Home Gevelrenovatie Infographic: hoeveel kost een gevelreiniging?

Infographic: hoeveel kost een gevelreiniging?

De gevel is – letterlijk en figuurlijk – het gezicht van jouw huis. Je wil dan ook dat het er piekfijn uitziet. Een gevelreiniging zorgt niet alleen voor een frisse uitstraling, maar beschermt  jouw woning eveneens tegen waterschade. Maar hoeveel kost zo’n opknapbeurt? Welke behandelingen bestaan er? En zijn er manieren om de kosten te beperken?

Gevel reinigen: welke methoden zijn er?

Hoe vuiler je gevel, hoe meer je zal betalen. Je gevel reinigen is geen dure investering. Gemiddeld ligt die prijs tussen 5 en 20 euro per vierkante meter.

  • Stoomreinigen: Is de vervuiling beperkt? Dan zit je met een stoomreiniging al goed. Dit is een van de minst intensieve (en bijgevolg ook goedkoopste) reinigingsmethodes.
  • Nevelstralen: Heb je een kwetsbare gevel? Dan is nevelstralen een mogelijke manier om je gevel te reinigen. Nevelstralen is een techniek die op een zachte manier, onder lage druk, je gevel schoonmaakt. Vooral beschermde gebouwen worden gelukkig van deze methode.
  • Chemisch reinigen: Wiens gevel zwaar verontreinigd is hoeft zich geen zorgen te maken. Ook dat kan opgelost worden zonder afbraak. Een chemische reiniging helpt je daarbij. Opgepast! Niet alle materialen zijn hiervoor geschikt.
  • Zandstralen: Je gevel reinigen en tegelijkertijd kiezen voor een ecologische optie? Dan is zandstralen de oplossing. Bij deze techniek worden er zandkorrels in hoge druk op de gevel gespoten. Is je gevel gemaakt uit poreus materiaal? Dan overweeg je best een andere techniek.

Vergeet na de reiniging geen beschermingslaag aan te brengen om het resultaat zo lang mogelijk te behouden. Ben je op zoek naar een specialist in gevelreiniging? Vraag dan nu een offerte aan en laat een specialist langskomen om de schade op te meten.

Hoeveel kost een gevel reinigen?

De kostprijs van een gevelreiniging hangt grotendeels af van drie zaken: de oppervlakte van de gevel, hoe zwaar de gevel vervuild is en welk type gevel je hebt. Vooral de laatste twee elementen bepalen welke behandeling aangewezen is voor jouw woning. Dit zijn de prijzen voor de belangrijkste reinigingsmethodes:

Gevelreiniging infographic

Stoomreinigen

Als de gevel nog in goede conditie verkeert maar met oppervlakkig vuil kampt, dan is een stoomreiniging de ideale oplossing. Bij deze ‘zachte’ en milieuvriendelijke methode wordt enkel water gebruikt, waardoor de meeste gevels er geen last van ondervinden. Bovendien is de behandeling zeer goedkoop: gemiddeld 5 euro per m². Bij oude, kwetsbare materialen of zwaar vervuilde gevels zijn er echter andere oplossingen aangewezen.

Nevelstralen

Oude, historische gebouwen moet je zachtaardig behandelen. Nevelstralen is daarvoor de geknipte methode. Water vermengd met een fijn soort straalzand spuit men onder lage druk en indirect op de gevel. Daarom noemt men het vaak ook ‘zandstralen onder lage druk’. Op die manier zuiver je de gevel van het hardnekkigste vuil – van mossen en algen tot graffiti – zonder het oppervlak te beschadigen. Daarom is de methode ook geschikt voor hout, kunststof, staal, pleisterwerk, beton en natuursteen. Over het algemeen kost het nevelstralen van de gevel tussen 14 en 22 euro per m².

Gevelreiniging | Zandstralen
Een bakstenen gevel zandstralen is geen enkel probleem.

Zandstralen

Graffiti of andere hardnekkige vervuiling vragen een harde aanpak. Een bekende en efficiënte ‘harde’ reiniging is zandstralen. Bij deze behandeling laat de gevelreiniger fijne korrels zand onder hoge druk op het vuil los. Zandstralen is daarom enkel geschikt voor gevels die tegen een stootje kunnen, zoals de typische Vlaamse baksteen. Gemiddeld betaal je 11 tot 15 euro per gezandstraalde m².

Chemisch reinigen

Wie een zwaar verontreinigde gevel in een sneltempo wil opknappen, kan een chemische reiniging overwegen. De specialist behandelt grote oppervlakken met een reinigingsmiddel dat korte metten maakt met graffiti, verfresten of roetaanslag. Op die manier blijft de prijs binnen de perken: ongeveer 15 euro per m². Natuurlijk is er ook een keerzijde aan de medaille: de methode is niet voor elke ondergrond weggelegd, er bestaat een risico op vlekken en jouw ecologische voetafdruk is een pak groter.

Gevelreiniging | Chemische reiniging
Een chemische reiniging reinigt zelfs het hardnekkigste vuil, zoals graffiti.

Vochtstralen

Een laatste ‘harde’ reiniging is de vochtstraling. Deze methode is een combinatie van zand- en nevelstralen: water wordt met fijne zandkorrels vermengd en onder hoge druk op de gevel gespoten. Daardoor verdwijnt hardnekkig vuil zoals roet of graffiti als sneeuw voor de zon. Vochtstralen vereist doorgaans een hard oppervlak, zoals baksteen. Omdat de prijs tussen de 12 à 22 euro schommelt, opteren de meeste mensen dan ook voor een zandstraling.

Sla munt uit een gereinigde gevel

Met een propere gevel zorg je voor een complete metamorfose van jouw huis: niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk krijgt het een tweede jeugd. Zo heeft u veel minder kans op waterschade door betonrot of vochtproblemen binnenshuis. Je verlengt dus de levensduur van de woning én verhoogt de waarde ervan.

De gevel reinigen is dus altijd de moeite waard, maar momenteel kan je er ook munt uit slaan. Dankzij de Verbeteringspremie kan je tot 1.250 euro steun krijgen om de nodige werken aan jouw gevel te laten uitvoeren. Combineer de reiniging bijvoorbeeld met het plaatsen van isolatie. Zo strijk je bovenop de Verbeteringspremie ook een premie voor buitenmuurisolatie op en laat je tot 30% minder warmte ontsnappen. Dat je maar 6% btw betaalt op alle gevelwerken, is uiteraard mooi meegenomen.

Gevelreiniging | Hogedrukreiniging
Een gereinigde gevel biedt tal van voordelen.

Vraag offertes voor gevelreiniging

Maar misschien wel de makkelijkste manier om te besparen op een gevelreiniging is door offertes te vergelijken. Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes en advies van gevelspecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welk type gevelrenovatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.