Je dak ontmossen is een belangrijk onderdeel van een dakonderhoud. Het zorgt voor een lange levensduur en een goede kwaliteit van je dak. Dat maakt het interessant te weten wat de prijs per m2 van daken ontmossen nu eigenlijk is. Naast de prijsinformatie geven we je in dit artikel ook verschillende makkelijke tips om de kosten zo laag mogelijk te houden.
Inhoud
Wat kost het om een dak te reinigen en ontmossen?
De prijs voor het ontmossen van daken worden standaard per m2 weergegeven. Contacteer je een ontmosser in Vlaanderen, dan kan je rekenen op een beginprijs tussen 9 en 15 euro, inclusief arbeidskosten. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals bereikbaarheid en ernst van de mosgroei.
Vaak kiezen huiseigenaars ervoor naast het ontmossen ook het dak te laten behandelen. De behandeling zorgt ervoor dat je dak voor lange tijd mosvrij blijft.
Het dak laten ontmossen en erna hydrofoberen kost tussen 15 en 30 euro per m2, je dak ontmossen in combinatie met dakcoating kost tussen 30 en 45 euro per vierkante meter.
Hoeveel kost het reinigen van een plat dak?
Door de bereikbaarheid van platte daken wordt al snel gedacht dat mos zelf verwijderd kan worden. Hierbij wordt er niet aan gedacht dat dakbedekking van platte daken over het algemeen een stuk kwetsbaarder is dan hellende daken.
Ontmossen van een plat dak is, ondanks het kwetsbare materiaal niet duurder dan een schuin dak ontmossen. Meestal is het inschakelen van een expert zelfs goedkoper bij een plat dak. Dit maakt een specialist extra voordelig.
Wat kost het reinigen van een pannendak?
De prijs is niet zozeer afhankelijk van de hellingsgraad, maar meer van het materiaal. Kwetsbare leien reinigen zal wat duurder zijn dan stevige betonnen dakpannen ontmossen.
Een leien dak ontmossen kost tussen 10 en 20 euro per vierkante meter
Rieten daken vragen speciale expertise en zijn daarnaast heel gevoelig. Bij dit type daken kan je voor een ontmossing makkelijk 15 tot 25 euro per m2 rekenen. Vaak wordt bij dit type daken een totaalprijs afgesproken en niet een prijs per m2.
Kostenbesparende tips voor het ontmossen van daken
Bij alle werken aan je woning zijn er wel manieren om kosten te kunnen besparen. Maar het is niet altijd even makkelijk te weten welke tips echt werken. We zetten daarom de beste hier even op een rijtje.
Tip: let op met specialisten die een uurprijs vragen. Sommige producten moeten uren of zelfs dagen intrekken. Er kunnen dan al snel discussies ontstaan over de aan te rekenen uren. Spreek op voorhand een vaste prijs af.
Offertes aanvragen
De beste, meest kostenbesparende tip is het vergelijken van prijsoffertes van meerdere specialisten in je buurt. Dit kan je met ons vrijblijvend offerteformulier. Een firma uit je buurt kiezen zorgt dat je bespaart op verplaatsingskosten.
Meerdere offertes aanvragen geeft je een beter beeld over wat ontmossen precies kost en helpt je de beste deal te sluiten. Doordat je tot 5 offertes volledig kosteloos met elkaar kan vergelijken bespaar je al snel aanzienlijk veel geld.
Regelmatig onderhoud
Daken jaarlijks controleren op mos en andere verontreiniging is zeker geen overbodige luxe. Jaarlijks ontmossen daarentegen zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Woon je in bosrijke omgeving viel er veel regen en ligt je dak steeds in de schaduw van de bomen? Dan kan het wel zijn dat je eens per jaar of per 2 jaar je dak moet ontmossen.
Gemiddeld is een ontmossing eens per 5 à 7 jaar voldoende, zeker wanneer je koos voor een extra beschermingslaag
Je dak regelmatig ontmossen zorgt voor een grote kostenverlaging. Prijzen worden per vierkante meter bepaald. Maar ziet de expert dat er hardnekkige mosvorming is, dan zal de prijs per m2 in de lucht gaan. Dat is logisch gezien er andere of meer producten nodig zijn en het meer tijd zal kosten.
Daarnaast kan mosvorming schade toebrengen aan je dak en daardoor de onderliggende constructies. En dakherstellingen kosten veel meer dan dakontmossing. Wacht je zolang dat mos onomkeerbare schade toebracht, dan moet je zelf je dak volledig of gedeeltelijk vervangen.
Beschermende producten aanbrengen na ontmossen
Er bestaan twee preventieve maatregelen om ervoor te zorgen dat mos minder of niet kan hechten en daardoor geen schade kan toebrengen.
De eerste methode is het dak na reinigen en ontmossen hydrofoberen. Deze behandeling omvat het impregneren van je dakbedekking om het zo waterdicht te maken. Het product dat je aanbrengt, trekt in de poriën van het dak. Het is vooral handig bij poreuze daken.
De tweede optie is een speciale coating die je aanbrengt na het ontmossen. Coating kan transparant of gekleurd aangebracht worden. Coating met kleur zal de uitstraling van het dak veranderen. Coating legt een ondoordringbare laag op de dakbedekking waar mos, algen en ander vuil niet op kan hechten.
Tip: Wil je jouw dak een grondig onderhoud en een nieuwe look geven? Dan is coating de beste keuze
Ook interessant om te weten
Wanneer is een dak ontmossen nodig en het meest kostenefficiënt?
En dakontmosser inschakelen voor er enige mosvorming of ander vuil is, is niet nuttig en daarom niet kostenefficiënt. Laat een professionele dakreiniger daarom jaarlijks een controle uitvoeren om de mate van vervuiling vast te stellen en onnodige kosten te vermijden.
Hoe ontmos je een rieten dak en hoeveel kost het?
De kostprijs van een rieten dak ontmossen ligt meestal tussen 700 en 1.400 euro. Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op deze prijs. Contacteer daarom dakspecialisten voor prijzen op maat van je situatie.
Kan je een dak zelf ontmossen met biologische producten om kosten te besparen?
Reinig je het dak zelf met je eigen reinigingsproducten, dan is de kans groot dat je het dak schade toebrengt, waardoor mos sneller zal teruggroeien ener meer risico is op vochtlekken.
Vergelijk gratis offertes voor dakreiniging en ontmossing van specialisten uit je buurt
Vul onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Kom in contact met meerdere specialisten en vergelijk de prijsvoorstellen. Vind zo een dakontmosser die best past bij jouw budget en situatie