Schaduwvoegen: wat is het? Welke voordelen brengt het mee?

Schaduwvoegen is een speciale, maar toch goedkope manier om de esthetiek van je buitengevel te verhogen. Maar wat betekent schaduwvoegen nu precies? Omdat dit voor velen een onbekende term is, bespreken we alle kenmerken en voordelen van deze moderne voegtechniek. Lees dus zeker verder.

Wat is een schaduwvoeg?

Een schaduwvoeg is een specifieke soort voeg die dimensie en diepte creëert op het hele oppervlak van een gevel. Het is een moderne manier om een verhoogde esthetiek te bereiken en is vandaag de dag populairder dan ooit tevoren. Bij de plaatsing van de bakstenen met een schaduwvoeg, is er sprake van extra verbreedde voeg. Wanneer de zon schijnt op de gevel, ontstaat er als het ware een schaduw op de voegen. 

Hoe dit precies werkt, zit als volgt: Onder elke baksteen in de gevel loopt de voeg aan de bovenkant enkele millimeters naar binnen. Wanneer de voeg de volgende baksteen bereikt, die er net onder ligt, is de voeg weer gelijk met de muur. Met andere woorden, onder elke baksteen bevindt zich een kleine, diepe schaduwvoeg, waarbij de voeg geleidelijk aan de breedte van de muur krijgt naarmate deze naar de onderliggende baksteen gaat. Op deze manier ontstaat er, wat betreft de voeg, een hoek van 45 graden tussen de bakstenen van de gevel.

voorgevel schaduwvoegen baksteen

Wat voor soort voegen zijn er naast de schaduwvoeg?

Wanneer het aankomt op “voegen” is er veel mogelijk. Er zijn veel verschillende afwerkingsmogelijkheden en dat maakt de keuze er niet makkelijker op. We bespreken de meest populaire alternatieven van schaduwvoegen:

  • De meest voorkomende voeg is de platvolle voeg. Hierbij loopt de voeg gelijk met de bakstenen. Dit zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
  • Een verdiepte voeg komt ook vaak voor. Deze soort voeg maakt het mogelijk om de dimensie in het metselwerk te vergroten. De diepte zorgt er hierbij voor dat er schaduw ontstaat.
  • De wat minder diepe, terugliggende voeg, is ook een prima alternatief. Dit type voeg maakt het mogelijk om een soort 3D-effect te creëren voor je gevel. Je kunt het een beetje vergelijken met een toetsenbord van een computer, waarbij de toetsen dienen als bakstenen en de ruimtes ertussen, de voegen, wat dieper zijn weggewerkt. Kortom, de hele voeg ligt hierbij een stuk achter het oppervlak van de uitstekende bakstenen.
  • Tot slot is er de uitgeholde voeg. Hierbij is er sprake van een bredere en diepere voeg, in tegenstelling tot de reeds besproken voegen. Houd je van een robuuste en ouderwetse look, dan sluit dit mogelijk goed aan bij je wensen.

Er bestaan nog heel wat andere voegen, zoals ook papvoegen of elastische voegen. Benieuwd welke voegen je best kiest? Contacteer dan onze experten.

Ontdek welke voeg bij jouw gevel past
Ontvang gratis offertes van specialisten uit je buurt

Wat is het voordeel van schaduwvoegen?

Schaduwvoegen kennen een aantal voordelen:

  • Dit type voeg creëert een speciaal esthetisch effect voor je gevel.
  • Wanneer het regent druipt het regenwater makkelijk van de voegen af.
  • Het is zeer voordelig.
schaduwvoegen bakstenen buitengevel

Schaduwvoeg om een overgang te maken tussen steen en gyproc

Naast traditionele schaduwvoegen met bakstenen zijn er echter meer mogelijkheden. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om schaduwvoegen te combineren met zowel baksteen als gipsplaat (gyproc). De verschillende texturen van beide materialen kunnen een extra dimensie toevoegen aan het uiterlijk van je gevel. Bovendien is er een verschil in diepte tussen beide materialen, wat opnieuw zorgt voor een uniek resultaat.

schaduwvoegen baksteen buitengevel

Ook interessant om te weten

Wat is het verschil tussen een knipvoeg een schaduwvoeg en een dagvoeg?

+
Een knipvoeg, schaduwvoeg en dagvoeg hebben enkele verschillen. Zo heeft een knipvoeg strakke en scherpe hoeken, wat zorgt voor een traditionele uitstraling. Daarentegen heeft een schaduwvoeg juist een breder profiel om schaduw te creëren, wat resulteert in een meer moderne uitstraling. Een dagvoeg is erg breed en wordt gebruikt om architecturale accenten te benadrukken. Bovendien heeft het minder scherpe hoeken dan een knipvoeg.

Is een verdiepte voeg hetzelfde als een schaduwvoeg?

+
Een verdiepte voeg is niet helemaal hetzelfde als een schaduwvoeg, maar eerder een type schaduwvoeg. Zo is er bij een verdiepte voeg sprake van een aanhoudend diepteverschil tussen baksteen en voeg, wat op zijn beurt zorgt voor schaduw.

Waar hou je het best rekening mee bij een schaduwvoeg van hout?

+
Bij een schaduwvoeg van hout is het allereerst belangrijk om te kiezen voor een geschikte houtsoort. Cederhout en eikenhout zijn erg populair als we het hebben over buitengevels. Daarnaast is frequent onderhoud belangrijk om de natuurlijke schoonheid van het hout te waarborgen en rot en beschimmeling te voorkomen.

Hoe weet je of een schaduwvoeg past bij jouw gevel?

+
Voordat je een beslissing maakt is het verstandig na te gaan of een schaduwvoeg wel daadwerkelijk bij je gevel past. Het is daarom raadzaam om advies te winnen bij een ervaringsdeskundige. Een professional weet namelijk precies met welke elementen hij rekening dient te houden bij de bepaling van of een schaduwvoeg goed past bij je gevel.

Meer informatie nodig? Contacteer onze ervaren metselaars

Zit je nog met enkele vragen waar je het liefst antwoord op krijgt alvorens je een knoop doorhakt? Dat is volkomen dan begrijpelijk. Onze specialisten staan te allen tijde klaar je te helpen. Je kunt contact opnemen met de door jou beoogde specialist om enkele punten te doorlopen. De vakdeskundige kan je advies op maat geven om tot de best mogelijke oplossing te komen.

Vergelijk daarnaast gratis tot 5 offertes en vind een prijs die past bij jouw budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.