behandelingsopties. Ontdek waarom hout een goede optie kan zijn voor jouw woning.

Wat kost gevelbekleding uit hout gemiddeld per m2?

De kosten van houten gevelbekledingen zijn afhankelijk van verschillende elementen, zoals de houtsoort. Hout van duurzaamheidsklasse I en II, zoals hardhout bijvoorbeeld is duurder dan andere houtsoorten.

Soort werk Prijs per m²
Houten gevelbekleding exclusief plaatsing€50 – €80
Houten gevelbekleding inclusief plaatsing€150 – €200

De prijs van gevelbekleding inclusief plaatsing is aanzienlijk hoger. Het is belangrijk om te onthouden dat de richtprijzen slechts gemiddelden zijn. De daadwerkelijke kosten kunnen verschillen op basis van factoren zoals de specifieke houtsoort, de complexiteit van de installatie.

Houten woningen zijn populair in natuuromgeving

Wat is de goedkoopste houten buitenmuur bekleding?

De goedkoopste houten gevelbekledingen zijn houtsoorten met een lagere duurzaamheidsklasse. Deze vallen in een lagere prijsklasse. Enkele voorbeelden hiervan zijn Thermowood Grenen, Thermisch gemodificeerd Vuren en Siberisch Lariks.

Thermowood Grenen en Thermisch gemodificeerd Vuren zijn beide behandeld met een thermisch modificatieproces om hun duurzaamheid te verbeteren en hun levensduur te verlengen. Dit maakt ze ze geschikt zijn voor buitengebruik.

Siberisch Lariks is een houtsoort die uit Siberië komt en van nature duurzaam is. Het is perfect voor werken buiten en is duurzamer dan Grenen of Vuren, maar het valt nog steeds in een lagere prijsklasse dan andere hardhoutsoorten.

Let op: deze houtsoorten zijn goedkoper dan houtsoorten met een hogere duurzaamheidsklasse, maar dat betekent ook dat ze niet dezelfde levensduur hebben.

Op zoek naar een natuurlijke uitstraling?
Ontvang vandaag nog een offerte voor houten gevelbekledingen.

Houten gevelbekleding: de opties

Verschillende houtsoorten

Er bestaan verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor gevelbekleding. De keuze die je maakt zal afhankelijk zijn van het uiterlijk en de duurzaamheid die je wenst te hebben. Hardhout, zoals Afzelia en Ipé, heeft een natuurlijke duurzaamheidsklasse I of II. Dat zorgt voor een lange levensduur en een grijs patina na verloop van tijd.

Andere populaire houtsoorten zijn padoek, eik, bamboe en ceder. Bespreek met een expert wat de beste optie is voor jouw gevel.

Een alternatief is thermisch behandeld hout, zoals thermo essen en thermo grenen, dat vergelijkbare duurzaamheid biedt tegen lagere kosten en een milieuvriendelijkere optie is. De keuze tussen hardhout en thermowood hangt af van individuele voorkeuren, budget en milieubewustzijn. Beide bieden duurzame en esthetische oplossingen voor gevelbekleding.

Als extra alternatieven kan je kiezen voor een composiet gevelbekleding of houtlook op een kunststof bekleding. Ze bieden beide het uiterlijk van een houten gevel.

Uitzicht afhankelijk van hoe je ze laat plaatsen

Het uitzicht zal verschillen afhankelijk van hoe je ze plaatst. Tijdens de installatie worden de houten gevelplanken met roestvrijstalen schroeven op een geventileerde onderconstructie geschroefd. De twee meest voorkomende plaatsingswijzen zijn horizontaal en verticaal.

Bij horizontale plaatsing monteer je de panelen parallel aan de grond. Deze methode kan een modern en strak uiterlijk bieden aan de gevel. Horizontale plaatsing kan ook helpen om de breedte van een gebouw te accentueren.

Bij verticale plaatsing daarentegen worden de panelen loodrecht op de grond geïnstalleerd. De aanpak geeft een gevoel van hoogte aan een gebouw en wordt vaak geassocieerd met een meer traditionele uitstraling

Of je nu voor horizontale of verticale plaatsing kiest is het belangrijk om de kopse kanten van het hout te beschermen tegen waterinfiltratie. Je kan dit doen door gebruik te maken van speciale profielen of door ervoor te zorgen dat er een voldoende grote dakoversteek is. Op die manier kan je de levensduur van jouw gevelbekleding verlengen en mogelijke schade door vocht te voorkomen.

Bedrijfsgebouw met gedeelte houten bekleding

Open versus gesloten gevel

Er bestaan twee soorten gevelbekledingen namelijk open en gesloten gevels. Een open gevel laat ruimte tussen de gevelbekleding toe, wat zorgt voor ventilatie. Een gesloten gevel daarentegen heeft geen openingen tussen de bekleding, wat een strakker en meer uniform uiterlijk geeft.

Houten blokprofiel

Een veel gekozen optie voor houten gevelbekleding is het blokprofiel. Bij deze stijl ligt de nadruk op de aanwezigheid van blokjes, gecreëerd door speelse schaduwvoegen en variatie in houtdikte. Het blokprofiel kan enkel, dubbel of zelfs triple zijn, waarbij elke plank respectievelijk uit één, twee of drie verschillende blokjes bestaat.

Zwarte doek achter houten open gevelbekleding

Bij een open houten gevelbekleding, plaatst de specialist soms een zwarte doek achter de bekleding. Dit doek zorgt voor een uniforme achtergrond. Het zorgt ervoor dat de achterliggende constructie niet zichtbaar wordt door de openingen tussen de planken. Dit zorgt voor een mooie afwerking van de gevel.

Deels open houten gevel

Nabehandeling van het hout

Bij het behandelen van houten gevelbekleding zijn er twee keuzes: transparant of in kleur.

Een transparante afwerking, zoals een dampopen beits met UV-remmer of een voedende kleurolie, beschermt het hout tegen vergrijzing. Deze behandeling laat de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Na 3 – 4 jaar is het nodig om de behandeling te herhalen om de bescherming te behouden.

Bij een dekkende afwerking wordt geen afsluitende lak aanbevolen, omdat deze onder invloed van zonlicht blazen kan veroorzaken. Je kiest best voor een dekkende beits, het betekent dat de oorspronkelijke kleur van het hout verloren gaat. Maar het is wel de beste keuze.

Het grote voordeel is dat je kan kiezen uit een breed assortiment aan kleuren. Dus kan je de gevel afwerken hoe je het zelf wilt. Sommige houtsoorten worden vooraf behandeld, zoals Thermowood dat bijvoorbeeld al zwartgebrand verkrijgbaar is.

Contacteer ervaren gevelbekleders
Ontdek welk gevelmateriaal het beste past bij jouw woning
arrow Ontvang offertes

Hoe kan je houten panelen gevelbekleding bevestigen?

Houten panelen voor gevelbekleding kunnen worden bevestigd met vijzen of minibrads, die dunne nagels zijn die met een nagelpistool worden geschoten. Minibrads worden lichtjes verzonken in het hout, waardoor slechts een minieme indruk van 1 – 2 mm zichtbaar is, wat nagenoeg onzichtbaar is.

Het is best om het hout ook te lijmen met PU-lijm, siliconen- of houtlijm voor een maximale stevigheid, zodat het hout zowel geschroefd als gelijmd 100% vastzit.

Onzichtbare montage

Met het Grad-bevestigingssysteem, vooral geschikt voor Accoya en thermisch hout, wordt de montage van houten gevelbekleding vlot en onzichtbaar. Het systeem maakt gebruik van vooraf gemonteerde clips op een aluminium onderconstructie, waarop de houten planken eenvoudig worden vastgeklikt. Hierbij zijn geen nagels of vijzen nodig.

Door het gebruik van QuickClip profielen wordt een eenvoudige montage en een onberispelijke afwerking gegarandeerd.

Duurzame en milieuvriendelijke opties

Duurzame en milieuvriendelijke opties voor gevelbekleding omvatten houtproducten die van nature bestand zijn tegen weersinvloeden en afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen.

Kiezen voor ecologische houtsoorten

Bij het kiezen van hout voor gevelbekleding is het belangrijk om te kiezen voor ecologisch verantwoorde opties. Als je kiest voor houtsoorten met duurzaamheidsklassen 1, 2 en 3 is het gebruik van verf of conserveringsmiddelen niet nodig. Op die manier behoudt het hout zijn natuurlijke uitstraling. Ten slotte is het ook minder belastend voor het milieu.

Gesloten houten gevel: makkelijk in onderhoud

Thermowood

Thermowood of thermisch gemodificeerd hout, is een speciaal proces waarbij zacht grenen- of sparrenhout in een speciale oven gedurende lange tijd wordt verwarmd. Tijdens het verwarmingsproces gaat het vocht in het hout verdampen en gaat de chemische structuur ook veranderen.

Thermowood neemt bijna geen vocht, dit maakt het minder gevoelig voor insectenschade. Hierdoor wordt de duurzaamheid van het hout vergroot en maakt het geschikt voor buitenwerken zoals gevelbekleding.

Thermohoutbekleding heeft dezelfde eigenschappen van hardhouten bekleding, maar met een lagere prijs.

Thermisch hout heeft een ander uiterlijk dan hardhout. Als je op zoek bent naar hout met een natuurlijke roodachtige tint, is heet hout waarschijnlijk niet de beste keuze.

Recuperatiehout

Recuperatiehout wordt gehaald van oude gebouwen, schepen, pallets of andere constructies die niet meer worden gebruikt. In plaats van ze weg te gooien, wordt het hout gerecycleerd en hergebruikt voor verschillende andere projecten.

Dankzij recuperatiehout wordt de behoefte aan nieuw hout verminderd en wordt er minder verspild. Daarnaast zal het hout sporen van zijn vorige leven behouden, zoals oude spijkergaten, verkleuring en textuur. Dit geeft het hout een unieke en karaktervolle uiterlijk.

Juist onderhoud om levensduur te verlengen

Het onderhoudsniveau van een houten gevel verschilt afhankelijk van de gekozen houtsoort. Bij hout van duurzaamheidsklasse I of II is het in principe niet nodig om beits of olie aan te brengen.

Hout kan na verloop van tijd iets grijzer worden, dit heeft geen nadelige invloed zijn levensduur. Wanneer de panelen vuil worden, ga je ze best reinigen met een speciale houtreiniger.

Lijkt de gevel onderhouden je een vervelende opdracht of heb je hier gewoon geen tijd voor? Kies dan voor een gevelbekleding die wat minder onderhoud vereist. Metalen bekleding, vezelcementplaten en zelfs natuurstenen (zoals handvormstenen of leien), keramische gevels of vliesgevels hebben wat minder onderhoud nodig. Bespreek je opties met een ervaringsdeskundige.

Interesse in een houten gevel? Contacteer hier experten en ontvang offertes op maat

Het inhuren van een expert bij het plaatsen van een houten gevel geeft je veel voordelen. Deze professionals hebben de kennis en ervaring die nodig is om jouw project succesvol te maken.

Met hun hulp ontvang je advies over de beste houtsoorten en plaatsingstechnieken. Zij zorgen voor een kwalitatief resultaat dat voldoet aan jouw wensen.

Vergelijk offertes van verschillende experts om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Door offertes te vergelijken bespaar je niet alleen geld, maar kies je ook voor een professional die bij jouw wensen en budget past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.