Home Zonnepanelen Prijs Zonnepanelen: richtprijzen en advies

Prijs Zonnepanelen: richtprijzen en advies

Zonnepanelen zijn een investering. U betaalt de panelen en de panelen zullen uw energiefactuur verlagen. Het spreekt dus voor zich dat de prijs een enorme invloed heeft op uw aankoopbeslissing. Wij vatten in dit artikel samen wat u moet weten over alle soorten zonnepanelen en hun prijzen voor u een beslissing neemt.

Gemiddelde prijs zonnepanelen

Afhankelijk van uw verbruik en de locatie en het type zonnepanelen kunt u op een prijs tussen €1.600 en €2.100 per kWp rekenen. De prijs van zonnepanelen schommelt ook zeer sterk. Nu betaalt u nog maar een kwart van wat zonnepanelen in 2013 kostten.
Voor een gemiddeld gezin, met een gemiddeld verbruik moet je rekenen op een budget tussen de 6.800 en 8.000 euro exclusief BTW. Voor woningen ouder dan 10 jaar komt daar 6% BTW, voor nieuwbouw of jongere woningen 21% BTW.

Zijn zonnepanelen een goede investering?

Het antwoord is simpel: ja. Stel u bent een gemiddeld Vlaams gezin en hebt genoeg aan een installatie van 25m² of ongeveer 4kWp aan zonnepanelen. Dit kost u ongeveer 7.500 euro. Hierdoor zakt uw elektriciteitsfactuur en bespaart u 725 euro per jaar. Dat wil zeggen dat u uw investering terugverdiend hebt na ongeveer 10 jaar en u daarna gewoon gratis elektriciteit produceert. In dit scenario gaan we er van uit dat de elektriciteitsprijzen niet zullen stijgen.

Gemiddelde installatie zonnepanelen
Een gemiddelde installatie betaalt zichzelf op ongeveer 10 jaar terug

Afhankelijk van verschillende factoren, verdien je jouw zonnepaneelinstallaties grofweg terug in zo’n 8 tot 10 jaar. Ontdek snel hoe.

Terugverdientijd zonnepanelen

Zoals de naam zelf al zegt, is de terugverdientijd van zonnepanelen de benodigde tijd om je investeringskost volledig terug te verdienen. De terugverdientijd geeft in feite de verhouding tussen installatiekost en rendement weer. Momenteel bedraagt de terugverdientijd ongeveer 8 tot 10 jaar. Zonnepanelen gaan gemakkelijk 25 jaar mee.

Om de terugverdientijd van je zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk aan de investeringskost, onderhoudskosten, je jaarlijks elektriciteitsverbruik, het vermogen van je zonnepanelen, het geldend elektriciteitstarief, netvergoeding en het rendement van je zonnepanelen.

Investeringskost zonnepanelen

Hoe hoger je investeringskost, hoe groter je terugverdientijd. Zowel de prijs van de zonnepanelen als de installatiekost maken deel uit van de investeringskost. Daarnaast behoort ook de vereiste omvormer tot de investeringskost. Deze omvormer zal je na 10 tot 15 jaar moeten vervangen.

Onderhoud zonnepanelen

Vanzelfsprekend zijn je zonnepanelen van tijd tot tijd toe aan een onderhoudsbeurt. Vuil en stof halen het rendement van de zonnepanelen naar beneden. Het volstaat om de panelen een keer per jaar te spoelen met de tuinslang.

Jaarlijks elektriciteitsverbruik

Wie zijn energie zelf opwekt via zonnepanelen, moet niet langer gebruik maken van de energie van een energieleverancier. Zo bespaar je heel wat kosten. Hoe meer elektriciteit je gebruikt, hoe meer je bespaart. Uiteraard moeten je zonnepanelen dan wel voldoende energie produceren.

Vermogen zonnepanelen

Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door hun vermogen. Daarnaast heeft het vermogen van je zonnepanelen ook invloed op je elektriciteitsverbruik. Als je meer verbruikt dan je zonnepanelen kunnen opwekken, moet je voor een stukje nog steeds gebruikmaken van de elektriciteit van een energieleverancier en hem daarvoor betalen.

Tarief elektriciteit

Hoe hoger het elektriciteitstarief, hoe voordeliger je zonnepanelen. Het precieze elektriciteitstarief hangt af van leverancier en streek. Meestal hanteert men een tarief van 0,24 of 0,25 euro per kilowattuur elektriciteit. De laatste jaren zijn deze prijzen vrij sterk omhoog gegaan.

Netvergoeding of prosumententarief

Als je als zonnepaneeleigenaar gebruikmaakt van het distributienetwerk, moet je sinds 2015 daarvoor een netvergoeding betalen aan je netbeheerder. Deze netvergoeding moet je enkel betalen als je installatie niet meer dan 10 kilowattuur bedraagt en je in het bezit bent van een terugdraaiende teller. Een andere benaming voor netvergoeding is prosumententarief. Een prosument is een producerende consument, oftewel iemand die via zonnepanelen zelf zijn energie opwekt.

Rendement zonnepanelen

Type, hellingsgraad, locatie, oriëntatie en temperatuur hebben allemaal een invloed op het rendement van je zonnepanelen. Om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen, ga je voor een zuidelijke oriëntatie, een hellingshoek van 30 tot 40 graden en weinig schaduw. De ideale temperatuur bedraagt 25°C.

Zonnepanelen prijs: hoe bereken je de terugverdientijd van je zonnepanelen?

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen, is vrij eenvoudig. Volg deze vijf stappen:

  1. Bereken je volledige investeringskost. Dit is in principe het factuurbedrag van zonnepanelen installateurs.
  2. Vermenigvuldig je jaarlijks elektriciteitsverbruik met het elektriciteitstarief en tel je jaarlijkse premies en subsidies (zoals groenestroomcertificaten) daarbij op. Dit is jouw jaarlijkse besparing dankzij zonnepanelen.
  3. Tel alle bijkomende jaarlijkse kosten op. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten en netvergoeding.
  4. Trek deze jaarlijkse kosten (stap 3) af van het jouw jaarlijkse besparing (stap 2). Dit is jouw jaarlijkse winst.
  5. Deel de volledige investeringskost (stap 1) door jouw jaarlijkse winst (stap 4). Dit getal is je terugverdientijd, uitgedrukt in jaren.

Prijs Zonnepanelen: hoe zonnepanelen prijzen vergelijken?

Bij het vergelijken van zonnepanelen offertes is het belangrijk te kijken naar de prijs per Wp (wattpiek). Deze eenheid geeft het vermogen van de zonnepanelen weer.

Hou er rekening mee dat niet alle zonnepanelen dus een gelijk vermogen hebben, 20m² van het ene type zonnepanelen is niet hetzelfde als 20m² van een ander type zonnepanelen. Vraag daarom altijd na op hoeveel Wp de offerte betrekking heeft.