Handvormsteen: hoe worden ze gemaakt? Welke alternatieven zijn er?

De handvormsteen als karaktervolle gevelsteen, wat is het precies en hoe wordt het gemaakt? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over handvormstenen. We bespreken ook welke alternatieven er zijn om de gevel mee te bekleden.

Wat zijn handvorm metselstenen? 

Handvorm metselstenen zijn stenen die met de hand in een houten vormbak zijn gevormd. Hoe werkt dit? Handvorm metselstenen worden gemaakt met klei die ze in mallen samen persen en daarna onder hoge temperaturen bakken. Omdat de stenen met de hand zijn gemaakt, hebben ze, in tegenstelling tot machinaal gevormde of gegoten steensoorten, een ruwere structuur. Handvorm metselstenen danken hun populariteit aan die unieke en onregelmatige uitstraling.

Het handmatig vervaardigen van handvorm metselstenen is over het algemeen duurder dan een machinaal vormproces, omdat het proces van handvorm metselstenen arbeidsintensiever en tijdrovender is.

Grote handvorm bakstenen woning

Wat is een machinaal handvormproces?

Een machinaal handvormproces is een methode waarbij de stenen niet handmatig, maar met behulp van machines worden gevormd. De machines doorlopen dezelfde stappen als wanneer het handmatig zou gebeuren. Ook hier wordt klei in mallen geperst om de stenen een elegante en natuurlijke vorm te geven. Dit proces bootst dus eigenlijk het traditionele uiterlijk van handgemaakte stenen na, maar dan via machinale productie.

Meer weten over handgevormde gevelstenen?
Vul het offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend advies en offertes
arrow Ontvang offertes

Welke vormen zijn er naast de handvormsteen?

Naast handvormsteen zijn er nog vele andere vormen van gevelstenen, die we hieronder uitgebreid zullen bespreken:

Wat zijn vormbakstenen?

Vormbakstenen ontstaan door klei met behulp van machines in mallen te persen. Het resultaat is dat er bakstenen ontstaan met een glad oppervlak, strakke randen en een standaard formaat.

Rode vormbakstenen

Gesmoorde gevelstenen

Gesmoorde gevelstenen zijn stenen waarbij het oppervlak en de kleur tijdens het productieproces veranderen. Dit gebeurt doordat de gevelstenen worden gesmoord. Smoren houdt in dat de bakstenen worden blootgesteld aan hoge temperaturen en weinig lucht, waardoor ze van structuur veranderen. Gesmoorde gevelstenen hebben een donkere kleur en een strakke uitstraling.

Wat is het verschil tussen handvorm- en strengpersstenen

De handvormsteen

  1. Wordt handmatig gemaakt en heeft een typisch karakter.
  2. Is een arbeidsintensief proces dat resulteert in een hogere verkoopprijs.

De strengperssteen

  1. Wordt machinaal gemaakt en heeft een standaard formaat.
  2. Is minder arbeidsintensief en heeft daardoor een lagere verkoopprijs.
Handvormstenen versus strengpers
Handvormstenen (links) en grijze strengpersstenen (rechts)

Handvorm versus wasserstrich bakstenen

Wasserstrich bakstenen zijn vormbakstenen die gemaakt worden zonder zand. Na het persen worden de stenen met behulp van water uit de mal gehaald. Het water laat een typische structuur achter op de stenen. Dit geeft ze een redelijk strak en glad uiterlijk.

Hoewel wasserstrichstenen ook allemaal erg uniek zijn, zijn het niet altijd handgevormde stenen.

Wasserstrich stenen

Profielstenen zorgen voor een unieke gevel

Een unieke manier om de gevel te bekleden is door deze te voorzien van profielstenen. Deze stenen hebben namelijk een aparte vorm en onderscheiden zich daarmee van elke andere steensoort. Enkele voorbeelden van profielstenen zijn:

  • Golfstenen
  • Podiumstenen
  • Postzegelstenen
  • Schijnvoegstenen

Wil je graag een unieke stenen gevel, maar ben je geen fan van bakstenen? Dan zijn er voldoende alternatieven op de markt. Denk maar aan leien, natuurstenen of keramische gevelbekleding.
Ga je liever een andere natuurlijke richting uit? Dan zijn er houten, metalen, cementen of glazen gevels.
Naast al de natuurlijke bekleding zijn er ook handige kunststof of composiet bekledingen. Geniet van de voordelen van kunststof, met het uiterlijk van een natuurlijke bekleding.

Een woning met een gevel van vormbakstenen

Ook interessant om te weten

In welke afmetingen bestaan handvormstenen?

+
Handvormstenen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen per fabriek verschillen. Wat zijn de gemiddelde afmetingen? Hieronder bespreken we ze:
Lengte: 2 cm – 3 cm
Breedte: 0,9 cm – 1,10 cm
Hoogte: 50 cm – 80 cm

Worden authentieke handvormstenen nog gebruikt?

+
Tegenwoordig wordt het proces deels met de hand en deels machinaal uitgevoerd. Tijdens het machinale gedeelte van de productie wordt, indien nodig, extra zand toegevoegd om de juiste textuur te verkrijgen. Het proces is dus tegenwoordig meer een combinatie van hand- en machinewerk.

Kies je best voor een vormbak of een handvorm gevelsteen? 

+
Een vormbak- en handvormgevelsteen verschillen in prijs en esthetiek. Om de juiste keuze te maken, kan het handig zijn om de volgende verschillen door te nemen:
Vormbak gevelsteen
Vormbaksteen heeft een standaard formaat en een strakke uitstraling. Deze steensoort wordt grotendeels machinaal geproduceerd en is daardoor kostenefficiënt. Je kunt het dus tegen een relatief lagere prijs krijgen.
Handvorm gevelsteen
Handvormsteen wordt handmatig gemaakt en heeft daardoor een meer traditionele uitstraling. Handmatige productie is arbeidsintensiever, wat betekent dat de aanschafprijs hoger zal zijn.

Interesse om echte handvormstenen te kopen? Contacteer hier experten en ontvang offertes op maat

Als je meer wilt weten over gevelstenen, kan het handig zijn om offertes aan te vragen. Hierdoor kunnen gevelspecialisten contact met je opnemen en alle mogelijke opties met je bespreken. Onze specialisten hebben veel kennis en expertise en bieden garantie op goed werk. Ook kun je de offertes vergelijken om de klus tegen de voordeligste prijs te laten uitvoeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.