Home Bouwwerken Ontmossen van een dak: prijs en tips

Ontmossen van een dak: prijs en tips

Prijs dakontmosser


Het onderhoud van een dak is een cruciaal voor een gebouw. Daarom moet het ontmossen van een dak regelmatig gebeuren. Wie regelmatig het mos van het dak weghaalt, voorkomt immers grotere schade – zoals barstjes of roestplekken. We zetten de prijzen van een dakontmossing en de technieken even op een rijtje.

 Kost per m²Kost per 100 m²
Ontmossen5-15 euro500-1.500 euro
Ontmossen + coating35-45 euro3.000-5.000 euro

Waarom moet ik mijn dak ontmossen?

Het mos tast de dakpannen aan. Hierdoor worden de pannen erg poreus. Soms kan er water door het dak sijpelen, waarbij ergere waterschade voorkomt. Het is echter aan te raden om een coating op de dakpannen te spuiten. Hierdoor is het dak beter beschermd tegen de opkomst van mos. Het onderhoud van een dak is dus erg belangrijk.

Wie geen aandacht heeft voor zijn dak, kan duizenden euro’s betalen voor de herstelling. Een nieuw dak kost algauw 15.000 euro. Ook het uitzicht van het dak zal na de ontmossing mooier zijn. Het mos zorgt voor een grijze en groene schuin. Na de onderhoudsbeurt ziet jouw dak er terug als nieuw uit. Daarboven verleng je de levensduur van het dak.

Wat beïnvloedt de prijs van een dakreiniging?

De prijs voor het ontmossen van uw dak hangt af van een aantal factoren. Om te beginnen speelt natuurlijk het aantal vierkante meters van uw dak een grote rol. Hoe meer oppervlakte schoongemaakt moet worden, hoe hoger de prijs is. Per vierkante meter extra kan er ongeveer €15 over de originele prijs heen komen. Ook het type dak is zeer van belang.

Dak ontmossen prijs en veelgestelde vragen

Aan het ontmossen van een regulier dak zijn geen extra kosten verbonden, maar heeft u bijvoorbeeld een rieten dak, moet het ontmossen zeer zorgvuldig uitgevoerd worden. Er moet dan ook een extra specialist opgeroepen worden, wat te zien zal zijn in de kostprijs. Daarnaast is ook de stijl van het dak een factor die de prijs bepaalt. Zo is een plat dak laten ontmossen goedkoper dan een schuin dak.

Kostprijs afhankelijk van dakbehandeling

De prijs voor het ontmossen van uw dak hangt natuurlijk ook af van de soort behandeling die u wil laten uitvoeren. Er zijn namelijk verschillende methodes om het dak te ontmossen. Je kunt het natuurlijk zelf proberen, maar dit is vaak erg gevaarlijk door de slechte bereikbaarheid van het dak.

Het is daarom beter een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Zij passen vervolgens de methode toe waarvan het beste resultaat verwacht wordt. Dit gebeurt dan met of zonder reinigingsmiddel en wordt afgemaakt met of zonder coating.

Dakontmossing met of zonder reinigingsmiddel?

Deze vraag wordt beantwoord afhankelijk van de dakbedekking en hoe hardnekkig het vuil op het dak is. Wanneer er gekozen wordt voor een behandeling zonder reinigingsmiddel wordt doorgaans gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger, eventueel in combinatie met een vuilfrees (mits dit het dak niet beschadigd).

Gemiddeld genomen is dit goedkoper (namelijk vanaf €5 per vierkante meter) dan wanneer er wel gebruik gemaakt wordt van een reinigingsmiddel. Dan betaalt u namelijk al gauw richting de €15 per vierkante meter. Vooral als u een oud dak heeft, waarvan de pannen of leien handgemaakt zijn, heeft het gebruik van een reinigingsmiddel op de lange termijn meer effect.

Nabehandeling met of zonder extra coatingslaag?

Hierbij is het vooral de vraag of u belang heeft bij een langdurige bescherming tegen mos en vuil op uw dak. Met een anti-mos coating kan de groei van nieuwe algen en mossen namelijk sterk afgeremd worden en zo hoeft u minder vaak uw dak te laten ontmossen.

Het aanbrengen van deze coating kost meer tijd en arbeid, omdat het dak eerst nog van een primer voorzien moet worden. Daarom ligt de gemiddelde prijs voor het laten ontmossen en coaten van uw dak tussen de €30 en €45 per vierkante meter.

Veelgestelde vragen over dakontmossing

Hoe ontmos je schuine daken?

De gespecialiseerde dakreiniger plaatst een stellage tegen het dak. Daarop komt een hogedrukreiniger, die het dak met water besproeid. De reiniger gaat van boven naar beneden, waardoor er geen water door de dakpannen sijpelt. De techniek is erg efficiënt en zorgt voor een grondige ontmossing van jouw dak.

Hoe vaak moet ik mijn dak ontmossen?

Specialisten raden aan om een dak een keer per tien jaar te ontmossen. Bij sommige huizen kunnen die aanbevelingen variëren. Hoe ouder jouw dak, hoe meer onderhoud gewenst is. Ook de hellingsgraad van het dak en de locatie van het huis speelt een cruciale factor in het onderhoud. Huizen in een natuurrijk gebied worden sneller aangetast door mos.

Kan ik mijn dak zelf ontmossen?

Dat kan zeker, maar het houdt gevaren in. Met een hogedrukreiniger en spoelmiddel kan je in principe een dak kuisen. Maar het is gevaarlijk om – zonder ervaring – op een dak te staan. Daarom kan je beroep doen op een specialist, die in slechts enkele uren een dak gloednieuw kan maken. Maak daarom een offerte en krijg een overzicht van alle specialisten in jouw buurt. Vergelijk alle prijzen en maak dan een weloverwogen keuze.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welk type dak wenst u te ontmossen?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.