Muur kaleien: waarom ervoor kiezen? Zelf doen of specialist inschakelen?

Wat is dat nu eigenlijk, een muur kaleien? Is er eigenlijk wel een verschil met schilderen? Ontdek hier een antwoord op al je vragen omtrent muren kaleien. Eén ding is alvast zeker: met een gekaleide gevel heb jij een op-en-top landelijke sfeer met tal van beschermde voordelen voor je gevel.

Waarom kiezen voor het kaleien van een gevel?

Je gevel kaleien doe je door met een blokkwast kalk aan te brengen op je gevel. Het is een gebluste kalk in poedervorm die je verkrijgt door gebrande kalk te mengen met water. Dit geheel moet je blijven lengen met zuiver water terwijl je er rivierzand aan toevoegt. 

Hoe ziet een gekaleide muur eruit? Doorgaans zien gekaleide gevels eruit alsof ze wit geverfd zijn. Het is geen verf maar een stevige kalklaag. Historisch gezien komen ze voornamelijk veel voor aan de kust of in de landbouw. Dit omdat de kalklaag de gevel beschermt tegen zout.

Over tijd moeten deze gevels uiteraard wat geretoucheerd worden waardoor deze gevels nooit effen wit zijn maar veel reliëf en kleurschakeringen vertonen. 

Gekaleide landelijke woning

Voordelen

Ten eerste is het ideaal voor een landelijke look. Je geeft je woning een robuust landelijk uitzicht alsof het de tand des tijds doorstaan heeft. Maar een muur kaleien kan zeker ook voldoen voor een strakkere look. Gebruik hier dan bijvoorbeeld toevoeging van een kleurpigment voor een gekleurde gevel. Op en top authentiek en voor ieder wat wils dus. Maak er een groene gevel van om de look volledig af te maken.

Een tweede voordeel is dat het kaleien ideaal is voor de restauratie van beschadigde muren. Oneffenheden en andere ontsieringen kunnen hiermee perfect gecamoufleerd worden. 

Het derde en misschien wel belangrijkste voordeel van het kaleien is de bescherming die het biedt. Een gekaleide muur is dampopen, wat voordelig is tegen vochtproblematieken. Toch is het goed bestand tegen alle verschillende weersomstandigheden en dat komt de levensduur van je woning ten goede.

Interesse in een extra milieuvriendelijke gevel? Werk de gevel dan na het kaleien af met enkele gevelpanelen.

Geniet van alle voordelen van kaleien
Ontdek wat mogelijk is voor jouw woning

Nadelen

Veel nadelen vallen er niet toe te kennen aan je muur kaleien. Het enig denkbare nadeel is de graduele verkleuring van de kalksamenstelling na verloop van tijd.

Hoewel we het hier portretteren als nadeel zien veel mensen dit net als een voordeel. Het draagt bij aan die authentieke look van de verschillende lagen dunne kalkpleister die velen zoeken. 

Verkleurde kaleien gevel

Hoelang gaat het mee?

Een muur kaleien gaat om en bij de 15 à 20 jaar mee. Het praktische aan kaleien is dat je zeer eenvoudig de muur kan herstellen of bijwerken als dat nodig is. 

Prijs: hoeveel kost het om een muur te kaleien?

De prijzen om een muur te kaleien vallen in twee grote categorieën: doe-het-zelf kaleien en je muur laten kaleien door een professional. 

Zelf muren kaleien kost je om en bij de 7 euro per vierkante meter voor de grondstoffen. Daarbij komen nog de kosten voor het nodige materiaal zoals borstels, mengtonnen en beschermingspakken. Laat je het werk over aan vakmensen of aannemers, dan betaal je 25 à 40 euro per vierkante meter en sta je garant voor een kwaliteitsvolle afwerking in verschillende lagen.

Wat gaat het totaalplaatje dan ongeveer kosten? Voor een vrijstaande woning reken je  3.000 à 4.800 euro. Omwille van de kleinere oppervlakte zijn rijwoningen meestal goedkoper. Om een rijwoning te kaleien betaal je gemiddeld 1.500 à 4.800 euro

Benieuwd wat het kost om jouw woning te laten kaleien?
Contacteer onze experten en ontvang vrijblijvend prijsoffertes op maat
arrow Ontvang gratis prijsoffertes

Is het duurder dan je huis schilderen?

Doorgaans is het goedkoper om je gevel te kaleien dan om de gevel te schilderen.

Ten eerste is het pleisterwerk voor kaleien heel wat goedkoper dan kwaliteitsvolle verf.

Ten tweede moeten oude verflagen veel sneller opnieuw geschilderd worden omwille van esthetische redenen, en heeft een gekaleide muur een langere levensduur.

Je betaalt voor de schilderwerken weliswaar minder aan arbeidskosten omdat schilderen veel sneller gaat dan kalei gelijkmatig verdelen over je gevel. 

Kaleiverf bestaat in alle mogelijke kleuren

Laat je niet misleiden door de vele witte, strakke gekaleide muren. Een muur kaleien kan in tal van kleuren. Praat er eens over met je gevelbekleder en kijk welke kleur bij jouw woning past. Dat is alvast een eerste stap naar jouw karakteristieke gevel met moderne uitstraling. Jij bepaalt wat mooi is en hoe jouw gevel er uit zal zien.

Blauwe kalei op gevel

Aandachtspunten bij het kaleien van een gevel

Waar moet je op letten als je een muur wil kaleien? 

Gaat het op elke ondergrond?

Je kan niet elke gevel kaleien. Het plaasterwerk moet zich kunnen vastzetten op de mineralen in je stenen gevel. Als er verf of stucwerk op je gevel hangt, kan je de gevel niet kaleien want deze pleister kan hier niet op binden. 

Kaleien zorgt dat je nog steeds de vormen van je ondergrond kan zien. Waren je bakstenen in wildverband geplaatst, dan blijft deze unieke opmaak zichtbaar.

Let op met oude bakstenen muren

Oude recuperatie bakstenen kunnen veel zouten bevatten waardoor er loszittende stukjes in je gekaleide gevel kunnen ontstaan. 

De ideale manier om je oude gevel te laten kaleien is door de steenstrips of bakstenen gevelbekleding eerst te laten controleren door een ervaren specialist. 

Zijn primers een oplossing voor ongelijke buitenmuren?

Primers zijn zeker een mogelijkheid om je muur alsnog te kaleien. Kaleien en primer zijn echter geen vrienden voor de lange zaak. Als je werkt met een primer moet je inboeten op de duurzaamheid en levensduur van je gekaleide gevel.

Zorgt kalei voor een waterdichte laag?

Een muur kaleien is niet hetzelfde als een muur waterdicht maken. Met een goede laag van 2 tot 4 mm kalkmengsel kan je wel je gevel waterwerend maken maar nooit volledig waterdicht. Hydrofuge kan hier een oplossing bieden.

Voor een goede waterdichte gevel kies je best voor gevelplaten. De keuze’s zijn eindeloos. Zo heb je keuze tussen hpl platen, rockpanel, sandwichpanelen of metaal zoals cortenstaal.
Wil je een andere oplossing tegen vocht? Kies dan voor een ademende gevel in de vorm van een geventileerde of een open gevel.

Wat is het verschil tussen verven en kaleien?

De uitkomst mag dan misschien wel hetzelfde lijken voor het ongeoefende oog, er zijn wel degelijk substantiële verschillen. Het schilderen van je gevel is hoogstwaarschijnlijk een uitsluitend esthetische beslissing. Je maakt gebruik van verf om je gevel een kleurtje te geven.

Je weet ondertussen al dat kaleien met plaaster werkt en dat het een interessante keuze is voor de beschermende functie van dit smeuïge breisel.

Kaleien en schilderen lijkt daarnaast ook op crepi en spuitkurk gevelbekleding. Kaleiverf is een soort kalkverf, waar crepi echte pleister is en spuitkurk voor zichzelf spreekt. Als vijfde optie is er de gevel cementeren. Dit is zoals het woord doet vermoeden een cementlaag op de gevel.
Kies je best voor kaleien, cementeren, spuitkurk of crepi? Dat vraag je best aan een ervaringsdeskundige.

Zelf buitenmuur kaleien of overlaten aan professional?

In essentie is een gevel kaleien niet erg moeilijk. Met een goede schildertechniek, een blokborstel en de juiste ingrediënten zou dit geen probleem mogen vormen. Gelet dat je de correcte hoeveelheden en stoffen gebruikt zodat de juiste chemische reactie kan doorgaan.

Een ervaren vakspecialist zal garant staan voor een kwaliteitsvolle uitvoering. Vaak bieden ze ook een optie aan waarbij je, indien niet tevreden, kan vragen om het werk te controleren en verder te optimaliseren.

Zelf buitenmuur kaleien of overlaten aan professional?
Via ons formulier kan je gratis en vrijblijvend raad vragen aan experten uit je buurt
arrow Ontvang advies

Hoe begin je er zelf aan?

Via onderstaand stappenplan kom je snel te weten hoe je zelf een muur kan kaleien. 

Stap 1: Voorbereiding

Eerst en vooral moet je de gevel of muur reinigen. Kijk hierbij zeker nog eens bij de bovenstaande aandachtspunten. Nadien bevochtig je de muren zodat de lagen niet te snel drogen en zodat het vocht van kalei niet in je muren kan intrekken. 

Stap 2: Kalei zelf maken

  1. Eerste blus je de gebrande kalk door water aan gebrande kalk in poedervorm toe te voegen.  Na vijf minuten is de chemische reactie over en is alle vloeistof verdampt. Nu heb je gebluste kalk
  2. Leng je gebluste kalk aan met zuiver water tot je een smeuïg breisel bekomt. 
  3. Om de juiste textuur te krijgen voeg je rivierzand toe. 
  4. Ten slotte voeg je naar believen kleurpigmenten toe. Hiervoor volg je best de aanwijzingen op de verpakking.

TIP: Probeer eerst op een klein oppervlak vooraleer je de hele gevel aanpakt.

Stap 3: Zelf muur kaleien

Neem je blokborstel bij de hand een schilderen maar. Werk in dunne laagjes zodat alles zich goed kan vastzetten. Dikke lagen komen sneller los en verbrokkelen.

Breng de kalei in kruisvorm aan met een nadruk op natuurlijke beweging voor het beste resultaat.

TIP: Roer regelmatig door je kalei zodat deze niet kan klonteren of dat er geen stoffen wegzakken.

Gevelspecialist inschakelen is altijd een interessant idee

Een muur kaleien kan je heel wat tijd en moeite kosten. Zeker als je het goed wilt doen. Daarom raden we altijd aan om een specialist onder de arm te nemen. Zij zijn ook voorzien in materiaal want vergeet niet dat je nog borstels en ander materiaal moet kopen naast de benodigdheden voor kaleiverf. Vakmensen betalen bovendien minder belastingen op die materialen. Voor hen is het 6% btw terwijl jij 21% btw betaalt als je het zelf doet. Win-win dus als je het door een specialist laat doen!

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Door zoveel mogelijk offertes te vergelijken maak je de beste keuze voor jouw situatie!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.