Witte gevel: welk materiaal kan je gebruiken? Mogelijkheden en aandachtspunten

Een witte gevel blijft een veelvoorkomende keuze in België, wat helemaal niet verbazingwekkend is. Het is nota bene een bescheiden kleur die je goed kunt combineren met andere kleuren en elementen. In dit artikel bespreken we de aandachtspunten en de mogelijkheden die je hebt, voor het realiseren van een mooie witte gevel. Lees dus zeker verder.

Veel voorkomende materialen voor een witte gevel

Witte gevels komen in heel wat verschillende materialen voor. Hieronder bespreken we de meest voorkomende gevelmaterialen voor een mooie witte look.

Witte crepi

Crepi wordt om verschillende redenen veel gebruikt als gevelbekleding. Allereerst ziet witte crepi er erg strak uit en kun je er verschillende stijlen mee creëren. Of je nu houdt van een landelijke stijl of juist een moderne woning, met crepi is het allemaal mogelijk. Je kunt evengoed kiezen voor een combinatie van witte crepi met andere kleuren en materialen. Dit hangt natuurlijk af van het eindresultaat dat je wenst te bekomen. Hiervoor kun je advies winnen van een gevelspecialist.

Verder heeft witte crepi ook veel functionele pluspunten. Zo beschikt het over een soort lichtreflectie, waardoor je gemakkelijk een koel binnenklimaat creëert, zelfs op warme dagen. Daarnaast is het materiaal uiterst geschikt voor verschillende ondergronden en is onderhoudsvriendelijk. Kortom, genoeg redenen om de korrelige afwerking te overwegen voor je gevel.

Witte crepi op huis

Witte gevelstenen

Witte gevelstenen vallen vandaag de dag niet meer weg te denken. Ze komen veel voor en maken zowel een modern als landelijk exterieur mogelijk. Ook heb je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende tinten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een spierwitte gevel gecombineerd met donkere elementen, voor een landelijk karakter. Combineer je het met zwarte gevelbekleding dan krijg je eerder een modern uiterlijk.

Wil je juist een trend zetten door voor een wit alternatief te kiezen, ga dan voor een beige of gele gevelsteen. Wat het beste past op je gevel is afhankelijk van de stijl die je wilt realiseren.

Gecharmeerd door het uitzicht van witte gevels?
Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere experten uit je buurt voor offertes op maat
arrow Ontvang offertes

Gevel verven

Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon verf gebruiken om de gevel van je woning wit te maken. Je hoeft hiervoor geen grootschalige werkzaamheden uit te voeren om te profiteren van een strakke buitengevel.

De kwalitatieve verfsoorten die verkrijgbaar zijn maken het goed mogelijk om van een duurzaam resultaat te genieten. Het is hiervoor belangrijk dat je de juiste verf aanschaft. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd weer je muur dient bij te werken. Acrylverf wordt door velen beschouwd als de beste verfsoort voor de buitenkant van je woning.

Wit geverfde bakstenen muur

Wat zijn de nadelen van een witte gevel?

Het zijn er misschien niet veel, maar ook een witte gevel heeft enkele nadelen. Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Je woning kan er wat eentonig uitzien, mits je te veel met lichte kleuren werkt (zorg daarom voor een mooi donker contrast in je afwerking).
  • Gebruik je wit aan de kant waar de zon staat, houdt er dan rekening mee dat dit, bij zonneschijn, een verblindend effect met zich meebrengt.
  • Vuil is makkelijker zichtbaar op een witte gevel.

Groene aanslag en ander vuil is snel zichtbaar: hoe reinigen?

Een witte gevel kan erg aantrekkelijk zijn als het ook daadwerkelijk wit blijft. Om dat mogelijk te maken, is het verstandig om je gevel regelmatig schoon te maken. Maar hoe krijg je die vervelende groene aanslag en ander opspattend vuil weg van je gevel? Dat hangt af van je gevelmateriaal.

Gevel reinigen onder hoge druk

Hoe witte crepi reinigen?

Er bestaan twee soorten crepi: minerale en silicone gebonden crepi. Ze hebben door verschillende eigenschappen, wat betekent dat beide een andere reinigingsmethode vereisen. Dat zit als volgt:

Witte minerale crepi versus siliconen

Minerale crepi wordt gekenmerkt door een korrelige structuur. Het wordt aangebracht in één laag, wat deze crepisoort kwetsbaar maakt voor een hogedrukspuit. Ook is het afgeraden om sterke schoonmaakmiddelen in te zetten voor de reiniging van minerale crepi. Een milde, zachte reiniging is hier aangeraden

In tegenstelling tot minerale crepi, wordt siliconen crepi aangebracht in een aantal lagen. Ook is de structuur van de siliconenpleister eerder egaal dan ruw. Het is aanzienlijk minder kwetsbaar dan de minerale variant en kan prima met een hogedrukspuit worden gereinigd. Wel is het verstandig om met een lage druk te werken. Zo voorkom je schade aan je gevel.

Ontvang je graag advies op maat van gevelspecialisten?
Contacteer ze vrijblijvend en ontvang gratis offertes
arrow Ontvang offertes

Mogelijkheden met een witte gevel

Vandaag de dag zijn er meer dan 800 verschillende kleuren beschikbaar op de markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen nog steeds de voorkeur geven aan witte crepi, stenen en verf. Neem eens een kijkje naar de volgende prachtige afwerkingen die je met wit kunt realiseren:

Modern wit huis in combinatie met hout

Combineer een witte gevel met houten elementen om een aantrekkelijke en moderne manier gevel te creëren.

Lichte crepi gecombineerd met hout

Witte woning met zwarte ramen en/of deuren

Een contrast tussen wit en zwart is nog altijd razend populair, zo ook voor je gevel.

witte woning zwarte deuren ramen

Steenstrips en bakstenen in het wit

Een modern idee om je gevel op te frissen is door gekleurde gevelstenen te combineren met witte gevelstenen.

bakstenen witte woning met stenen strips

Interesse in een witte gevel? Laat je adviseren door onze ervaringsdeskundigen

Door de gratis en geheel vrijblijvende offertes aan te vragen, vind je eenvoudig de passende gevelspecialist. Ontdek snel de tarieven die de erkende vakmensen hanteren, hoeveel ervaring ze hebben en wanneer ze beschikbaar zijn.

Zit je nog met vragen waar je het liefst antwoord op maat op krijgt, alvorens je een beslissing neemt? Dat is te goed te begrijpen. De beoogde specialist staat klaar om je persoonlijke situatie te bespreken en geeft offertes op maat van je budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.