Buitenmuur decoraties: zo personaliseer je de buitenmuur van je woning

Je eigen thuis creëren is belangrijk om je goed te voelen. Je huis is een deel van je, zowel binnen als buiten. Dit artikel geeft je daarom verschillende ideetjes en tips om je woning te personaliseren met buitenmuur decoratie.

Waarom investeren in buitenmuur decoratie?

Een huis dat alleen vanbinnen je karakter toont, is niet afgewerkt. Het is dus leuk om te investeren in verschillende buitenmuur decoraties en verven, om je ideeën tot leven te laten komen. Maar waarom zou je die moeite doen? 

Een eigen stijl creëren

De belangrijkste reden om de buitenmuur te decoreren, is dus dat je een eigen stijl aanbrengt. Zo kan je kan genieten van een fijn uitzicht en een warm gevoel als je je buitenmuur ziet, of dat nu van op de straat is, of vanuit de tuin.

planten en bloemen op een witte buitenmuur als decoratie

Functionele reden

Soms kan het interessant zijn het nuttige aan het aangename te koppelen en te kiezen voor decoratie met een functie. De decoratie kan je leven bijvoorbeeld wat gemakkelijker maken of voor schutting zorgen.

Een muur of gevel kan goed zijn voor het milieu, wat het geval is bij een groene gevel. Daarbij worden planten en bloemen op de gevel geplant. Die zorgen voor zuurstof. Ook kunnen insecten leven op deze gevel, wat goed is voor de biodiversiteit.

Een andere functionele optie zijn lichten. Door te kiezen voor functionele verlichting op de buitenmuur en in de tuin, maak je je eigen leven gemakkelijker.  Zo kan je bijvoorbeeld je huisnummer verlichten, waardoor vrienden het beter kunnen lezen. Natuurlijk hoeft het licht niet altijd aan te zijn. Door een bewegingssensor te installeren, zal het licht alleen maar aangaan als iemand voorbij komt. Dat is ook energiezuinig. 

Gevelverlichting als functionele decoratie

Je woning onderscheiden van anderen

Een laatste reden om een saaie muur mooier te maken met decoratie, is om je woning te onderscheiden van andere huizen. Dit kan met behulp van buitenmuurbekleding, maar zelf dan lijken sommige huizen nog hard op elkaar. Door unieke verven en buitenmuur decoratie uit te kiezen, onderscheid je je woning van andere huizen in je straat of dorp. 

Laat je gevel eruit springen
Contacteer ervaren specialisten en ontvang gratis advies op maat
arrow Advies & offertes

Hoe de juiste decoratie kiezen voor jouw woning?

Je kan verschillende soorten decoratie kiezen voor je huis. Maar niet alle decoratie past bij jouw woning. 

Wat wil je graag bereiken met de decoratie?

Een optie is, zoals eerder gezegd, functionele decoratie. Je kunt je decoratie gebruiken om het milieu te verbeteren, het gebouw te verlichten of het te beschermen. 

Een andere optie is loutere decoratief. Dan zal de decoratie de natuurlijke schoonheid van je buitenmuur, patio of tuin verbeteren. De juiste muurdecoratie of verf kan een wereld van verschil maken.

Muurdecoratie aan witte gevel

Welke vormen en symbolen wil je integreren?

Je wilt misschien wel dat de buitenmuur decoratie een betekenis heeft. Denk dus na over de vormen, symbolen en kleuren die je wil toevoegen.  

Ontvang advies over kwalitatieve geveldecoratie
Geniet tientallen jaren van je persoonlijke gevel
arrow Ontvang offertes

Populaire natuurlijke elementen zoals de zon, vogels en vlinders

De natuur is een van de populairste thema’s om inspiratie uit te halen. Je kan je buitenmuren en tuin vullen met haar elementen en symbolen. Je kan zo vogels, vlinders of de zon in je decoraties laten terugkomen. 

Stenen zon als geveldecoratie

Andere populaire buitenmuurdecoratie voor de tuin of het terras

Aan de andere kant kan je ook heel modern gaan, door bijvoorbeeld abstracte patronen of speelse vormen te incorporeren, zoals cirkels, ovalen of kronkels. 

Maak van je gevel je persoonlijke canvas
laat je stijl weerspiegelen op je buitenmuur
arrow Ontvang offertes

Let op de kleuren 

Ook de kleuren zijn van belang. Als je wilt dat je buitenmuur rust uitstraalt, kan je gaan voor een natuurlijk kleurpalet. Kies dan voor neutrale kleuren zoals bruin, groen of beige. Ook rode en oranje tinten passen mooi in een tuin. 

Voor een levendig uitzicht, kan je kiezen voor felle kleuren, zoals blauw of paars. Denk eerst goed na over welke kleuren het best zouden passen bij jouw woning en omgeving. Doe ook een verftest om te zien of je wel blij bent met de kleur.

Ondanks een verftest kan je achteraf toch ongelukkig zijn met de kleurkeuze. Gelukkig is gevelverf verwijderen niet onmogelijk.

Levendige paarse buitenmuur met decoratie en bloemen op de gevel.

Kies de juiste materialen

Niet alleen de vorm en kleur, maar ook het materiaal van de decoratie heeft een invloed.

Populaire materialen zoals metaal en hout

De populairste materialen voor buitendecoratie zijn metaal en hout. 

Als je graag metalen muurdecoratie hebt, heb je opties. Zo kan je kiezen voor decoratie dat van nature roest, wat zeer mooi staat bij een landelijke stijl. De roest heeft ook voordelen, want het is namelijk zeer weerbestendig. Ook kan je kiezen voor staal dat bewerkt is. Zo roest het niet en behoudt het juist zijn kleur en vorm. Daarom is het perfect voor deurkloppers, vlaggenstokken of andere decoratie. 

Houten decoraties zijn ook heel populair voor buiten. Dat is omdat ze mooi staan in een natuurlijke omgeving. Wel gaan ze soms minder lang mee, omdat hout minder bestendig is tegen het weer. Kies je dit materiaal voor een blinde gevel, dan is de kortere levensduur niet storend.

Wil je weerbestendige decoratie die bij je gevel past?
Onze experten helpen je graag verder met nuttige tips & trucks
arrow Ontvang offertes

Speciale opties

Er zijn ook enkele buitenmuur decoraties die niet vaak voorkomen, maar die een tuin of het terras echt kunnen verbeteren.

Probeer eens een tuinspiegel

Spiegels in je woning laten een ruimte vaak groter aanvoelen. Hetzelfde kan gelden voor je tuin of gevel. Hang een spiegel aan je gevel om de mooie natuur te weerspiegelen. Dergelijke spiegel staat zeer mooi bij een iets wildere tuin met een grote hoeveelheid aan planten en decoratie. 

Een andere optie is een buitencanvas. Daarbij wordt een foto gedrukt op een canvas. Zo voeg je een persoonlijke toets toe aan je buitenmuur. 

Tuinspiegel als decoratie

Zorg voor meer natuur op je gevel

Zoals eerder gezegd is wat natuur toevoegen aan je buitengevel een goed idee. De groene gevels zijn functioneel, maar zorgen ook voor groen, omdat een specialist bloemen en planten op de gevel plant. Met een irrigatiesysteem krijgen ze water, dus veel werk vereisen ze niet.

Groene gevels hebben bijna alleen maar voordelen. Zo absorbeert een groene gevel warmte, waardoor je woning koel blijft in de zomer. Ook zorgt het dat je gevel niet wordt aangetast door uv-stralen. Tegelijk verhogen de planten de biodiversiteit. Ook zetten ze stikstof om in zuurstof. 

Groene gevels zijn een aantrekkelijke investering voor een milieuvriendelijke woning. Zorg wel dat je voldoende onderzoek doet naar de juiste gevelplanten. Zo is de populaire klimop verwijderen en bijwerken een lastig werkje en geeft het vaak schade. Ook mos geeft een groene gevel, maar dit kan gevelbekleding net zo goed aantasten en een vochtige gevel creëren. Verwijder mos daarom tijdig.

Een andere optie is om bloemen toe te voegen aan je gevel of buitenmuur. Door de levendige kleuren heb je elke dag een lentegevoel. De kransen zijn gemaakt uit kunst- of droogbloemen. Daardoor gaan ze niet eeuwig mee, maar je kan wel snel voor verandering kiezen. 

Groene gevel op gele muur

Tips om je gevel smaakvol te decoreren 

Heb je beslist je gevel te decoreren en een eigen stijl te maken? Dan sta je waarschijnlijk te springen hieraan te beginnen. Neem nog snel enkele onderstaande tips door, dan heb je binnen de kortste keren de gevel van je dromen.

Expert in geveldecoratie nodig?
Contacteer ze hier gratis en vrijblijvend

Tip 1: Laat de muurdecoratie van je huis samenvloeien met je tuindecoratie

Probeer de buitenmuur decoratie ook te koppelen aan de stijl van je tuin. Rustieke decoratie zal niet passen bij een moderne en minimalistische tuin. Als je overal een landelijke stijl hebt, zal dat een mooier geheel vormen. Zorg dus dat de stijl van je tuin en de stijl van je gevel bij elkaar passen.

Mooie samenhang tuin en gevel

Tip 2: Zorg dat de muurdecoratie bestand is tegen weer en wind

Welke decoratie je ook kiest, je wil natuurlijk dat die lang meegaat. Kies daarom voor wanddecoratie voor buiten dat bestand is tegen het weer. De meeste wanddecoratie is bestendig tegen normale weersomstandigheden. Als het gaat stormen, haal je je decoratie best naar binnen.

Dit is niet enkel belangrijk voor de decoratie, maar ook voor de gevelbekleding. Een zelf gemetselde muur met recuperatiestenen zal bijvoorbeeld snel minder bestand zijn tegen alle weersomstandigheden dan een vernieuwde gevel.
Een gevelplint onderaan de gevel kan een meerwaarde bieden.

Tip 3: Overdaad schaadt: ook met decoratie overdrijf je best niet 

Je moet ook denken over de hoeveelheid decoratie die je in je tuin zet. Sommige tuinen kunnen veel decoratie aan, andere tuinen hebben minder nodig. Het aantal decoratiestukken hangt af van de soort tuin die je hebt. Wilde, Engelse tuinen, kunnen best wel een grote hoeveelheid aan decoratie aan.

Toch moet je oppassen dat het niet overdreven wordt. Maar wat de een overdreven vindt, is de perfecte hoeveelheid decoratie voor de ander. Kies dus vooral zelf waar je je goed bij voelt.

Veel geveldecoratie

Contacteer gratis gevelspecialisten met oog voor details en ontvang advies op maat van je situatie

Denk je aan een project om je gevel te decoreren of te bekleden? Vraag dan zeker advies aan een ervaringsdeskundige. Zij weten hoe ze groene gevels moeten installeren, welke decoratie werkt en wat het beste bij jouw woning past. Vergelijk zeker ook offertes van verschillende specialisten om het beste aanbod te krijgen. 

Gevel (en ook dak)renovaties zijn belangrijk voor de functionaliteit van je woning. Zorg daarom dat je werkt met de specialist die het beste past bij jouw situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.