Home Schoorsteenrenovatie Wat kost een schoorsteenveger?

Wat kost een schoorsteenveger?

Schoorsteenvegen

Een jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw schoorsteen kan veel heibel voorkomen. Een vuile schouw vergroot namelijk de kans op CO-vergiftiging en schouwbranden. Bovendien bent u in veel gevallen verplicht uw schoorsteen jaarlijks te laten schoonmaken. Maar wat is de kostprijs van een schoorsteenveger precies?

Gemiddelde prijs schoorsteenveger

De gemiddelde prijs van een schoorsteenveger ligt tussen de € 50 en € 100. De prijs kan echter sterk variëren naarmate er meer schoorsteenpijpen gereinigd moeten worden, of het gaat om een routineonderhoud of dat er ook vogelnesten verwijderd moeten worden, enz. Over de exacte kostprijs van de schoorsteenveger maak je best vooraf een duidelijke afspraak met de vakman.

Wil u niet alleen uw schoorsteen, maar ook uw hele verwarmingsinstallatie laten controleren en schoonmaken? Dan kunt u een beroep doen op een erkend technicus. Ook daarvoor liggen de schoorsteenveger prijzen vrij laag. Zo betaalt u gemiddeld tussen de € 75 en € 100.

Waarom uw schoorsteen laten vegen?

Wettelijk bent u verplicht elk jaar de schoorsteen te laten reinigen die aangesloten is op uw centrale verwarming. Ook veel verzekeraars eisen een regelmatige onderhoudsbeurt van uw schouw. Maar ook voor de veiligheid van u en uw geliefden laat u best elk jaar een schoorsteenveger langskomen. Slecht onderhouden schoorstenen kunnen schouwbranden en zelfs CO-vergiftiging veroorzaken.

Schoorsteenveger: verplicht door verzekeringen

Niet alleen de overheid, ook veel verzekeraars verplichten hun klanten om regelmatig hun schouw te laten schoonmaken. Elk jaar zijn er in ons land ongeveer 3.500 woningbranden die beginnen in de schouw. 1/3 van alle woningbranden zijn overigens schouwbranden. Veel verzekeringen betalen daarom bij een schouwbrand de schadeclaim alleen uit als u een attest van een schoorsteenveger kan voorleggen.

Risico op schouwbrand

Tijdens het stoken zetten roetdeeltjes en vuil zich af in de schoorsteenpijp. Geleidelijk aan koekt dat roet samen tot een erg brandbare massa die creosoot genoemd wordt. Zeker in de winter, wanneer er veel gestookt wordt, kan dat creosoot makkelijk vuur vatten, met alle gevolgen vandien. Vooral bij verouderde verwarmingstoestellen is het risico op een schouwbrand groot.

Risico op CO-vergiftiging

Een vervuilde schoorsteen kan leiden tot CO-vergiftiging. Door het aangekoekte vuil en roet trekt de schouw minder goed, waardoor de verbrandingsgassen niet tijdig weg kunnen en ze terug in de haard of kachel slaan. Ook daarom doet u best jaarlijks een beroep op een schoorsteenveger.

Niet alleen na een schouwbrand, maar ook bij condensproblemen, een slecht trekkende schoorsteen of afbrokkelend metselwerk kan het nodig zijn om uw schoorsteen te laten herstellen. Vaak wordt daarbij een zogeheten tubering toegepast. Dat houdt in dat er een nieuw, inox rookkanaal in één keer in het oude geschoven wordt. Het voordeel hiervan is dat er geen hoekjes en kantjes meer zijn waar vuil en roet zich kunnen ophopen. De kostprijs om je schoorsteen te laten herstellen ligt rond de € 450.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Hoeveel schouwen heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.