Herstellen crepi: kies je voor een herstelling of vervang je oude crepi op gevel?

Crepi kan net als andere gevelbekleding op termijn beschadigingen oplopen. In dit geval kan het handig zijn om de crepi zo snel mogelijk te herstellen, maar hoe begin je daar aan? Lees verder en ontdek wanneer je jouw gevel best herstelt en wanneer een volledige vernieuwing interessanter is.

Kun je scheuren en barsten in crepi herstellen?

Het is zeker mogelijk om schade en barsten in crepi te herstellen. Je dient dit wel zo spoedig mogelijk te ondernemen. Kleine beschadigingen kunnen eenvoudig en snel hersteld worden. Wacht je er te lang mee, dan zal de schade groter worden en dient de gevel wellicht compleet vervangen te worden.

Crepi op de gevel aanbrengen

Plaatselijke herstellingen

We spreken van plaatselijk herstellen wanneer crepi kleinere scheuren heeft, maar niet diep is aangetast. Dit kan meestal met een nieuwe pleisterlaag opgelost worden.

Handel snel bij kleine scheurtjes: gebruik buitenvuller 

Kleine scheurtjes of barsten in de crepi kun je eenvoudig met een buitenvuller herstellen. Het is belangrijk om het oppervlak eerst goed schoon te maken, alvorens je de buitenvuller met een plamuurmes in de scheurtjes aanbrengt. De vulling zal dan beter hechten en vaster zitten. 

Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat de scheurtjes of barsten in de crepi na het dichten nog steeds zichtbaar zijn. Om dit niet op te laten vallen, kun je de crepi gevel het beste verven of een nieuwe toplaag geven. 

Schilder de crepi en herstel de kleur

Schilderde je de crepi eerder al? Na verloop van tijd zal de kleur een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Reinig en herstel de gevel alvorens je een nieuwe laag aanbrengt.

Omdat de buitenmuur van een woning nogal wat te voortduren krijgt, kun je het beste de crepi gevel met een vochtwerende en dampopen verf beschilderen. Zo zorg je ervoor dat het tegen alle weersomstandigheden bestendig is en schade door vorst of regen voorkomen wordt. Vervolgens laat je de verf goed drogen en voorzie je het (indien nodig) van een tweede verflaag. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het verf een goede dikte heeft en alle eerdere behandelingen volledig bedekt.

Tip: Breng eerst een grondlaag aan over de crepi muur, om ervoor te zorgen dat het verf goed hecht.

Bij grote scheuren wordt best nieuwe crepi aangebracht

Wanneer er grote scheuren in de crepi zit, valt het niet meer met een buitenvuller te repareren. In dat geval zal je de crepi gevel volledig moeten vernieuwen.

Je kan beschadigde crepi ook vervangen door een andere soort bekleding. Vergelijk de voordelen van crepi met die van spuitkurk of gevelsteen en neem een doordachte beslissing.

Verwijder de oude crepi bij zware beschadigingen

Het verwijderen van oude crepi gevelbekleding is een ingewikkelde klus die het beste aan een vakdeskundige overgelaten kan worden. Na het verwijderen van de bekleding, kun je ervoor kiezen om de tussenruimte te isoleren, of om direct een nieuwe laag minerale of synthetische crepi te laten plaatsen. 

Als je wenst om de tussenruimte te laten isoleren, kun je uit verschillende isolatieplaten kiezen zoals PUR, PIR etc… De isolatiemogelijkheden kun je het beste met jouw gevelwerker bespreken. 

Meer weten over het herstellen van je crepi gevel?
Ontvang gratis offertes en advies op maat
arrow Ontvang offertes

Hoe duur is het om crepi te laten herstellen?

De kosten voor het repareren van crepi gevelbekleding ligt tussen de 40 en 80 euro per m². Deze kosten zijn inclusief de arbeidskosten, materiaal en btw. 

De kosten van isoleren en renoveren van een gevel met crepi ligt tussen de 100 en 140 euro per m².

Wil je geld besparen en crepi zelf plaatsen of herstellen? Vraag dan best eerst advies aan ervaringsdeskundigen

Vakmensen op stelling bezetten een buitenmuur met crepi

Voorkomen is beter dan genezen: vermijd schade aan crepi

Door middel van de volgende tips, zul je in staat zijn om toekomstige schade aan de gevel te voorkomen:

Impregneer je muur met vochtwerend middel

Omdat de buitenmuur van een woning voortdurend met vocht in aanraking komt, wordt het aangeraden om het te hydrofoberen.  Dit houdt de gevel van een waterafstotend middel voorzien wordt. Het weren van vocht zorgt er daarnaast ook voor dat groenaanslag niet kan gaan hechten. De muur zal hierdoor dus zijn goede staat en uitstraling behouden.

Waterkerende laag tegen optrekkend vocht

Breng een waterkerende laag toe onderaan de gevel. Hierdoor kun je voorkomen dat optrekkend vocht de gevel binnendringt.

Welke ondergrond vermijdt problemen met crepi?

Een ander veelvoorkomend probleem is een ondergrond die vocht opzuigt in plaats van weert. Wanneer dit het geval is, blijft de muur in contact met vocht en kan na een tijd aangetast worden. Om dit te voorkomen kun je de ondergrond het beste van een laagje primer voorzien. Hierdoor krijgt het een waterafstotende werking.

In geval van vorst of regen, zal er geen vocht in de ondergrond blijven hangen. De gevel zal dan niet meer zo snel aangetast worden. Het aanbrengen van een primer klinkt voor een specialist als muziek in zijn oren en kan met hoge efficiëntie gedaan worden.

Op zoek naar een gevelspecialist?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat

Reinig de crepi regelmatig en vermijd vervuiling

Reinig de gevel frequent om vuil tegen te gaan en de levensduur te verlengen. Verwijder loszittend vuil en schaf een speciaal mild reinigingsmiddel voor crepi aan om het correct te reinigen. Vervolgens schrob je de muren voorzichtig met een zachte borstel en spoel je het vuil met een tuinslang af. Vervolgens laat je het goed drogen.

Naspoelen van crepi gevel

Contacteer onze ervaren gevelwerkers en ontdek wat je best doet met jouw gevel

Als je na het lezen van dit artikel wenst om crepi te repareren met een kwalitatief resultaat, dan is het inschakelen van een erkende gevelspecialist de beste keuze. Zij beschikken over de nodige expertise en de juiste gereedschappen. Ze bieden daarnaast garantie op goed en duurzaam werk.

Voor aanvang van de renovatie weeg je samen alle mogelijke oplossingen af. Zo blijft de gevel op de lange termijn goed bestand tegen verschillende externe factoren zoals regen, zon en vorst. Vergelijk hier gratis en vrijblijvend offertes van verschillende gevelwerkers en vind een offerte op maat van jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.