Home Gevelrenovatie: Alle mogelijkheden en bijhorende prijzen Gevelreiniging: waarom is het belangrijk? Kostprijs & methoden

Gevelreiniging: waarom is het belangrijk? Kostprijs & methoden

Ben je benieuwd naar waarom gevelreiniging zo belangrijk is? En wil je meer weten over de verschillende methoden en kosten die ermee gepaard gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel duiken we dieper in op het belang van gevelreiniging, bespreken we de verschillende methoden en onthullen we de prijzen.

Waarom is het belangrijk de gevel tijdig te reinigen?

Je huis is je thuis en verdient de beste zorg. Dat geldt ook voor de buitenkant. Het laten reinigen van je gevel heeft niet alleen cosmetische voordelen, maar het kan ook ernstige problemen voorkomen.

Langere levensduur gevelbekleding

Vochtproblemen zijn de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Gelukkig kan regelmatige gevelreiniging helpen deze te voorkomen. Door micro-organismen zoals algen en schimmels aan te pakken, wordt het bouwweefsel beschermd en behoudt je huis zijn waarde op de lange termijn.

Energie-efficiëntie

Maar er is meer. Een schone gevel draagt ook bij aan de energie-efficiëntie van je huis. Overgroei kan namelijk leiden tot vochtige muren, waardoor de warmte sneller verdwijnt. Door regelmatig je gevel te reinigen en te beschermen, kun je de energierekening verlagen en tegelijkertijd het milieu een handje helpen.

Kortom, een schone gevel is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het beschermt ook je huis en verhoogt de energie-efficiëntie. Dus waar wacht je nog op? Tijd om die gevel een opfrisbeurt te geven.

Op zoek naar een specialist?
Contacteer gratis en vrijblijvend ervaren professionals

Wat kost een gevel laten reinigen per m2? [Prijs]

Je huis verdient dus de beste zorg, zowel van binnen als van buiten. Maar wat kost het eigenlijk om je gevel weer te laten stralen als nooit tevoren? Laten we eens kijken naar de verschillende kosten van elk type gevelreiniging:

Soort GevelreinigingGemiddelde Prijs per m2 (incl. btw)Vervuilingsgraad
Zandstralen€ 10 à 20Hardnekkige vervuiling
Vochtstralen€ 12 à 22Hardnekkige vervuiling
Nevelstralen€ 15 à 20Milde tot middelzware vervuiling
Stoomreinigen€ 5 à 10Milde vervuiling
Chemisch reinigen€ 15 à 20Hardnekkige vervuiling

De prijzen variëren tussen 5 en 22 euro per vierkante meter, afhankelijk van de gekozen methode en de mate van vervuiling. Maar er zijn nog andere factoren om rekening mee te houden.

De bereikbaarheid van je huis zal de snelheid van de werken beïnvloeden. Hoogbouw of gesloten gebouwen vereisen vaak meer voorzorgsmaatregelen. En als de straat moet worden afgezet, kunnen extra kosten worden gerekend, net als het huren van een hoogwerker.

Tijdens de reiniging kunnen ook beschadigingen aan het licht komen die eerder niet zichtbaar waren, zoals kapot voegwerk of beschadigde gevelstenen. Maar maak je geen zorgen, bij onverwachte problemen worden er geen extra kosten in rekening gebracht. De prijs voor de reiniging en eventuele beschermende maatregelen staat altijd vast.

Kortom, het laten reinigen van je gevel is niet alleen goed voor het uiterlijk van je huis, maar het beschermt ook de structuur op de lange termijn.

Gevelreiniging hogedruk

Hoelang duurt een gevelreiniging ongeveer?

Je hebt besloten om je gevel een opknapbeurt te geven, maar nu vraag je je af hoeveel tijd dit eigenlijk in beslag zal nemen. Gemiddeld genomen duurt een grondige gevelreiniging één tot twee dagen, afhankelijk van verschillende factoren en de nodige kracht van de reiniging.

Als je gevel hardnekkig vervuild is, kan het wat meer tijd kosten om alles weer spic en span te krijgen. Denk aan zandstralen of vochtstralen, waarbij de specialisten wat extra tijd nodig hebben om zelfs de meest vasthoudende vuilresten te verwijderen.

Maar als je gevel slechts een milde reiniging nodig heeft, kan het proces sneller gaan en ben je mogelijk al binnen één dag klaar.

Wanneer kies je welke soorten gevelreiniging?

Het kiezen van de juiste reinigingsmethode is belangrijk om het gewenste resultaat te bereiken. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de soort gevelbekleding, de ernst van de vervuiling en andere overwegingen. Het is als het vinden van de perfecte tool voor de klus.

Zandstralen

Zandstralen is een reinigingstechniek waarbij kleine korrels zand onder hoge druk tegen de gevel worden gespoten. Deze methode is effectief voor het verwijderen van hardnekkig vuil van gevelstenen op een groter oppervlak. Deze harde gevelreiniging is echter niet geschikt voor poreuze gevelmaterialen, waarvoor zachtere reinigingstechnieken zoals softblazen meer geschikt zijn.

Hogedrukreiniger/ stoomreiniger

Bij stoomreiniging draait alles om temperatuur, niet om druk. Met water dat wordt verwarmd tot tussen de 100° en 150° Celsius, is dit een krachtige, maar toch milieuvriendelijke manier om je gevel te reinigen. Het is ideaal voor lichte tot matige vervuiling.

Hogedrukreiniging daarentegen maakt gebruik van krachtige waterstralen onder hoge druk om vuil en aanslag te verwijderen. Dit is geschikt voor hardnekkige vuilophopingen, maar kan kwetsbare oppervlakken beschadigen als het niet correct wordt toegepast.

Beide termen worden in sommige gevallen voor dezelfde techniek gebruikt. Vraag daarom goed na bij je gekozen gevelreiniger wat de reiniging inhoudt.

Nevelstralen

Woon je in een historisch gebouw vol geschiedenis en karakter? Dan is nevelstralen als een zachtaardige streling voor je gevel. Met deze techniek worden indirecte stralen als een zorgvuldige hand toegepast. Met verschillende korrelvormen en nauwkeurig afgestelde spuitmonden wordt je gevel nieuw leven in te blazen, zonder het verleden te verstoren. Op die manier behoud je toch het oorspronkelijke karakter van je gevel.

Voor een minder agressieve variant kun je ook overwegen om te luchtgommen. Luchtgommen is een methode waarbij een combinatie van lucht en een zacht straalmiddel wordt gebruikt om verf, vuil en andere onzuiverheden van oppervlakken te verwijderen, terwijl het broze materiaal wordt gespaard.

Vochtstralen

Met vochtstralen wordt de gevel gereinigd met een mix van water en zand, kalk of glasparels. Het water, zachter dan zand, zorgt voor een meer delicate aanpak. Door te spelen met de korrelgrootte, verhoudingen en druk, kan deze techniek worden afgestemd op de specifieke eigenschappen van de baksteen of gevelbekleding.

Gevelreiniging baksteen hogedruk

Chemisch reinigen

Heeft je gevel een opfrisbeurt nodig, maar wil je geen gedoe met schuren en krabben? Chemisch reinigen is dan als de supersnelle make-over voor je huis. Met speciale chemische of biologische middelen wordt de vervuiling snel en efficiënt aangepakt, waardoor je gevel weer straalt als nooit tevoren.

Maar let op, niet elke ondergrond is hier geschikt voor. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen die past bij jouw gevelmateriaal.

Welk product kies je om de gevel te reinigen?

Als het op chemische reiniging aankomt, zijn er twee hoofdcategorieën: de basische en de zure reinigingsmiddelen.

  1. Basische reinigingsmiddelen: Met hun hoge pH-waarde zijn deze producten ideaal voor niet-poreuze oppervlakken. Maar wees voorzichtig, want ze kunnen zoutvorming veroorzaken op poreuze materialen. Daarom worden ze meestal als pasta aangebracht om dit te voorkomen.
  2. Zure reinigingsmiddelen: Deze hebben een lage pH-waarde en kunnen zelfs de meest hardnekkige vervuiling zoals groene aanslag aan. Maar pas op, want ze kunnen agressief zijn voor bepaalde steensoorten. Kies dus zorgvuldig het juiste middel om vlekken te voorkomen.

Milieuvriendelijke opties: Gelukkig zijn er ook biologisch afbreekbare alternatieven op basis van enzymen of bacteriën. Ze zijn mild en beschadigen de ondergrond niet, maar ze hebben vaak wel een langere inwerktijd nodig dan chemische varianten. Een speciale milieuvriendelijke optie is bijvoorbeeld reinigen met droogijs.

Let op: wil je zelf de gevel reinigen? Lees dan voldoende klusadvies, zodat je geen extra kosten maakt. Schakel bij twijfel steeds een expert in.

Zacht reinigen met lage druk

Bij mineraalwassen wordt een mix van water en een mineraal (zoals olivinezand of kalk) onder lage druk tegen de gevel gespoten. Door het toegevoegde water en de zachte druk wordt de impact op de gevel geminimaliseerd, waardoor je grondig kunt reinigen zonder schade aan te richten. Dit maakt het ideaal voor monumentale panden of gevels met een delicate ondergrond.

Gevelreiniging met chemisch product

Bescherm gevelbekleding en voorkom een vuile gevel 

Het is natuurlijk fantastisch als je gevels er na een grondige reiniging weer als nieuw uitzien. Maar hoe zorg je ervoor dat dit resultaat zo lang mogelijk blijft? Het antwoord is een speciale beschermlaag, ook wel bekend als impregneren.

Impregneren

Na een uitgebreide gevelreiniging is het dus een goed idee je gevel te beschermen door middel van impregnatie. Bij deze techniek dringt het impregneermiddel diep door in de gevelsteen, waardoor een waterafstotend effect ontstaat.

Hierdoor verleng je de levensduur en blijft je gevel tot wel 10 jaar lang schoon, zonder problemen met vuil en vocht. Ook herstellingen en voegwerk kan hiermee worden gecombineerd.

Vergelijk gratis offertes en vind een gespecialiseerd bedrijf op maat van je budget

Het vinden van het juiste bedrijf voor je gevelreinigings- en beschermingsproject kan een uitdaging zijn. Maar geen zorgen, wij helpen je graag. Vergelijk gratis offertes van gespecialiseerde bedrijven en vind degene die perfect past bij je budget en specifieke behoeften.

Is reiniging niet meer voldoende en wil je wat meer informatie over nieuwe gevelbekleding met isolatie? Dan staan onze professionals klaar om je advies op maat te geven. Ze helpen daarnaast ook met de aanvraag van eventuele premies.

Met onze service bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook verzekerd van hoogwaardige resultaten voor je gevel.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.