Gele gevelsteen: past het bij je woning? Wat zijn de opties?

Ben je benieuwd of een gele gevelsteen bij jouw woning past? In dit artikel ontdek je de mogelijkheden! We bespreken de voordelen van verschillende tinten geel en of je beter kunt kiezen voor gele stenen of je gevel schilderen. Verder leer je over de kosten van gevelstenen, het reinigen van oude gevelstenen, en krijg je tips voor bijpassende raam- en voegkleuren.

Hoe weet je of een gele gevelsteen past bij jouw huis?

Gele gevelstenen zijn een populaire keuze voor woningen in diverse stijlen, van traditioneel tot modern. Ze stralen warmte, lichtheid en uitnodigende charme uit. Maar hoe weet je nu of gele gevelstenen ook bij jouw huis passen?

Lichtoranje gevelbekleding

Warme en uitnodigende goudtinten

Goudkleurige gevelstenen stralen warmte, luxe en elegantie uit. Ideaal voor moderne woningen, ze creëren een gezellige sfeer die perfect samengaat met natuurlijke materialen zoals hout en steen.

Zijn gele gevelstenen iets voor jou?
Vergelijk gratis offertes en geniet snel van een prachtig gele gevel op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Subtiel zacht geel voor traditionele gebouwen

Zachtgele gevelstenen hebben een tijdloze uitstraling, perfect voor traditionele woningen met een klassieke of landelijke stijl. Ze geven een warme en vriendelijke sfeer en passen goed bij materialen zoals baksteen en hout.

Klassieke woning met gele gevelstenen

Gekleurde voegen om het geel te breken

De kleur van de voeg heeft veel invloed op de uitstraling van je gevel met gele stenen. Overweeg dus zeker om de kleur van de voegen aan te passen om het geel te breken. Denk aan beige, witte of grijze tinten. Naast de kleur van de voeg, kan je ook spelen met de breedte van de voeg. Een brede voeg zal meer opvallen dan een smalle voeg.

Een voegloze gevel geeft een strakke en moderne uitstraling. Het is echter belangrijk om te kiezen voor gevelstenen met een perfecte randafwerking en een ervaren metselaar in te schakelen.

Contacteer ervaringsdeskundige
Ontdek gratis de beste opties voor jouw woning

Kies je voor gele gevelstenen of schilder je de gevel geel?

Twijfel je tussen een gele gevelsteen of je gevel geel schilderen? Beide opties kunnen je huis een warme en uitnodigende uitstraling geven. Hieronder bespreken we kort de mogelijkheden.

Waarom bakstenen geel schilderen?

Gevelstenen schilderen is in de meeste gevallen goedkoper dan ze te vervangen. Dit is vooral een voordeel als je gevel nog in goede staat is, maar de kleur wat verouderd is of je gewoon een andere uitstraling wenst.

Gele gevel naast blauwe

Welke gevelstenen zijn het makkelijkste geel te schilderen?

Gewone rode bakstenen zijn het makkelijkst overschilderbaar. Dit komt doordat ze een poreuze structuur hebben waardoor de verf goed kan hechten. Gladde bakstenen of bakstenen met een glazuurlaag zijn moeilijker te schilderen. In dat geval is het belangrijk om een speciale primer te gebruiken om de verf te laten hechten.

Wat kost een nieuwe gele gevelsteen per m2?

Een gevelsteen zonder isolatie kost gemiddeld 90 euro per vierkante meter. Wil je ook gevelisolatie, dan betaal je gemiddeld 130 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn inclusief plaatsing, maar exclusief btw. De prijs per vierkante meter gevelsteen kan variëren. Factoren zoals kleur, productietechniek, nabewerkingen, formaat en plaatsing spelen een rol.

Vergelijk offertes en bespaar honderden euro’s
Contacteer vrijblijvend experten uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Waarom zijn sommige bakstenen geel?

De kleur van een baksteen hangt af van de soort klei die gebruikt wordt:

 • Roodbruine klei: resulteert in roodkleurige bakstenen.
 • Kalkhoudende klei: zorgt voor gele bakstenen.

Hoe reinig je oude gele gevelstenen?

Is je gevel door de jaren heen wat grauw geworden? Mineraalwassen biedt de perfecte oplossing. De reinigingsmethode pakt vuil en aanslag moeiteloos aan, waardoor je gevel weer straalt als nieuw.

Hoe werkt het?

 1. Mineraalmix: Een mengsel van water en mineralen wordt tegen de gevel gespoten.
 2. Verwijdering: De mineralen werken als minuscule schuurmiddelen en verwijderen vuil en aanslag zonder de gevel te beschadigen.
 3. Resultaat: Geniet van een schone, frisse gevel die er weer als nieuw uitziet!

Tips voor een gele woning

Welke kleur ramen kies je bij gele gevelstenen?

Donkere frames zoals antraciet, zwart en blauw zien er fantastisch uit bij een gele gevel. Ze geven een speels en contrasterend effect. 

Groene gevel op gele muur

Wil je een subtielere look? Ga dan voor wit, lichtgrijs of oranje. Deze kleuren zorgen voor minder contrast en trekken daardoor minder aandacht naar de ramen.

Donkergele gevel met oranje ramen

Wat kleur voeg past mooi bij gele baksteen?

Hier zijn enkele ideeën voor verschillende kleuren voegen en de effecten die ze creëren:

 • Beige is een neutrale kleur die goed past bij zachtgele gevelstenen. Het zorgt voor een rustige en harmonieuze uitstraling.
 • Grijs is een moderne kleur die een strak en minimalistisch effect creëert. Het past goed bij donkergele gevelstenen.
 • Wit is een frisse kleur die de geel van de stenen accentueert. Het past goed bij lichtgele gevelstenen.
 • Donkergrijs is een dramatische kleur die een opvallend contrast creëert met de gele stenen. Het past goed bij moderne woningen.
Gele steen met donkere voegen

Keuze tussen verschillende structuren

Gele bakstenen zijn niet alleen een prachtige keuze voor je gevelbekleding, ze komen ook in verschillende structuren. Zo kun je je woning een unieke en karakteristieke uitstraling geven.

Twee populairste structuren:

 • Handvorm (HV): Deze handvorm bakstenen hebben een grillige structuur met een onregelmatig oppervlak. Dit wordt verkregen door bestrooien met zaagsel direct na het bakken. Het resultaat is een authentieke, oude look die perfect past bij klassieke of landelijke bouwstijlen.
 • Vormbak (VB): In tegenstelling tot handvorm bakstenen, hebben vormbakstenen een strakke vorm met een regelmatig oppervlak. Deze moderne baksteen is dan ook ideaal voor eigentijdse en exclusieve projecten. De strakke lijnen geven je gevel een minimalistische en chique uitstraling.

Hou je meer van neutralere gevels met accenten, dan van felgekleurde gevelbekleding? Dan zal een witte gevel of een gevel met zwarte bekleding beter bij jouw stijl passen.

Wil je gele gevelstenen kopen of verven? Vraag vrijblijvend advies aan experten

Of je nu gele gevelstenen wilt kopen of je gevel geel wilt verven, een professional inschakelen zal veel voordelen bieden. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakmensen in jouw buurt. Zo krijg je inzicht in de kosten en de mogelijkheden, en kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden voor jouw gevelproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.