Bakstenen muur schilderen: tips, aandachtspunten en stappenplan

Een bakstenen muur op de correcte wijze schilderen kan de woning een mooie rustieke uitstraling geven. Het fijne van het schilderen van een bakstenen muur is dat het meestal probleemloos zelf gedaan kan worden. Veel mensen vragen zich wel eens af hoe je de gevel best duurzaam kan schilderen. We geven daarom in dit artikel enkele onmisbare tips en een handig stappenplan.

Tips voor het verven van een stenen buitenmuur

Controleer de gevel voor het schilderen

Het is belangrijk dat de gevel in goede staat verkeert, alvorens je het gaat beschilderen. Beschadigde voegen en stenen kunnen namelijk met verloop van tijd doorscheuren en afbrokkelen. Repareer dus, indien nodig, eerst alle voegen en stenen voordat je begint met schilderen.

Onderschat het belang van een schadevrije gevel niet. Experten kunnen je gevel probleemloos voorbereiden op de schilderwerken. Vergelijk offertes van specialisten uit je buurt. Zo spaar je geld én tijd uit.

Een specialist die een bakstenen muur aan het schilderen is.

Reinig de muur grondig: verwijder vlekken en witte aanslag

Zorg ervoor dat de muur goed schoon is voordat je begint met schilderen. Verwijder al het vuil, vet en aanslagen en laat de muur goed opdrogen.

Behandel de muur met primer

Om ervoor te zorgen dat de verf goed aan de muur hecht, kun je het beste eerst een laagje primer aanbrengen.

Sla geen belangrijke stappen over
Contacteer experten en ontvang advies op maat van je gevel
arrow Ontvang offertes

Denk goed na over welke kleur verf je wilt

Kies een verfkleur die zowel bij de stijl van de woning, als jouw persoonlijke voorkeur past. Natuurlijke tinten doen het altijd goed bij buitenmuren van woningen. Ook kun je voor een contrastkleur kiezen om de woning een echte eyecatcher in je straat te maken.

Wees je ervan bewust dat een buitenmuur meer in contact met vuil en vocht komt dan de binnenmuur. Dit betekent dus dat ze relatief sneller vies worden. Donkere kleuren kunnen dit goed verbergen en daardoor de muren vaak wat schoner laten lijken. Echter is het nadeel van donkere kleuren dat het warmte aantrekt. Dit kan in de zomer als storend ervaren worden. Lichte kleuren trekken daarentegen minder warmte aan, maar camoufleren vlekken minder goed dan donkere kleuren. Het heeft dus meer onderhoud nodig.

Tip: Als je meer informatie wenst te verkrijgen over alle mogelijkheden van een bakstenen muur, neem dan contact op met een ervaren gevelspecialist. Vergelijk meerdere offertes op maat en vind zo een prijs op maat van elk budget.
Bespreek alle opties voor jouw bakstenen gevel en ontdek of je beter investeert in crepi, schilderen of kaleien.

Een bakstenen muur die grijs geschilderd wordt.

Waarop letten wanneer je buitenmuren van kleur voorziet?

Temperatuur

Begin met het verven van de woning wanneer de temperatuur ergens tussen de 10 en 20 graden ligt. Dit wordt sterk aangeraden omdat het verf dan niet te snel of juist te sloom opdroogt.

Tip: Rond de zomertijd is het temperatuur het beste om de klus uit te voeren.

Een gevelspecialist die de binnenmuur van een woning aan het verven is

Wat voor verf kies je best voor een stenen gevel?

Het verven van een stenen gevel kan het beste met gevelverf gedaan worden. Dit type verf is, net zoals de naam het eigenlijk al zegt, speciaal voor gevels ontworpen. Bij gevelverf profiteer je van een hoge duurzaamheid. Daarnaast is de verfsoort bestendig tegen alle weersomstandigheden en daarmee ideaal geschikt voor Belgische woningen.

Interesse in een fris geverfde gevel?
Vergelijk offertes en vind een prijs op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Zorg voor de juiste materialen

Een bakstenen muur heeft door zijn structuur veel oneffenheden. Het is daarom belangrijk om het schilderen met een langharige verfroller te doen. De lange haren van de verfroller zijn speciaal voor oneffen oppervlakken ontworpen. Voor het kleuren van voegen en lastige hoeken gebruik je het beste een ronde synthetische borstel. Deze borstel heeft door zijn vorm een hogere nauwkeurigheid en zal in complexere gebieden het beste resultaat opleveren.

Langharige verfborstel voor bakstenen muur

Hoe verf je een stenen muur? Stappenplan

Nu wordt het tijd onze tips in acties over te zetten. Het fijne van een bakstenen muur verven is dat je dit meestal probleemloos zelf kunt doen. In de onderstaande tekst vind je een praktisch stappenplan om de muur zelf te schilderen.

Stap 1: Controleer en reinig de muur

Controleer de staat van de muur. Als er los voegwerk tussen de stenen zit, verwijder je dit en repareer je het eerst voordat je met de klus verder gaat.

Zorg voor een goede voorbereiding door vuil, oude verf en eventuele aanslagen van de muur te verwijderen. Wacht tot de muur droog is voor je verder gaat naar stap 2.

Op zoek naar een gevelspecialist?
Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Stap 2: Voorbereiding van de oude muren

Nu de stenen muur vrij is van vuil en gebreken kan je beginnen met de echte voorbereidingen. Na vorige grondige reiniging is het interessant om de muur net voor de werken stofvrij te maken met een zachte borstel.

Plak daarnaast alles wat je niet wilt schilderen af. Dit zijn bijvoorbeeld raamkozijnen, deuren en geveldecoratie. Leg bescherming op de grond en vermijd zo dat schadelijke stoffen in de natuur terechtkomen.

Heb je alle benodigdheden bij de hand? Vergeet naast het verfmateriaal niet om persoonlijke beschermingsmiddelen klaar te leggen.

Stap 3: Primer en verf aanbrengen

Als de muur en omgeving voorbereid is, breng je gelijkmatig een laagje primer aan over het hele oppervlak. Primer zorgt er voor dat de verf een goede dekking heeft en goed hecht. Als de primer opgedroogd is, breng je een laagje verf aan over het oppervlak. Laat dit vervolgens 4 uur drogen alvorens je met een tweede laag begint.

wit schilderen buitenmuur woning

Benieuw naar alle mogelijkheden? Vraag hier offertes aan

Als je na het lezen van dit artikel meer wenst te weten over het schilderen van de gevel, kan het aangeraden worden om het offerteformulier in te vullen. Contacteer zo tot 5 gevelspecialisten en bespreek met elk de mogelijkheden. Zo vind je snel een specialist die past bij jouw situatie.

Ook kun je de offertes gebruiken om verschillende prijzen die aannemers voor hun dienst vragen, met elkaar te vergelijken. Zo kun je de klus door een specialist laten uitvoeren passend bij jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.