Leien voor gevelbekleding: soorten, prijs en bevestiging

Leien kunnen een interessante toevoeging zijn voor de gevelbekleding van je woning. Wegens het duurzame karakter en de vele mogelijkheden, creëer je een strak uiterlijk dat ook nog eens lang meegaat. In dit artikel nemen we alle belangrijke zaken van leien gevelbekleding onder de loop. Lees dus zeker verder.

Soorten leien gevelbekleding

Wat leien gevelbekleding betreft, zijn er 2 verschillende soorten beschikbaar: kunstleien en natuurleien.

Wat zijn kunstleien of vezelcementleien?

Leien van vezelcement beschikken over kunststof vezels, waardoor zo ook wel bekend staan als kunstleien. Door de strakke uitstraling dat je hiermee bereikt, is het de ideale manier om je woning te voorzien van een mooie en moderne gevel. Ze zijn zeer maatvast, beschikken over een coating bestand tegen alle weersinvloeden en hebben geen last van ongelijkheden in kleur.

Kunstleien zijn voornamelijk opgebouwd uit vezels en cement, wat dit type gevelbekleding beduidend eenvormiger en sterker maakt dan natuurleien. Ook zijn ze zeer licht van gewicht en is de aanschafprijs aanzienlijk lager dan van de ‘natuurlijke variant’. Dit zorgt dan ook voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, waarbij je kunt genieten van een garantie van tot wel 30 jaar.

Spreken de voordelen van een kunststof leien gevel je aan, maar ben je geen fan van de uitvoering? Overweeg dan kunststof gevelbeplating met een ander uiterlijk.

Zwarte leien op gevel

Natuurleien

Ben je op zoek naar andere soorten leien voor de bekleding van je gevel? Dan zijn natuurleien wellicht een optie. Deze zijn voor 100% opgebouwd uit natuurlijk leisteen. Ze worden gezaagd uit grote brokken natuurlijk leisteen, wat direct zorgt voor het grootste voor- en nadeel van dit type lei. Zo is dit materiaal veel robuuster dan kunstleien gevelbekleding, en geniet het om die reden ook van een lange levensduur. Bij sprake van een hoge kwaliteit gevelbekleding, kunnen de leien tot wel 100 jaar meegaan.

Toch heeft natuurlei ook nadelen ten opzichte van kunstlei. Het eerste nadeel is in veel gevallen ook wel een persoonlijke perceptie, en kan daarom ook een voordeel zijn. Natuurleien voor gevelbekleding hebben enkele kleine imperfecties, wat ze uniek maakt. Denk hierbij aan het lichte verschil in uiterlijk van steen tot steen, maar ook aan de kleurverschillen.

In de meeste gevallen zijn deze leien antraciet van kleur, maar lichtere leien van natuursteen komen ook nog wel eens voor. Houd je dus van een natuurlijke uitstraling ondanks de imperfecties die daar daarbij horen? Dan kunnen natuursteen leien met hun oneffenheden juist interessant zijn.

Het grootste nadeel van natuurleien ten opzichte van kunstlei is de hogere kostprijs. Ga je toch liever voor de natuurlijke variant? Vergelijk dan steeds offertes bij verschillende installateurs.

Is natuurleien wat te duur voor de volledige gevel van je woning? Dan kan het een interessant idee zijn het te combineren met een ander gevelmateriaal. Ga voor een rustige combinatie met hout, vezelcementplaten, composiet of natuurstenen gevelbekleding.
Heb je liever een gevel die er echt uit springt? Dan kan je kiezen voor een combinatie met metaal, vliesgevel of keramische bekleding.

Wat kost leien gevelbekleding per m2?

De prijs van een gevel met kunstleien, ook wel bekend als vezelcementleien, kost doorgaans tussen 75 en 85 euro per vierkante meter. De levenscyclus van een gevel bekleedt met kunstleien beloopt gemiddeld 25 à 35 jaar.

Gaat je voorkeur uit naar natuurleien, houdt dan rekening met een bedrag dat gemiddeld varieert tussen 110 en 150 euro per vierkante meter, maar dit loopt soms op tot 250 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. De exacte prijs hangt af van het soort natuursteen waarvoor je kiest. Ook spelen de arbeidskosten voor het vormen, transporten en monteren van de leien speelt een rol. Daarnaast is ook de beschikbaarheid van het beoogde type natuursteen een cruciale factor voor de totaalprijs.

Wat de prijs van leien gevelbekleding is, hangt af van verschillende factoren. Zoals zojuist besproken, zijn er 2 verschillende soorten leien die kunnen dienen als gevelbekleding. Daarnaast speelt de grootte van de gevels een rol, maar natuurlijk ook de ervaring en de tarieven die de gevelspecialist hanteert. Vergelijk daarom steeds meerdere offertes.

Interesse in een leien gevel?
Vraag de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan

Leien is een interessante keuze als gevelbekleding

Het laten aanbrengen van leien als gevelbekleding kent veel voordelen. Deze voordelen gaan echter veel verder dan esthetische meerwaarde. We bespreken de voordelen:

  • Leien zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar.
  • Zowel daken als gevels kunnen als een samenhangend geheel van leien bekleding worden voorzien, zonder onderbrekingen.
  • Er is een goede balans tussen isolerende eigenschappen en een ademend vermogen.
  • Het materiaal is zeer licht van gewicht.
  • Leien kennen een onwijs lange levensduur en een garantietermijn tot maar liefst 30 jaar na aankoop.

Hou wel rekening met enkele aandachtspunten

Natuurlijk kennen leien niet alleen voordelen. Er zijn ook enkele punten waar je het best rekening mee houdt. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Bij kunstleien is de kans op mosvorming aanwezig. Natuurleien daarentegen, ervaren dit probleem aanzienlijk minder, maar zijn dan wel weer iets duurder.
  • Het laten plaatsen van leien gevelbekleding vergt veel moeite en inspanning. Om die reden kan de prijs een tikje aan de hoge kant zijn.

Tip: Wil je mosvorming voorkomen? Laat de leien voorzien van een anti-mosvorming coatinglaag.

Hoe plaats je leien op de gevel?

Er zijn diverse methodes om leien aan een gevel te monteren. Elke methode hangt af van het soort lei dat je kiest. Verscheidene bevestigingsmethodes creëren dan ook een ander design.

  • Dubbele dekking: er is sprake van een verticale plaatsing en een kleine overlapping tussen de leien.
  • Enkelvoudige dekking: De montage gebeurt zijwaarts, bovenop een houten basislaag.
  • Legging met halfsteensverband: De leien worden in zogeheten halfstenen of schakeringen bevestigd. Dit verschilt in de praktijk erg weinig van metselwerk.
Gevelspecialist uit de buurt nodig?
Ontvang gratis offertes, vergelijk de prijzen en bespaar heel wat kosten
arrow Ontvang offertes

Uitzicht bepaald door manier van bevestigen 

Hoe het design van de leien er uiteindelijk uit komt te zien, hangt af van de bevestigingstechniek. Een dubbele dekking ziet er natuurlijk anders uit dan een enkelvoudige dekking. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de legging met halfsteenverband.

Een dubbele dekking is de meest voorkomende en de meest allround methode voor zowel de gevel, als het dak. Het fijne is dat dit in elk type formaat monteerbaar is, in alle kleuren. Door de aanwezigheid van een leihaak worden de leien vast gemonteerd. Dit brengt robuustheid en bovenal een sterke stormvastheid met zich mee, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de stevigheid.

Een enkelvoudige dekking komt zowel horizontaal als verticaal voor, en is geschikt voor het dekken van daken en gevels. Deze aanpak beschikt over rechthoekige leien die je zijwaarts monteert op houten panlatten. De gevelleien worden als het ware evenwijdig geplaatst met de panlatten. Doordat de leien elkaar overlappen, ontstaat er een soort schubpatroon.

Bij een legging met halfsteenverband worden de vierhoekige leien verticaal op de gevel gemonteerd. De authentieke leihaken zijn hierbij onzichtbaar.

leien gevelbekleding op moderne woning

Let op de details: je kan ze zichtbaar of onzichtbaar monteren

Gevelleien kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Wanneer er leihaken aanwezig zijn, spreken we over een ‘zichtbare bevestiging’. Worden de leien door middel van zelfborende schroeven geplaatst, dan spreken we over een ‘onzichtbare plaatsing’.

Het is belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat om fouten te voorkomen. Dit zou niet alleen ten koste kunnen gaan van de esthetische schoonheid, maar ook van de weerbaarheid tegen verschillende omstandigheden.

Zichtbare montage met leihaken

Vind een gevelexpert in jouw buurt en ontvang offertes op maat

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, bespaar je veel tijd en geld voor het vinden van de juiste gevelspecialist. Zo ontvang je een overzicht van verschillende erkende specialisten uit jouw regio. Zaken die je hierin terugvindt zijn onder meer hoeveel ervaring de deskundigen hebben, én natuurlijk welke tarieven ze hanteren voor hun diensten.

Is je situatie vrij complex en win je graag eerst nog wat meer informatie van een gevelspecialist? Gezamenlijk doorloop je met de expert je huidige situatie om tot de ideale oplossing te komen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welk type gevelrenovatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.