Mos verwijderen van gevel: kan je het zelf? Tips & trucs

Mos is een plantensoort die in vochtige ruimtes groeit en zich via sporen vermenigvuldigt. Een bekende plek voor mos is op daken, stoeptegels en gevels. In dit artikel bespreken we verschillende reinigingsmethoden om mos van de gevel te verwijderen.

Welke reinigingsmethoden tegen mos bestaan er?

Mos op de gevel kan de uitstraling van de woning behoorlijk veranderen. Gelukkig kun je verse mos eenvoudig zelf verwijderen. Hieronder bespreken we verschillende methodes om mos op de muur te verwijderen:

Optie 1: Hogedrukreiniging

Mos reinigen met een hogedrukreiniging kan een handige aanpak zijn om net wat hardnekkiger vuil te verwijderen. Een hogedrukspuit is een slang die onder hoge druk heet water spuit en gebruikt kan worden bij het reinigen van tegels, en voor een snelle dak- en gevelrenovatie. De druk van een hogedrukreiniger is zo hoog dat het mos meestal direct van de muur loskomt en volledig verwijderd wordt.

Hogedrukreiniging is naast het verwijderen van mos ook geschikt om verfresten te verwijderen

Tip: Een hogedrukreiniger heeft een harde straal die ook voor schade kan zorgen wanneer deze niet op correcte wijze wordt gebruikt. In geval van mos op kwetsbare historische gebouwen kan het wellicht handiger zijn om voor een alternatief te kiezen. Ook zelf gemetselde gevels en oudere of recuperatiestenen vragen een zachtere aanpak.

Gevelreiniging baksteen hogedruk

Optie 2: Stoomreiniging

Stoomreinigen is een vriendelijke manier om vervuiling op de gevel tegen te gaan. Een stoomreiniger wordt ook wel een lagedrukreiniger genoemd en werkt eigenlijk precies hetzelfde als een hogedrukreiniger. Het verschil zit in het feit dat een stoomreiniger een lagere druk heeft en heet water uitspuit. De hoge temperatuur van het water zorgt ervoor dat al het vuil zich direct van de muren losweekt.

Het voordeel van een stoomreiniger is dat het door zijn lage druk goed geschikt is om kwetsbare gevels te reinigen. Ook geveldecoratie zal gebaat zijn met de zachte reiniging. Houd wel rekening met de hitte van de reiniger en zorg dat je op een professionele wijze te werk gaat.

Optie 3: Chemische reiniging

Een andere populaire methode om “groene” vervuiling van de gevel te verwijderen, is door middel van chemische reiniging. Bij deze methode gebruik je een mild chemisch middel om het vuil van de gevel te verwijderen.

Optie 4: Zandstralen

Gevels reinigen met zandstralen is meestal de allerlaatste overweging. Het is namelijk de meest agressieve methode om gevels te reinigen en wordt meestal toegepast wanneer alle bovenstaande methoden geen positief resultaat opleveren. Ook bij resten van planten aan de gevel, zoals voor het verwijderen van klimop, kan dit een interessante oplossing bieden.

Extra informatie nodig over gevelreiniging?
Krijg gratis vrijblijvende offertes toegestuurd.
arrow Ontvang offertes

Hoe kun je de muur gemakkelijk zelf ontmossen? Stappenplan

Het reinigen van de gevel gebeurt vaak met behulp van een professioneel gevelreinigingsbedrijf. Maar je kan dit meestal ook eenvoudig zelf doen. Wanneer je ervoor kiest om de gevel chemisch te reinigen, is het belangrijk om op de juiste manier te werk te gaan. Hieronder voorzien we je van een praktisch stappenplan om op goede wijze te werk te gaan:

Stap 1: voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding en draag beschermende kleding om jezelf te beschermen tegen het vuil en bacteriën, zoals veiligheidshandschoenen, een bril en oude kleding, aangezien het verwijderen van mos een vies werkje kan zijn.

Stap 2: verwijder los mos van de gevel

Verwijder los mos van de gevel door er met een harde borstel overheen te gaan. Hanteer hierbij een logische volgorde en werk van boven naar beneden.

Stap 3: breng een reinigingsoplossing aan

Met een borstel breng je de reinigingsoplossing gelijkmatig aan over het hele oppervlak van de gevel en laat het vervolgens 15 minuten goed inwerken.

Stap 4: het mos schrobben

Wanneer de reinigingsoplossing goed is ingeweekt, gebruik je een harde borstel om het vuil van de muur af te schrobben. Ook hier werk je weer van boven naar beneden.

Stap 5: spoel het mos van de muur af

Met een tuinslang spoel je het mos van de gevel af. Ook hierbij werk je weer van boven naar beneden.

Spoel af met water

Stap 6: controleer de muur

Na het afspoelen controleer je de gevel op eventuele resterende mosgroei. Als blijkt dat er nog mos aanwezig is, herhaal je het stappenplan. Als de gevel volledig vrij is van mos, kun je hem laten drogen.

Stap 7: breng een beschermlaagje aan

Om te voorkomen dat je in de toekomst weer mosgroei krijgt, kan het handig zijn om de muur te voorzien van een beschermende coating of speciale gevelverf.

Beschermende laag aan muur aanbrengen

Reiniging moet afgestemd worden op de gevelbekleding

Het is belangrijk om de reiniging goed af te stemmen op de gevelbekleding. Wanneer je een wachtgevel, gevoelige of oude muur hebt, kan het wellicht geen goed idee zijn om deze te reinigen door middel van zandstralen, bijvoorbeeld. Wanneer je daarentegen een sterke gevel hebt en te maken hebt met hardnekkige plantengroei, kan het juist wel een goed idee zijn om dit via zandstralen te verwijderen. Stem de methode dus goed af op basis van de gevelbekleding en de status ervan.

Let op met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Zorg ervoor dat je bij het maken van een chemisch middel om mos te verwijderen de juiste ingrediënten gebruikt. Het gebruik van verkeerde middelen kan namelijk de muur ernstig beschadigen, zorgen voor een vochtige gevel en kan leiden tot snellere mosgroei. Ook kan het milieuonvriendelijk zijn.

Wil je graag zelf aan de slag om je gevel te voorzien van nieuwe muurbekleding of wil je jouw gevel op een andere manier vernieuwen?

Voegenkrabber nodig voor mos tussen stenen en klinker op gevel?

Een voegenkrabber wordt meestal gebruikt om mos tussen stenen op de grond te verwijderen. Wanneer je een gevel hebt waar mos tussen de stenen groeit en je er met een borstel niet bij kunt, kan het wellicht handig zijn om het met een voegenkrabber te proberen weg te halen. Al is dit meestal niet noodzakelijk.

Heb je een gevelplint onderaan de gevel? Dan kan de voegenkrabber hier nuttig zijn.

Meer weten over gevelreiniging?
Vraag vrijblijvende prijsoffertes aan.

Groene aanslag verwijderen vraagt een andere aanpak

Het verwijderen van groene aanslag moet anders worden aangepakt dan bij mos. Terwijl je bij mosaanslag een van de eerder besproken opties gebruikt, moet je bij groene aanslag een speciale groene aanslagreiniger gebruiken.

Wees aandachtig voor persoonlijke bescherming

Zorg er te allen tijde voor dat je goed beschermd bent voordat je met de klus begint, vooral wanneer je een agressievere methode gebruikt zoals zandstralen of chemische producten.

Vermijd schade aan je gevel en vraag gratis advies aan onze gevelreinigers

Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over het reinigen van de gevel, kan het handig zijn om offertes aan te vragen. Hierdoor zullen gespecialiseerde vakmensen contact met je opnemen en alle mogelijkheden met je doornemen. Vakmensen beschikt over veel kennis en competenties en kunnen de gevel vlot en probleemloos reinigen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.