Een voeg herstellen is een verstandige keuze wanneer je oude voeg in slechte staat verkeert. Hoe je een beschadigde voeg zo effectief mogelijk vervangt door een nieuwe voeg, en zo weer een mooie gevel krijgt, lees je in dit artikel. Ook gaan we dieper in op de prijzen van het gehele voegproces. Lees dus zeker verder.
Inhoud
Wat kost de reparatie van voegen?
De prijs van voegwerkzaamheden wordt bepaald aan de hand van het aantal vierkante meters waarop wordt gewerkt. Voor slijpwerk of het laten uithakken van de beschadigde voegen ben je tussen 32 en 35 euro per vierkante meter kwijt. Om de muur vervolgens weer opnieuw te laten voegen, betaal je doorgaans een bedrag dat varieert tussen 8 à 13 euro per vierkante meter.
Wil je de bakstenen het liefst laten reinigen en voorzien van een beschermende coatingslaag, dan kunnen de kosten hoger uitvallen. Voor de exacte prijs vraag je het best de gratis offertes aan.
Hoe repareer je voegen in de muur?
Een veel voorkomende vraag is hoe je zelf voegen kunt repareren of vervangen. Voordat je hieraan begint, is het belangrijk te realiseren dat je zorgvuldig te werk dient te gaan om de kans op muurschade te voorkomen. Hoe je exact te werk gaat, is als volgt:
Oud voegwerk verwijderen
Indien er oud voegwerk aanwezig is, zal je dit eerst moeten verwijderen. Het uithakken van de voegen doe je best met een beitel en een hamer. Voor het gemak zou je met een elektrische hakhamer kunnen werken.
Door te hakken zorg je ervoor dat het oude voegwerk los komt en beetje bij beetje afbrokkelt. Het is aangeraden te beginnen met het uithakken van de horizontale voegen. Op die manier vallen de verticale voegen er ook het makkelijkste uit. Na een tijdje ontstaat er een solide ondergrond voor de constructie van nieuwe voegwerkzaamheden.
Wil je de oude voegen niet volledig uithakken, maar liever uitslijpen? Die techniek maakt de klus een stuk minder tijdrovend. Het is een methode die weggelegd is voor smalle en harde voegen. Zo gebeurt het slijpproces met een soort speciale slijptop en een aangepast snijblad. Dit blad kan je perfect aanpassen aan de dikte van de voeg(en) in kwestie. De slijptang maakt het hierbij mogelijk om een rechte lijn te handhaven.
Houd er rekening mee dat er aanzienlijk wat stof vrijkomt bij het uitslijpen van de voegen. Om die reden is het verstandig om de slijptol te voorzien van een zuigslang.
Voegen opnieuw aanbrengen en bijwerken
Bij het hervoegen is het van cruciaal belang dat je een geschikt soort voegmortel kiest. De samenstelling van de voegspecie is afhankelijk van de eisen die eraan verbonden zijn. Zo kunnen er diverse hardheden gerealiseerd worden, afhankelijk van de verhouding tussen zand, cement en kalk.
Door inzet van verscheidene voegmethoden, kunnen er wel maar liefst twaalf verschillende voegen gerealiseerd worden. Enkele voorbeelden zijn:
- Platte voeg
- Verdiepte voeg
- Uitspringende voeg
- Gekamde voeg
- Volle voeg
- Getamponneerde voeg
- Papvoegen
Het zijn de platte dichtgestreken voegen die het meest voorkomen in de praktijk.
Het belang van goed voegwerk
Veel mensen beschouwen het hebben van onbeschadigde voegen als zeer belangrijk. De reden hiertoe gaat veel verder dan enkel het esthetische aspect. Zo staan de volgende zaken hier centraal bij:
Bescherm je gevel
Allereerst biedt fatsoenlijk voegwerk extra bescherming aan je gevel, en dus ook aan je woning. Vochtproblemen zijn hierbij de grootste boosdoener. Wanneer het vriest kan de vorst voor hevige gevelschade zorgen. Door adequaat voegwerk te verrichten, voorkom je dat vocht in de gevel kan doordringen.
Esthetisch belangrijk
Degelijk voegwerk staat centraal voor de uitstraling van je woning. Hierbij hebben we het niet enkel over de kleur van de voegen, maar natuurlijk ook de methode waarop deze opgebouwd zijn. Er zijn veel verschillende voegmethoden, met elk hun eigen uiterlijke kenmerken. Hierdoor is er veel ruimte om een unieke en strakke gevel te creëren.
Kies de kleur van je voegsel
Tot slot kun je zelf kiezen welke kleur voeg je wilt. Zo is er een breed scala aan verschillende kleuren waar je uit kunt kiezen. Waar men vroeger meestal voor een witte voeg koos, hebben grijs en zwart sterk aan populariteit gewonen de laatste jaren.
Wil je de gevelstenen en voegen in dezelfde kleur? Kies dan voor een toon op toon kleur. Hiermee creëer je een strak samenhangend geheel tussen steen en voeg.
Kan je zelf een voeg herstellen of schakel je hulp in?
‘Het herstellen van voegen, doe je het zelf of huur je voor alle zekerheid toch maar een professional in?’ Lastige overweging. Over het algemeen is een voeg herstellen niet de meest complexe taak. Waar je wel rekening mee dient te houden, is dat één foutje ervoor kan zorgen dat alle voegen die daarna bevestigd worden, verkeerd terechtkomen. Dat zou kunnen betekenen dat het gehele voegproces opnieuw gedaan kan worden, om uiteindelijk een mooi en duurzaam resultaat te bereiken.
Een metselaar houdt zich dagelijks bezig met het voegen, herstellen en uitslijpen van stenen. Om die reden weet hij als geen ander hoe hij te werk dient te gaan voor een optimaal resultaat. Je betaalt weliswaar wat meer voor een vakman, maar bent dan wel verzekerd van een goed resultaat, met garantie.
Zelf voegen
Indien je een beetje handig bent, kun je voegwerk zelf uitvoeren. Het is belangrijk om stapsgewijs te werk te gaan voor een optimaal resultaat. Dit doe je op de volgende manier:
- Ga na waar de te herstellen voegen zich bevinden en begin met het wegkrabben ervan. Dit doe je het best met een oude schroevendraaier. Schraap ze ongeveer 2 cm uit, om er zeker van te zijn dat je over voldoende ruimte beschikt om de nieuwe voeg te plaatsen.
- Maak de plekken na het schrapen schoon, droog en vetvrij.
- Zet de tube van de voegenreparatie in het kitpistool en voeg direct het vulmiddel toe.
- Plaats de voegenreparatie tube in het kitpistool en breng direct na het openen van de tube het vulmiddel in de voeg aan. Tracht de voeg in een keer zo compleet mogelijk op te vullen.
- Na het vullen van de voeg strijk je het direct af met een plamuurmes.
Voegmortel maken
Standaard voegmortel wordt ter plaatst gemengd. De diverse soorten voegen vergen een verschillende stevigheid van de mortel. Deze hardheid wordt beïnvloed door de verhouding tussen cement, zand en kalk. Standaard voegmortel is doorgaans de goedkoopste variant, maar de kleur van de mortel wil nog wel eens afwijken van de beoogde uitkomst.
Contacteer voegwerkers uit jouw buurt en ontvang offertes op maat van jouw budget
Door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen, vind je de ideale voegwerker uit jouw regio. Het voordeel hiervan is dat je in een simpel overzicht ziet hoeveel jaren ervaring de erkende metselaren met zich meebrengen, maar natuurlijk ook welke tarieven ze hanteren voor hun diensten.
Zit je nog met een aantal vragen alvorens je een knoop doorhakt? Zeer begrijpelijk! In dat geval kun je altijd een voegwerker raadplegen en gezamenlijk je persoonlijke situatie doorlopen. Zo bekom je gegarandeerd een gewenst resultaat.