Platvolle voeg: wat is het? + vergelijking met andere soorten voegen

Stenen gevels zijn zowat de meestvoorkomende in België. De bekleding die je kiest, is belangrijk voor het uitzicht van je woning. Maar niet enkel de stenen hebben een esthetische waarde. Ook de voegen ertussen veranderen je gevel. In dit artikel zullen we wat dieper ingaan in een specifiek soort voeg: de platvolle voeg. Lees verder en ontdek wat het precies is en wanneer je ervoor kan kiezen.

Wat zijn platvolle of doorgestreken voegen?

We spreken van platvolle voegen wanneer de voegen volledig met een voegmortel opgevuld worden. De voegen staan dus op hetzelfde niveau als de gevelstenen. Platvolle voegen zijn in twee verschillende varianten mogelijk, platvolle geborstelde voeg en platvol gladde voeg.

Welke voeg past best bij jouw situatie en budget?
Ontvang gratis & vrijblijvend advies op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Platvolle geborstelde voeg

Een platvolle geborstelde voeg valt te herkennen aan een ruwe afwerking, dit komt doordat de mortel met een borstel bewerkt wordt. De afwerking is erg populair omdat het de gevel een ruwe uitstraling geeft en het metselwerk van voldoende bescherming voorziet. Geborstelde voegen zijn tegen een lage prijs verkrijgbaar.

Een muur met platvolle geborstelde voegen.

Platvolle gladde voeg

Een platvolle gladde voeg houdt in dat de voegspecie na het aanbrengen nog een keer stevig in de voeg worden aangedrukt. Het aandrukken zorgt ervoor dat de gedeeltes in de voeg die niet volledig opgevuld zijn, alsnog met voegmortel opgevuld. Het gevolg is dat het metselwerk nog steviger wordt, er geen holletjes ontstaan en de voegen een gladde en strakke uitstraling hebben.

een muur met platvolle gladde voegen

Wat is het voordeel van de standaard doorgestreken voeg?

Lage kosten

Het laten plaatsen van standaard doorgestreken voegen kan tegen een relatief lage kostprijs gerealiseerd worden. Het is dus ook betaalbaar voor mensen met een beperkt budget.

Mooi esthetiek

Standaard doorgestreken voegen zijn glad en geven de gevel een verzorgde uitstraling.

Goede bescherming

Voegen die doorgestreken worden hebben een hoge dichting.  Door het doorstrijken van de voegmortel worden namelijk alle hollen (zonder voegmortel) opgevuld. Hierdoor heeft het metselwerk een goede stevigheid en kan vocht zich niet in de voegen ophopen. De stenen zullen dus minder snel door vocht aangetast worden.

Tip: heb je extra stevige voegen nodig? Bespreek dan met een expert of elastische voegen beter bij je situatie passen.
Graag extra opvallende voegen? Dan kan je knipvoegen overwegen.

De duurzaamheid van de voeg

Doorgestreken voegen hebben een uitstekende stevigheid en bieden een goede bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Als je niet zo een handige doe-het-zelver bent, kan het handig zijn om de klus aan een specialist over te laten. Vraag vrijblijvend offertes aan, vergelijk prijzen en bespaar.

Advies op maat van een vakdeskundige in jouw regio?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes aan en krijg antwoord op al je vragen.
arrow Ontvang offertes

Wat voor soort voegen bestaan er naast de platvolle?

Voegwerk is in talloze uitvoeringen verkrijgbaar. Hieronder bespreken we de verschillen tussen populaire soorten voegwerk:

Zijn terugliggende en platvolle voegen hetzelfde?

We spreken van een terugliggende voeg wanneer een voeg zich iets dieper in de gevel weergeeft dan het oppervlak van de gevelstenen. Een terugliggende voeg ontstaat wanneer men na het aanbrengen van voegmortel het met een voegijzer naar binnen drukt. Platvolle worden daarentegen niet met een voegijzer naar binnen gedrukt, en staan op gelijk niveau van de stenen.

Terugliggende voegen

Verdiepte en holle voeg versus effen platvolle voeg

Een verdiepte en holle voeg begeven zich net als terugliggende voegen dieper in de gevel dan het oppervlak van de gevelstenen. Hiermee verschillen ze van effen platvolle voegen.

Verdiepte en holle voegen zorgen voor schaduw en leggen de accenten hierdoor meer op de stenen van de gevel. Effen platvolle voegen zorgen ervoor dat de gevel er strak en modern uitziet en geeft de gevel een nette uitstraling.

Tip: welke voegen passen best bij donkere gevelstenen?

Platvolle voegen: Deze voegen zijn strak afgewerkt en staan bekend om hun moderne uitstraling. Wanneer zwarte gevelstenen met platvolle voegen gecombineerd worden, zal de woning er chique uitzien.
Terugliggende voegen: Misschien zou je het niet zo snel zeggen, maar terugliggende voegen doen het eigenlijk bijzonder goed bij donkere gevelstenen. De voegen zorgen, net als schaduwvoegen, voor een schaduweffect en benadrukken de donkere uitstraling van de gevelstenen. 
Geborstelde voegen: Deze voegen geven de gevel karakter en voorzien de donkere gevel van een natuurlijke uitstraling.

Neem vrijblijvend contact op met gevelexperten en ontdek wat het kost je voegen te vervangen

Benieuwd welk soort voegen best bij je gevel en je budget passen? Vul dan onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend in. Kom zo in contact met gevelexperten uit je buurt. Je ontvangt tot 5 vrijblijvende prijsoffertes, vergelijkt deze en bespaart zo heel wat kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type gevelrenovatie wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.