Buitenmuur crepi: wat zijn de voordelen? Hoeveel kost het?

Zoek je een stijlvolle en vochtbestendige gevelafwerking voor je oude of nieuwe buitenmuren? Een veel gekozen en voordelige optie is om crepi of gevelbepleistering op de buitenmuur te installeren. Crepi geeft je woning een egale, afgewerkte look die bij iedere stijl past. Bovendien kan je de bepleistering combineren met gevelisolatie waardoor je energiefactuur opvallend zal dalen. In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen, de prijzen en het zetten van crepi. 

Een gevel met crepi heeft heel wat voordelen

Crepi zorgt niet enkel voor een nette uitstraling, maar het heeft ook beschermende en waterafstotende kwaliteiten. Het beschermt je woning tegen (extreme) weersomstandigheden en doorslaand vocht. Bovendien is crepi zeer voordelig in combinatie met isolatie en dat heeft een gunstig effect op je energieverbruik

Moderne villa bezet met lichtgrijze egale crepi

Crepi is makkelijk te combineren met gevelisolatie

Wanneer je crepi met gevelisolatie combineert, dan ga je je woning van buitenaf isoleren. Dat is voordelig omdat je kostbare ruimte verliest. Je moet geen al te grote werken uitvoeren én er ontstaan geen koudebruggen. Gevelisolatie creëert als het ware een grote isolatieschil rondom je buitenmuren. Crepi is dus een gemakkelijke en effectieve isolatiemethode. De ideale pleister hiervoor is kunsthars.

Als je je woning wilt verkopen dan is het zeker een voordeel om je buitenmuren te laten bezetten met crepi. Je huis gaat namelijk een hogere EPC-score krijgen, waardoor het in waarde stijgt. Vraag zeker een EPC-attest aan bij verkoop.

Is crepi interessant voor jouw gevel?
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van experten uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Nadelen van crepi plaatsen

Door hevige regen of een slechte dakgoot kan je crepi gevel wel eens verkleuren. Dat is vooral vervelend bij witte crepi. In dat geval moet je misschien schilderen. Voor een goed onderhoud van de crepi schakel je best een gevelreiniger in die professioneel te werk gaat. Zet zeker nooit een hogedrukreiniger op je crepi want zo kan het bezetsel loskomen. 

Een crepigevel is uitstekend te combineren met een groene gevel of een gevel met zonnepanelen, maar wil je graag een ademende open gevel of geventileerde gevel? Dan kies je beter voor andere bekleding zoals gevelstenen of hout.

Vakmensen op stelling bezetten een buitenmuur met crepi

Hoeveel kost een gevel in crepi gemiddeld?

Zonder isolatie betaal je voor crepi gemiddeld 40 – 80 euro per vierkante meter. De prijs varieert afhankelijk van de soort crepi, de moeilijkheid van de werken (bv. een schuine gevel) en de oppervlakte van de gevel. Ook wanneer er verdikkingen nodig zijn of aanpassingen aan raam- en dakranden, kan het zijn dat de prijs oploopt. 

Soort crepi Gemiddelde prijs/m2*
Machinaal bezettenvanaf €40
Handmatige kunstharspleister€75 (excl. btw)
Handmatige minerale sierpleister€65 (excl. btw)
Prijzen voor crepi (zonder isolatie)

Prijs isolatie en afwerken met crepi

Voor het zetten van crepi met gevelisolatie betaal je ongeveer 100 – 140 euro per vierkante meter. Ook hier is de totale prijs weer afhankelijk van de specificaties van de werken. Bovendien betaal je voor de afwerking van je bepleistering een meerprijs. Zo kost gevelplint gemiddeld 40 – 80 euro per meter. Voor een plint in natuursteen betaal je dan weer tot 85 euro per meter. Wil je concretere informatie? Vraag dan offertes op maat. 

Soort crepi Gemiddelde prijs/m2
Handmatige kunstharspleister + isolatie€100
Handmatige minerale sierpleister + isolatie€100
Gevelplint€40 – €80 (prijs/m)
Prijzen crepi met isolatie
Ontvang gratis prijsoffertes op maat van jouw woning
Vergelijk offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Soorten crepi om een buitenmuur te bekleden

Er zijn twee soorten gevelbepleistering die men gebruikt bij crepi, met name:

  1. kunstharspleister
  2. minerale sierpleister

Beide hebben eigen voordelen, maar tegenwoordig is vooral die eerste een populaire keuze. Die is ook het meest aangeraden voor het isoleren van je buitenmuren met crepi.

Buitenmuur bezetten met crepi

Kunstharspleister

Kunstharspleister, ook wel siliconenpleister of synthetische pleister, wordt gemaakt van kalk, toeslagstoffen en kunsthars. Door de siliconen is de pleister licht van gewicht, elastisch en makkelijk hanteerbaar. De crepi kan relatief snel aangebracht worden en is geschikt voor iedere ondergrond. Daarom combineer je isolatieplaten best met kunstharspleister. De synthetische crepi is bovendien waterafstotend en bestendig tegen doorslaand vocht. 

Minerale sierpleister

Minerale sierpleister bestaat uit zand, kalk en cement en is dus volledig natuurlijk. Een specialist werkt de crepi vaak handmatig af met een speciaal krasbord en in dat geval spreekt men ook van krabpleister. Het geeft je woning een authentieke uitstraling, maar je betaalt er wel wat meer voor. 

Minerale pleister is waterkerend en dampopen. Dat wil zeggen dat je gevel goed kan ademen. In tegenstelling tot kunstharspleister wordt je gevel wel snel vuil door o.a. mossen en regenval. Minerale sierpleister is vooral interessant wanneer je oneffenheden op je buitenmuren moet wegwerken. 

Crepi vraagt weinig onderhoud

Het onderhouden van je crepi gevels is relatief gemakkelijk. Je mag ze wel eens kuisen met een tuinslang, maar meer moet je niet doen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger want dan kan de bezetting loskomen.

Je kan je crepi laten behandelen met hydrofuge. Dit maakt je gevel waterbestendig. Dat is zeker aan te raden bij witte crepi. Bovendien zijn goede afwerkingen van je gevelbepleistering zeer belangrijk, zo kan een gevelplint optrekkend vocht tegengaan.

Als je je gevels grondig wilt reinigen, dan schakel je best een professional in. De reinigingstechniek van een crepigevel hangt af van het materiaal, de dikte en de soort bepleistering. 

Specialist bezet gevel met minerale sierpleister en gebruikt een krasbord

Hoelang gaat goed onderhouden crepi ongeveer mee? 

Goed onderhouden crepi heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar. Als de crepi door een vakdeskundige is gezet dan krijg je meestal zo’n 10 tot 15 garantie. Zorg wel dat je je gevels af en toe eens afspoelt met een tuinslang of laat nakijken door een gevelreiniger.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Buitenmuur bezetten met crepi: stappenplan

Ben je toe aan een gevelrenovatie met crepi en wil je het zelf proberen? We leggen het hieronder stap voor stap uit. Het correct aanbrengen van crepi duurt ongeveer 3 dagen

Stap 1: Werkplaats voorbereiden

Zorg voor een steiger, een afvalcontainer en alle materialen en machines die je nodig hebt voor de gevelbepleistering. Plak ramen, deuren, plinten en dorpels goed af om een nette gevel te bekomen. Dek zeker ook de ondergrond af met folie. Je wilt niet dat je terras of oprit vol pleister hangt. Als je alles hebt afgedekt, dan kan het echte werk beginnen.

Stap 2: Gevel voorbereiden

Wanneer het voorbereidende werk is gebeurd, maak je je gevel klaar voor de bezetting. Plaats hoekprofielen en breng een wapeningsnet aan. Deze stap kan een dag tot enkele dagen duren afhankelijk van de omvang van de werken en eventuele reparaties.

Hoekprofielen aanbrengen

Plaats hoekprofielen om je gevelhoeken te beschermen. De hoekprofielen zijn trouwens een goede geleider van het pleistermateriaal en zullen je helpen om de crepi gelijk te verdelen. Let goed op dat je de profielen correct plaatst om te voorkomen dat er vocht in je muren trekt. 

Plaatsen van hoekprofielen om de hoeken te beschermen

Wapeningsnet aanbrengen

Breng een wapeningsnet aan op de buitenmuur om barsten en scheuren te voorkomen. Het wapeningsnet maakt je gevel vlak en creëert de egale uitstraling die zo kenmerkend is aan crepi. 

Wanneer je crepi zet zonder isolatie, dan breng je het wapeningsnet rechtstreeks op de oude gevelbekleding aan. Je herhaalt het proces 2 tot 3 keer om een stevige ondergrond te creëren.

Zet je wel isolatie, dan breng je het wapeningsnet aan op de isolatieplaten. Omdat de platen al voldoende sterkte geven, heb je met 1 laag al genoeg.

Stap 3: Crepi aanbrengen

Nu kan het echte werk beginnen! Crepi aanbrengen doe je in 4 lagen: eerst de isolatie, dan de uitvlakkingsmortel met glasvezelbewaking, vervolgens de voorstrijk en tot slot de sierpleister. Als je geen isolatie zet dan zijn het uiteraard maar 3 lagen. Het hele proces kan gemakkelijk enkele dagen in beslag nemen afhankelijk van de droogtijd van de lagen.

Eerst plaats je de isolatieplaten met kleefmortel op de gevel. Vaak worden de platen ook met een mechanische bevestiging in de buitenmuren geplugd. Ze vormen een sterke overbrugging voor je muur die de kans op scheuren minimaal maakt. De isolatielaag is vaak 6 tot 12cm dik. (Als je niet wilt isoleren, dan sla je deze stap over en ga je direct over tot de tweede laag.)

Vervolgens verstevig je de muur met uitvlakkingsmortel en een wapening met glasvezels. Laat deze laag zeker drogen. Je gevel zou nu voldoende stevig moeten zijn.

Daarna breng je een product aan zodat uit afwerkingslaag aan de gevel gehecht wordt. Dat noemt men de voorstrijk

Tot slot zet je de uiteindelijk afwerkingslaag of sierlaag, die kan zowel kunstharspleister of minerale pleister zijn. De pleister is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Eventueel kan je met een krasbord structuren en patronen aanbrengen. Het kan tot een week duren voordat de crepi volledig gedroogd en uitgehard is.

Het is belangrijk dat het aanbrengen van crepi correct gebeurt. Je wilt namelijk geen barsten in je crepi omdat de ondergrond niet stevig was of vocht in je gevel omdat de hoekprofielen foutief zijn geplaatst. Daarom is het raadzaam om een vakman in te schakelen.

Gevelbekleder plaatst crepi

Wat is het verschil tussen crepi, kaleien en schilderen?

Crepi is tegenwoordig een populaire manier om je gevels af te werken, maar er zijn nog andere technieken zoals schilderen of kaleien. Die laatste werd vooral in verleden tijd gebruikt door de boeren om hun woningen te beschermen tegen de koude. Kaleien wil zeggen dat je een dikke kalklaag over je gevel aanbrengt. Anders dan bij crepi zie je nog ongeveer de structuur van je muren door de kalklaag. Bij schilderen blijft de originele textuur volledig behouden.

Een gevel snel een nieuw uiterlijk geven kan niet enkel met crepi of kaleien. Je kan kiezen voor een gecementeerde gevel of spuitkurk om snel oneffenheden weg te werken zonder nieuwe gevelplaten te moeten installeren.

Kan crepi over een oude baksteen gevel?

Crepi kan je aanbrengen op elke ondergrond, dus ook op een oude baksteen gevel (onafhankelijk van de plaatsing zoals kruisgewijs of wildverband). Vooral minerale crepi is heel goed in dat geval omdat je gemakkelijk oneffenheden kan wegwerken. In vochtige omgevingen is het dan weer aangeraden om voor kunstharspleister te kiezen omdat die zeer waterbestendig is.

Wat doe je met een oude crepi gevel?

Werd lang geleden de muur bewerkt met crepi en heeft die zijn beste tijd gehad? Dan heb je enkele opties: je kan de gevel grondig reinigen, herstellen of voor een volledig nieuwe bekleding gaan.
Verwijder je de crepi en plaats je gevelstenen, steenstrips, spuitkurk, cortenstaal, hpl of rockpanel, of kies je iets helemaal anders?
Vraag advies aan gevelspecialisten en ontdek alle opties.

Vergelijk prijsoffertes van specialisten uit je buurt en bespaar makkelijk kosten

Ben je toe aan een gevelrenovatie en denk je dat crepi iets voor jou is? Aarzel dan niet om gratis en vrijblijvend het offerteformulier in te vullen voor informatie en offertes op maat van jouw gevel. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.