Wat te doen bij scheuren in muur? Tips & trucs

Scheuren in de muur, wat doe je er tegen? Is een vraag die we regelmatig voorbij horen komen. Meestal zijn scheuren de oorzaak van een probleem dat je het best zo snel mogelijk aanpakt. Hoe je dit precies doet, verschilt sterk en hangt af van die oorzaak. In dit artikel bespreken we alles over de verschillende soorten scheuren, wat de ernst van elk type is en hoe je ze oplost.

Hoe ontstaan barsten in de buitenmuur?

Veel mensen vragen zich of hoe barsten in een gevel precies ontstaan. Geen gekke vraag, gezien het regelmatig voorkomt en er zorgwekkend kan uitzien. Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen van dit probleem.

Zo kan het zijn dat er sprake is van een waterlek waarvan je niet op de hoogte bent. Of misschien is een hoge waterstand wel de veroorzaker van het probleem. Tenslotte wil het ook nog wel eens voorkomen dat de fundering niet stevig genoeg is. Dit betekent met andere woorden dat de onderkant van de voorzijde van je woning niet stabiel genoeg is in vergelijking met het gedeelte aan de andere zijde van de muur.

In de meeste gevallen ontstaan de barsten op zogeheten spanningspunten of steunpilaren. Dit zijn de gedeeltes waar muren bijeen komen of van richting veranderen. Een goede balans en stevigheid is dus essentieel om dit soort kwalen aan de muur te voorkomen.

Gelukkig zijn niet alle scheuren even erg. Ze kunnen ook ontstaan door het uitzetten in inkrimpen van materialen. Om er zeker van te zijn dat je gevel veilig is vraag je best advies aan een vakdeskundige. Vergelijk offertes en bespaar hier makkelijk kosten op.

Horizontale scheuren bakstenen muur

Wat kan je doen bij scheuren in de buitenmuur?

Wordt je muur geteisterd door scheuren en barsten, dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van de soort barsten in je muur. Het is cruciaal om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Hiermee voorkom je dat de problemen steeds groter worden of overslaan op andere problemen. Wacht je te lang dan zal het erg veel geld kosten om de muur weer in goede staat te krijgen.

Scheuren in de muur bij de bron aanpakken?
Vraag offertes aan en kom gratis in contact met professionals

Hoe repareer je krimpscheuren?

Een krimpscheur komt vaak voor bij woningen. Wat de constructieve veiligheid van de muur betreft, hoef je je hierbij geen zorgen te maken. Op het gebied van esthetiek is een krimpscheur echter niet echt aantrekkelijk. Je herkent dit soort scheurtjes aan de dunne lijntjes die de scheur vormen. Deze komen meestal voor bij materialen als hout, beton of stucwerk, waarbij sprake is van materiaalkrimp.

Gelukkig zijn krimpscheuren relatief gemakkelijk op te lossen. Echter, om toekomstige problemen te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak van het scheurtje te achterhalen. Voor dit soort zaken kun je het beste een expert inhuren. Hij kan vaak in korte tijd vaststellen wat de aard van het probleem is.

Structurele scheuren herstellen

In tegenstelling tot krimpscheuren, zijn structurele scheuren een serieus probleem. De gevolgen kunnen erg zorgwekkend zijn als je deze scheuren niet tijdig herstelt. Bij dit soort scheuren zijn constructiefouten meestal de oorzaak, waarbij simpelweg te veel druk op de muur komt te staan. Het is belangrijk om het probleem bij de bron aan te pakken om toekomstige problemen te voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor de constructieve veiligheid, maar ook om een hoop geld te besparen.

Opmeten verticale scheur muur

Soorten scheuren in buitengevel

Zoals je onderstussen waarschijnlijk weet zijn er niet enkel scheuren mogelijk binnenin een woning. Het is goed mogelijk om scheuren aan de buitenkant van je gevel te krijgen. Dit gebeurt als volgt:

Scheur in het metselwerk

Het komt wel eens voor dat er een schuine scheur door de voegen in je gevel loopt. Dit soort scheurtjes duiden op mankementen in de constructie van de muur. Als je dit probleem ervaart bij je muur, is het raadzaam om dit te laten controleren en beoordelen door een bouwkundig ingenieur.

Let op: dit kan evengoed gaan om verticale en horizontale scheuren. Het hoeft dus niet per definitie om schuine scheuren te gaan.

Schuine scheur concrete gevel

Scheur in het stucwerk

Ervaar je meerdere, horizontale én verticale scheuren in het metselwerk van je buitengevel? Dan is het aangeraden om wederom een expert in te huren. Deze scheuren zijn wat constructieve kenmerken betreft zeer onschuldig, maar maken je gevel er visueel niet bepaald mooier op.

Dringend een gevelspecialist nodig?
Kom snel in contact en vermijd grotere problemen

Is de scheur in je dragende buitenmuur gevaarlijk?

Een scheur in een dragende buitenmuur kan in sommige gevallen behoorlijk wat problemen met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om een professional in te roepen wanneer hier sprake van is. Welke scheuren in dragende buitenmuren precies gevaarlijk zijn, hangt af van het type scheur.

Horizontale scheur

Ook in het geval van horizontale scheuren is het raadzaam meteen contact op te nemen met een ingenieur, of met de woningbouwvereniging. De spatkrachten drukken namelijk de verbinding van de gevel weg, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de constructie van je woning.

Horizontale scheuren in concrete muur zijn gevaarlijk

Verticale scheur

Ervaar je verticale scheuren in je muur? Dan is er sprake van onvoldoende dilatatie. Dit is in principe niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om hier wat aan te doen. Als we het hebben over de buitenkant van de muur, voeg je het best een zogeheten dilatatievoeg toe om de scheur te repareren.

verticale barst gevel

Meerdere schuine scheuren in muren

Wanneer je meerdere schuine barsten hebt in je gevel, is het belangrijk om per direct aan de noodbel te trekken. Dit betekent namelijk dat er sprake is van grondverzakking. Stel de woningbouwvereniging op de hoogte en neem contact op met een ingenieur. Zij kunnen namelijk bekijken of de fundering versterkt dient te worden.

Schuine scheur vanuit latei

In het geval van temperatuurwisselingen kan het voorkomen dat het materiaal van de muur uitzet. Ook dan kunnen er, net zoals bij de reeds besproken krimping van materiaal, scheuren ontstaan. In dit geval raadpleeg je het best een professional om te bespreken wat de beste oplossing is.

Wat is een latei? Latei is niets anders dan een sterke balk die men boven ramen en deuren bevestigd, in de muur. Dit zorgt voor een betere weerstand tegen elementen die scheuren kunnen veroorzaken.

verticale scheur onder latei

Scheur boven of onder je latei

Wanneer je een scheur boven je latei opmerkt, is het verstandig direct een expert te raadplegen. Dergelijke scheuren betekenen namelijk dat er sprake is van onvoldoende draagkracht van de latei. Meestal dient men de latei te vervangen om een stabiele muur te garanderen.

Specialist nodig voor muurscheuren?
Vraag de offertes aan, kom in contact met experts en pak het probleem bij de bron aan!
arrow Ontvang offertes

Horizontale versus verticale scheur in buiten- en binnenmuur

Het is je wellicht al opgevallen dat horizontale scheuren in de muur riskanter zijn dan verticale scheuren. Ze komen nota bene ook veel minder vaak voor dan verticale scheuren. Verticale scheuren duiden meestal op funderingsproblemen. Hierbij kan het gewicht van de gevel zich niet fatsoenlijk voorzetten op de fundering, met als gevolg dat deze van boven naar beneden kunnen scheuren.

Daarentegen, zijn horizontale scheuren in de gevel zeer onvoorspelbaar en om die reden ook moeilijker te achterhalen. Bij dergelijke problemen is het dan ook ten zeerste aangeraden om zo snel mogelijk een gevelspecialist te raadplegen.

Ook interessant om te weten

Hoe ontstaan barsten in binnenmuren en buitenmuren?

+
Barsten in binnen- en buitenmuren kunnen het gevolg zijn van diverse problemen, hetzij constructieve fouten, hetzij temperatuurswisselingen. In het geval je barsten ziet op je binnen- of buitenmuren, is het raadzaam op per direct een specialist in te schakelen.

Hoe barsten in buiten- en binnenmuren tegelijk herstellen?

+
Het is lastig te bepalen hoe je barsten in je buiten- en binnenmuur tegelijk herstelt. Dit namelijk omdat een specialist allereerst de aard van het probleem dient te achterhalen, die sterk kunnen verschillen. Pas daarna kan de gepaste herstelmethode bepaald worden om de bron van het probleem aan te pakken en de scheuren te herstellen.

Wie contacteren wanneer je een barst in je gevel hebt?

+
Scheuren in de buitenmuur zijn problemen die je het best professioneel aanpakt. Om die reden is het verstandig om een gevelspecialist te raadplegen om zo je muur weer in goede staat te brengen. Een specialist heeft veel ervaring met dit soort klussen en kan onderzoeken of de scheur in de muur potentieel gevaarlijk is en of er sprake is van problemen met de fundering.
Daarnaast heeft een gevelspecialist ook veel ervaring met verschillende soorten scheuren. Zo hebben onschuldige kleine scheurtjes bij de hoeken van de ramen een andere oorzaak dan horizontale, verticale en schuine scheuren, die veel meer zorgen baren. Het ‘beperkte gevaar’ van kleine scheurtjes wil echter niet zeggen dat het effect niet groter kan worden, net waarom het loont om tijdig een specialist in te roepen.

Zorg voor een veilige gevel en contacteer tijdig gevelspecialisten uit je buurt 

Door het aanvragen van gratis en geheel vrijblijvende offertes vind je zeer eenvoudig de geschikte gevelspecialist voor jouw situatie. Zaken die je in de offertes terugleest zijn onder meer welke specialisten er actief zijn in jouw regio, hoeveel ervaring ze hebben, welke tarieven ze hanteren en natuurlijk per wanneer ze beschikbaar zijn.

Contacteer meerder experten uit je buurt, vergelijk de prijsoffertes en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.