Blinde gevel: wat kan en mag je er allemaal mee doen?

Staat je woning op een perceel voor een rijtjeswoning of halfopen bebouwing, maar werd je buurwoning nog niet geplaatst? Dan is jouw blinde gevel onbeschermd tegen de weersinvloeden. Misschien denk je daarom aan deze te isoleren of te bekleden. Ben je benieuwd wat je allemaal met een blinde gevel mag en kan doen? In dit artikel krijg je daar alle antwoorden op.

Wat betekent een blinde gevel?

Een blinde gevel is eigenlijk een muur die als scheidingsmuur tussen twee woningen zal dienen, maar het aangrenzende gebouw is nog niet gebouwd of alweer afgebroken. De blinde muur is dus eigenlijk aan het wachten tot er een ander gebouw tegen komt. Doordat de gevel staat te wachten, noemen we het ook een wachtgevel.

De wachtgevel kan een hele tijd leeg kan blijven. Gedurende die tijd kan er makkelijk warmte verloren gaan en is de gevel vatbaar voor allerlei problemen.

Krijg isolatieadvies op maat
Contacteer gratis gevelexperten uit je buurt

Wat mag je met de wachtgevel aan je woning doen?

Aangezien een blinde gevel een scheidingsmuur is tussen twee gebouwen, mag je niet alle werken zomaar uitvoeren. Mag je de blinde gevel isoleren en bekleden of heb je hiervoor toestemming nodig van de buur? Verder geven we een antwoord op die vragen.

Afhankelijk van de plaats van de blinde gevel 

De wetgeving rond de blinde gevel verschilt afhankelijk van twee situaties: 

Blinde gevel op jouw perceel

Een blinde gevel komt meestal tot aan de grens van jouw eigendom. Maar stel dat het eigenlijk geen gemene muur is en de blinde gevel volledig op jouw eigendom staat? In dit geval heb je geen overeenkomst nodig met jouw buur. Je mag de gevel isoleren en bekleden hoe je wilt.

Let op: er zijn bepaalde regels waar je best rekening mee houdt. De isolatie en afwerkingskosten moet je zelf betalen.
Maar in dit geval mag je een nieuwe buitenmuurbekleding naar wens installeren of de buitenmuur verven.

Plaatste je isolatie en bekleding en gaat dit over de perceelgrens van jouw buur? Dan moet je die op eigen kosten verwijderen wanneer die buur begint met de bouwwerken.

In het geval van een wachtgevel op jouw perceel betaalt je buur een vergoeding wil zij of hij gebruik maken van de blinde gevel. Een landmeter wordt best ingeschakeld om hier een eerlijk bedrag voor te laten opmaken.

Contacteer ervaringsdeskundigen uit je buurt
Ontdek gratis wat de opties zijn voor jouw wachtgevel
arrow Ontvang offertes

Blinde gevel gedeeld met buren

In dit geval gaat het om een dubbele wand. Een deel van de muur staat op jouw domein en het ander deel op die van jouw buur. Het deel dat je wilt isoleren of bekleden staat in dit geval op het domein van jouw buur.

Je hebt hier een overeenkomst met de buren nodig wil je isoleren en bekleden. Onderneem je iets zonder hun akkoord? Dan kan het leiden tot een schadevergoeding en ga je al jouw werken op eigen kosten moeten afbreken.

Blinde gevels rijhuizen

De blinde gevel bekleden afhankelijk van de functie

Het is interessant om na te gaan wanneer jouw buur precies zal beginnen aan de bouw. Op die manier weet je al snel wat de beste oplossing voor je is.

Bekleden als tijdelijke oplossing

Als je buur binnen een korte periode begint te bouwen, dan ga je beter voor goedkope bekleding. Je kan gaan kiezen voor bekleding met een coating of met een geveldoek.

Beiden beschermen en maken de gevel waterdicht, maar coating biedt wel een mooier uiterlijk. 

Bij een coating ga je de beschermende hechtingslaag op de isolatieplaten aanbrengen met een spuit of verfroller.

Kies je voor een geveldoek, plaats dan dampopen Uv-bestendige folie tegen de isolatieplaten. Vervolgens zet je het doek vast met een houten rasterwerk.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier uw offertes!

Bekleden voor de lange termijn of permanent

Weet je zeker dat er geen woning tegen de jouwe zal komen? Dan kan je de buitenmuur met bekleding afwerken zoals je andere gevels. Ook als het nog een lange tijd duurt voordat de buur begint met bouwen, dan kies je best voor volwaardige bekleding. Je plaatst een draagstructuur op jouw isolatieplaten en plaats er vervolgens de gevelbekleding op.

Het is altijd een goed idee om een expert in te schakelen. Met hun expertise garanderen ze een snel en perfect resultaat.

Gevelspecialisten overleggen de opties

Combineer het met isolatiemateriaal

Overweeg om de gevelbekleding te combineren met isolatie. Op die manier vermijd je warmteverlies. Voor een wachtgevel kies je best materiaal dat bestand is tegen vocht zoals kunststof isolatieplaten. Omdat je de isolatie misschien later moet verwijderen is het beter om de isolatieplaten te hechten met isolatiepluggen in plaats van lijm.

Alternatieve optie: kies voor een groene wachtgevel

Het zicht van een blinde gevel is niet altijd mooi. Je kan ervoor kiezen een klimplant erop te plaatsen. De wortels hechten zich aan de gevel. Dit zal de muur bedekken en het zorgt voor een natuurlijke look.

Let op: kies je voor klimop? Bedenk je dan dat klimop moeilijk te verwijderen is achteraf. De foute planten zouden voor een vochtige gevel kunnen zorgen en dus mosgroei stimuleren. Je zal de gevel dan moeten ontmossen.
De juiste planten kan je makkelijk vinden met behulp van onze ervaringsdeskundigen.

Meer advies nodig? Contacteer hier gratis en vrijblijvend experten 

Begin je zelf aan een project? Aarzel niet om professionals te contacteren. Zij zullen jou waardevol advies geven en je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Kies je er toch voor een professional in te schakelen, dan krijg je gegarandeerd een mooi resultaat.

Door offertes te vergelijken krijg je meer inzicht in de prijzen en verschillende aanbiedingen. Vergelijk de offertes en vind een specialist op maat van je budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welk type gevelrenovatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.