Zwarte gevelbekleding: welke opties heb je?

Steeds meer huishoudens kiezen voor zwarte gevelbekleding, maar waarom? Het is een interessante keuze, met eindeloos veel opties. Zwarte bekleding bestaat in verschillende materialen, stijlen en afwerkingen. De kleurkeuze geeft een gebouw een tijdloos, maar toch modern karakter. In dit artikel bespreken we de opties van de zwarte gevel zodat ook jij kan genieten van de visueel krachtige look.

Zwarte houten gevelbekleding

Zwarte hout heeft een elegante uitstraling en wordt vanwege het modern accent dat het de woning kan geven vaak gebruikt als gevelbekleding. Hout is in verschillende soorten en structuren verkrijgbaar en kan vrij gemakkelijk geplaatst worden. Verder geven we je een greep uit de mogelijkheden van zwarte houtsoorten.

Zwarte houten villa

Gebrand hout

We spreken van gebrand hout wanneer het met de Japanse Shou Sugi Ban techniek behandeld is. Door deze behandeling krijgt het hout een stevigere structuur en een diepzwarte elegante kleur. De uitstraling van gebrand hout is zeer gewild en wordt vaak gebruikt om gevels mee te bekleden.

Een ander voordeel van gebrand hout is dat het brandwerende eigenschappen heeft. Dit komt doordat het hout tijdens de Shou Sugi techniek verkoold wordt. In geval van brand zal de kans op verspreiding van vuur aanzienlijk verkleind zijn.

Tot slot zorgt de beschermende laag van het hout er ook voor dat schimmelvorming of schade door insecten voorkomen wordt. Het is een onderhoudsarm alternatief om de gevel in stijl mee te bekleden.

Contacteer gratis meerdere vakmensen en krijg meer informatie over het unieke effect van behandelde gevelbekleding. Vergelijk hun ideeën en offertes en vind zo de specialist die het beste aansluit bij jouw wensen en budget

Benieuwd wat een zwarte gevel aan jouw woning kost?
Vergelijk gratis prijsoffertes en vind een aanbod op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Hout met een gebrande look

Door thermisch naaldhout te behandelen ontstaat er een oppervlak dat de look van gebrand hout nabootst. Er wordt een reliëf gemaakt in het hout, dit wordt geborsteld en daarna zwart gekleurd. Het voordeel van een gebrande look is dat de kosten lager liggen. Dit is te wijten aan het feit dat het minder arbeidsintensief is. Ook is hout met een gebrande look minder energie-intensief, waardoor het ecologisch verantwoordelijker is dan gebrand hout.

Als je ervoor kiest om de gevel met hout met een gebrande look te bekleden, kan het aangeraden worden om meerdere lagen zwarte verf op waterbasis aan te brengen. Zo is de gevel bestand tegen regen, vocht en vorst en zal het jarenlang in goede staat meegaan.

Zwart geolied hout

Door zwarte olie over hout aan te brengen, zorg je ervoor dat het een diepe en intense kleur krijgt en tegelijkertijd zijn natuurlijke textuur behoudt. Naast dat het een stijlvolle uitstraling oplevert, profiteer je bij geolied hout ook van de bescherming dat het biedt tegen verschillende weersomstandigheden. Als je wens om een luxe uitstraling te creëren, dan kan het bekleden van de gevel met zwart geolied hout zeker een goede uitkomst bieden.

Op zoek naar een gevelspecialist?
Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Andere zwarte gevelbekleding

De opties voor het bekleden van de gevel beperken zich uiteraard niet enkel tot de bovengenoemde houtsoorten. Er zijn veel andere materialen die de woning goed kunnen beschermen en een strak uitzicht kunnen geven zoals:

Zwarte kunststof latten 

Kunststof in de vorm van latten worden vaak gebruikt om de gevel van een woning mee te bekleden. Dit komt doordat ze stevig zijn en bestand tegen verschillende weersomstandigheden zijn. De zwarte afwerking zorgt ervoor dat de latten er modern uitzien en goed passen bij hedendaagse ontwerpen.

Bij het bekleden met kunststof latten zijn er naast zwart heel wat andere kleuren mogelijk. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het andere uiterste: een witte gevel. Bespreek alle opties met een specialist.

Een grote luxe villa met donkere gevel

HPL-gevelbekleding

HPL staat voor High Pressure Laminate en is een populair materiaal om de gevel mee te bekleden. Het materiaal is weerbestendig en in talloze texturen verkrijgbaar. Verder is het materiaal erg gewild omdat het slecht een minimum aan onderhoud vereist. Indien je dus weinig tijd hebt om de gevel te onderhouden, kan de keuze voor HPL-gevelbekleding een goede uitkomst bieden.

(Verticale) Rockpanel aan huis

Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om de gevel met verticale rockpanelen te bekleden. Rockpanelen zijn gemaakt van steenvezels en bieden de woning goede bescherming en een moderne uitstraling.

Kan je niet meer kiezen tussen alle verschillende opties?
Werk samen met een expert en bespreek wat mogelijk is in jouw situatie en prijsklasse
arrow Ontvang offertes

Zwarte gevelstenen

Stenen bestaan in alle mogelijke vormen en kleuren. Je vind ze daarom ook zonder problemen in het zwart. Het is een eigentijdse steenkeuze en geeft de woning daarom ook een modern uiterlijk.

Zwarte gevelstenen kan je vinden met een warme donkerbruine ondertoon, of met een strakkere zwart-blauwe uitstraling. Welke uitvoering je kiest hangt af van het resultaat dat je wil bekomen. Vraag een specialist om advies en bespreek alle mogelijkheden.

Zwarte gevelstenen geven je woning een heel andere look dan de typische rode of gele gevelstenen. Bespreek daarom goed welke stijl je met de bekleding wilt bereiken.

Zwarte crepi

Zwarte crepi is heeft net als anders gekleurde crepi een licht gerimpeld oppervlak. Crepi met een zwarte kleur zorgt vaak voor een modern en opvallend contrast met het gebouw. Een groot voordeel van crepi is dat het een hoge bewerkbaarheid heeft. Het kan dus in groot gemak en in een korte tijdsduur geïnstalleerd worden en heeft een lage kostprijs.

Wat zijn de goedkoopste soorten zwarte gevelbekleding?

De goedkoopste materiaalsoorten om gevels mee te bekleden zijn kunststof of crepi. Daarnaast kan, afhankelijk van de houtkeuze, ook hout een voordelig alternatief bieden

Een woning met zwarte crepi gevelbekleding

Wat is het voordeel van zwarte gevelbekleding?

Donkere gevelbekleding is onderhoudsvrij

Donkere gevelbekleding camoufleert vuil en vereist daardoor minder frequente reiniging dan gevels met lichte bekleding.

Donkere stenen gevel

Waar rekening mee houden bij zwarte gevelbekleding?

Zwart kan heel heet worden: kies enkel stabiele houtsoorten

Een nadeel van zwarte gevelbekleding is dat het warmte aantrekt. Dit leidt ertoe dat de woonruimte in de zomer vaak heel heet wordt. Veel mensen ervaren dit als storend en schrijven zwarte gevelbekleding af zonder zich er goed in te verdiepen. Er is namelijk ook goed nieuws. Er zijn tegenwoordig vele houtsoorten waar de gevel bekleden mee kan worden, zonder dat de temperatuur in de woonruimte eronder lijdt. Hieronder bespreken we ze.

Benieuwd naar de beste houtsoort?
Contacteer gratis ervaringsdeskundigen uit je buurt

Cederhout

Cederhout is een goede keuze voor zwarte gevelbekleding omdat het in warm weer stabiel blijft. Het hout verhit niet en blijft te allen tijde zijn vorm behouden. De stabiele eigenschappen van Cederhout maken het een betrouwbare optie voor een zwarte gevel.

Thermowood Ayous

Thermowood ayous is een tropische zachthoutsoort die vaak gebruikt bij het bekleden van gevels. Het materiaal was vroeger tegen een lage kostprijs verkrijgbaar, maar is de laatste jaren een stuk schaarser geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het tegenwoordig erg duur geworden is. Desondanks is het materiaal wegens zijn natuurlijke en warme uitstraling nog steeds erg populair. Thermowood Ayous biedt daarnaast ook weerbestendige voordelen en is daarmee ideaal geschikt als gevelbekleding van Belgische woningen.

Info op maat nodig over zwarte gevelbekleding?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes en advies aan specialisten
arrow Ontvang offertes

Voorkom oververhitting met behulp van open bekleding

Een oververhitte zwarte gevel kan voorkomen worden wanneer het open bekleden wordt. Dit komt doordat het structuur ervoor zorgt dat er goede ventilatie is tussen de achterkant van de bekleding en de constructie. Hierdoor kan de warme lucht afgevoerd worden en oververhitting in de woning voorkomen worden.

Voor gevelbekleding van lichte kleuren kan er het beste een tussenruimte van 1.8 cm zijn. Donkere gevelbekleding heeft daarentegen een minimale tussenruimte van 3.8 cm nodig, omdat het meer warmte aantrekt.

Een goede ventilatie zorgt er niet alleen voor dat oververhitting wordt tegengegaan, ook zorgt het ervoor dat vervorming voorkomen kan worden. Dit komt doordat de hete lucht zich niet in de binnenmuur kan ophopen en materialen kan aantasten.

Zwarte losanges

Waarom (zwarte) doek achter planken van open gevel?

De buitenkant van een woning heeft heel wat te verduren. Extreme weersomstandigheden zoals regen, wind, vorst en hitte kunnen de houten gevelbekleding na verloop van tijd beschadigen. Bijzonder wanneer deze van laagwaardig materiaal gemaakt is.

Kies daarom altijd voor kwaliteitshout en pas de bekleding aan. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om een zwarte doek achter de gevel te plaatsen. Een zwarte doek geeft de binnenmuur van de woning namelijk extra bescherming, wat kan helpen om schade door extreme weersomstandigheden te voorkomen. Omdat zwarte doeken aan de binnenzijde van de buitenmuur geplaatst worden, beïnvloeden ze het uitzicht van de gevel niet.

Tip: Raadpleeg een specialist om een zwarte doek achter de gevel te laten installeren.

Een villa met zwarte gevelbekleding

Benieuwd wat de beste, meest duurzame optie is voor jouw woning? Ontvang gratis advies

Meer informatie nodig over de juiste zwarte gevelbekleding voor jouw woning? Vul dan vrijblijvend het onderstaande formulier in en vind experten uit je buurt. Verschillende bedrijven zullen contact met je opnemen en alle mogelijkheden uitgebreid bespreken. Het inschakelen van een vakexpert is wegens de complexiteit van de installatie een interessante keuze.

Ook kun je de gratis offertes gebruiken om de prijzen die verschillende bedrijven hanteren met elkaar te vergelijken. Zo kun je niet enkel een professionele installatie realiseren, maar ook voor de beste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.