Kaleien of crepi: wanneer kies je welke gevelbekleding?

Het bekleden van een gevel kan met verschillende materialen worden gedaan. Wil je niet de volledige gevelbekleding vervangen? Dan kan je kiezen voor kaleien of crepi aanbrengen op de gevel. Beide materialen hebben hun eigen uitstraling, voordelen en nadelen. In dit artikel zullen we uitgebreid de werking, overeenkomsten en verschillen tussen kaleien en crepi als gevelbekleding bespreken.

Wat kost kaleien en crepi per m2: gemiddelde prijs

Een heel belangrijke factor om een keuze te kunnen maken tussen twee materialen is de prijs. We geven je daarom hieronder de richtprijzen per vierkante meter.

Gevelbekleding Prijzen per vierkante meter
Zelf kaleienTussen 6 en 8 euro
Kaleien door gevelbekleder Tussen 25 en 40 euro
Zelf crepi aanbrengen Tussen 13 en 23 euro
Crepi door gevelbeklederTussen 40 en 80 euro
Crepi door monteur laten plaatsen en isolerenTussen 80 en 160 euro
Contacteer experten & ontdek wat best past bij je gevel
Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat van je situatie en budget
arrow Ontvang offertes

De voordelen van kaleien en crepi

Voordelen kaleien

een gekaleide gevel past bij elk uitstraling. Je kan kiezen voor een matte afwerking, wat zorgt voor een natuurlijke en authentieke look. Maar het kan ook een strak uitzicht krijgen. De textuur van het materiaal hangt af van de wijze waarop het wordt aangebracht en kan daarom zowel een ruwe als een uiterst gladde afwerking hebben.

Kaleien zorgt voor een dunne waterbestendige laag die helpt bij het beschermen van het materiaal tegen verschillende weersomstandigheden. Hierdoor is het materiaal ideaal geschikt voor het bekleden van Belgische woningen.

Kalei is een luchtig materiaal dat onderliggende ruimtes de mogelijkheid biedt om goed te ademen. Kalei als gevelbekleding beschermt de woning tegen vocht door de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur de kans te geven om goed te ventileren, waardoor de kans op schimmels of rot wordt tegengegaan.

Kalk is een van de milieuvriendelijkste materialen om de gevel mee te bekleden. Bovendien heeft het productieproces van kalkpleister, in vergelijking met andere materialen, een relatief lage impact op het milieu.

Tot slot kan kalkpleister probleemloos worden afgebroken en gerecycled. Met het oog op een groenere samenleving is kaleien gevelbekleding helemaal passend bij deze tijd.

Een van de grootste voordelen van een gevel kaleien is dat deze weinig onderhoud vereist. Dit komt doordat het materiaal niet gevoelig is voor verkleuring. Een periodieke reiniging is meer dan voldoende om de gevel in goede staat te behouden.

Kalk heeft brandwerende eigenschappen die de veiligheid van de woning in geval van brand verhogen.

Een huis met kaleien gevelbekleding

Voordelen crepi

Gevelbekleding van crepi is erg populair omdat het de woning een modern uiterlijk geeft. Daarnaast profiteer je bij crepi ook van de vele beschikbare kleuren en stijlen. Je kunt de gevel van de woning dus eenvoudig opfrissen.

Crepi is bestand tegen alle weersomstandigheden, van de zomerzon tot aan koude neerslag in de winter, en is daarmee ideaal geschikt als gevelbekleding voor Belgische woningen. Het materiaal staat erom bekend goed zijn kleur en structuur vast te houden en weinig onderhoud te vereisen.

Crepi is een relatief goedkope materiaalsoort om de gevel mee te bekleden. Als je op zoek bent naar materiaal dat de gevel volledig bedekt, maar een beperkt budget hebt, is crepi de beste oplossing om de gevel te bekleden.

Een villa met crepi gevelbekleding

Wat is het verschil tussen kaleien en crepi?

Het zijn andere materialen. Crepi wordt gemaakt van cement, zand en bindmiddelen, terwijl kaleien bestaan uit pigmenten, water en een mengsel van kalk.

De aanbrengtechniek verschilt. Crepi wordt machinaal aangebracht met behulp van een spuit, terwijl kaleien handmatig wordt aangebracht.

Ze zorgen voor een verschillend uiterlijk van de gevel. Crepi heeft een moderne uitstraling, terwijl kaleien vaak een rustieke uitstraling heeft.

Ontvang gratis offertes op maat van elk budget
Vergelijk vrijblijvend prijsoffertes van verschillende gevelbekleders uit je buurt
arrow Ontvang offertes

Hoe duurzaam is crepi?

Crepi als gevelbekleding gaat probleemloos 20 tot 30 jaar mee. Wanneer we over hoogwaardige crepi spreken, die met hoge professionaliteit is aangebracht en goed onderhouden is, kan de bekleding zelfs langer dan 30 jaar meegaan. De slijtvastheid van de gevel kan dus per huishouden verschillen.

Tip: Neem contact op met meerdere gevelspecialisten om de juiste expert te vinden voor de klus. Door offertes te vergelijken vind je al snel een gevelbekleder op maat van je budget.

Hoelang gaat een kaleigevel mee?

Een kaleigevel gaat met een levensduur van 10 à 15 jaar wat minder lang mee dan crepi. Maar net als bij crepi is de levensduur afhankelijk van verschillende factoren en gaat het in sommige gevallen langer mee dan 15 jaar.

Kies je kaleien of crepi voor de muren in jouw situatie?

De voorkeur voor kaleien en crepi verschilt per persoon. Door jezelf de volgende vragen te stellen, kun je ontdekken welk materiaal beter aansluit op jouw wensen.

Wat wil je bereiken? Als je een rustieke uitstraling wilt creëren, kies je voor kaleien. Als je een meer moderne uitstraling wilt creëren, kies je voor crepi.

Hoe belangrijk vind je de duurzaamheid? Als je een gevel wilt die lang meegaat, kun je het beste voor crepi kiezen. Als de levensduur niet de belangrijkste factor is, kun je voor kaleien kiezen.

Wat is jouw budget? Huishoudens met een beperkt budget kiezen meestal voor kaleien. Huishoudens met een groter budget kiezen vaker voor crepi.

Er zijn nog heel wat verschillende vragen die je jezelf kan stellen. Om een duidelijk antwoord te krijgen op de vraag ‘kies ik best voor kaleien of crepi?’ kan je gratis en vrijblijvend contact opnemen met onze gevelbekleders. Dankzij hun expertise maak je zeker de juiste keuze.

Een woning met een kaleien gevelbekleding

Wat kan je best combineren met isolatie?

Heb je naast een vernieuwde gevel interesse in gevelisolatie? Dan kies je best bekleding die je hier goed mee kan combineren. Gelukkig vormt dit geen factor bij het kiezen tussen crepi of kaleien. Je kan je persoonlijke voorkeur hier dus volgen, aangezien de beide materialen even gemakkelijk met isolatie gecombineerd kunnen worden.

Interesse in gevelisolatie?
Ontvang gratis offertes op maat

Welke nadelen wegen het zwaarste door voor jou?

Is de prijs van gevelbekleding een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van het materiaal om de gevel mee te bekleden? Dan is kaleien de beste optie.

Ook het onderhoud weegt doorgaans zwaar mee. Huishoudens die vanwege een druk leven vaak weg zijn, zitten niet te springen om de gevel regelmatig te moeten onderhouden. Zowel kaleien als crepi zijn onderhoudsvriendelijk. Een jaarlijkse reiniging zal meer dan voldoende zijn.

Waar heb je de grootste keuze aan kleuren?

Wanneer je een uitgesproken voorkeur hebt, kan het moeilijk te zijn de juiste kleur te vinden. Zowel crepi als kaleien zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren en tinten. Bespreek met je gevelbekleder wat de opties zijn voor jouw gevel.

Alternatieve gevelbekleding

Als het hebben van crepi of kalei als gevelbekleding je niet aanspreekt, kun je gelukkig nog kiezen uit vele andere alternatieven. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om het huis te laten schilderen of de gevel te cementeren.

Alternatief 1: Wat is het verschil met het huis schilderen?

Het schilderen van de muur in plaats van renoveren is een eeuwenoude techniek om de uitstraling van de woning tegen minimale kosten te verfrissen. Het grote verschil tussen kaleien en schilderen is de soort verf.

Het schilderen van de gevel kan wat makkelijker zelf worden gedaan. Op internet vind je overal video’s met stappenplannen om met de juiste schildertechniek te werk te gaan. Daarnaast kan je advies vragen aan onze ervaringsdeskundigen.

Alternatief 2: Gevel cementeren

Het cementeren van de gevel houdt in dat de buitenzijde van de muur met een dunne laag zandcement wordt bedekt. Het voordeel hiervan is dat de gevel extra bescherming krijgt en dat de woning een nieuwe uitstraling krijgt tegen minimale kosten.

Contacteer gevelbekleders uit je buurt, vergelijk offertes en bespaar kosten

Als je na het lezen van dit artikel meer wilt weten over materialen om de gevel mee te bekleden, kan het handig zijn om offertes aan te vragen. Hierdoor kunnen vakmensen met je in contact komen en alle verschillende mogelijkheden voor het bekleden van de gevel met je bespreken. Vergelijk gratis en vrijblijvend tot 5 offertes op maat van je gevel en bespaar zo heel wat kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.