Wat is de prijs van dakisolatie?

1
1183

De prijs van dakisolatie hangt af van de kwaliteit van uw dak. Bij een goed dak kan uw dak geïsoleerd worden vanaf 25 euro per m². Wie in 2016 nog zijn bestelling plaatst komt in aanmerking voor een aantal premies én een fiscaal voordeel. Bepaal aan de hand van dit artikel de richtprijs voor uw dakisolatie-project. Wij geven hier een antwoord op deze 6 vragen:


1. Welke premies krijg ik voor dakisolatie?

Vanaf 2017 zal het belastingsvoordeel voor dakisolatie verlaagd worden. Dat is recent beslist door de Vlaamse overheid. Wie dus in 2016 nog zijn dak laat isoleren kan een belastingsvoordeel van 30% van het factuurbedrag inbrengen met een maximum van 3.070 euro. Uw woning moet dan wel minstens 5 jaar oud zijn.

In 2017 worden de premies op dakisolatie niet volledig afgeschaft, maar wel fors gereduceerd. Bovendien zullen er strengere voorwaarden gelden. Aarzel dus niet langer en laat uw dak zo snel mogelijk isoleren. U krijgt aantrekkelijke premies en zal tot €500 per jaar besparen op uw energieverbruik.


 

2. Is zelf je dak isoleren goedkoper?

Prijs dakisolatie zelf plaatsen
Door de sterke overheidssteun bij het laten plaatsen van dakisolatie is dakisolatie zelf plaatsen nauwelijks goedkoper.

Het prijsverschil tussen dakisolatie zelf plaatsen en dakisolatie laten plaatsen is vaak miniem. Dit omdat wie dakisolatie laat plaatsen kan rekenen op een hogere premie van de netbeheerder én bovendien het bedrag kan inbrengen in de belastingaangifte. Hierdoor is dakisolatie laten plaatsen vaak slechts een paar euro per m² duurder dan dakisolatie zelf plaatsen. Er is (afhankelijk van de situatie) dus nauwelijks een prijsverschil tussen dakisolatie laten plaatsen en dakisolatie zelf plaatsen. Wie zijn dak laat isoleren is bovendien zeker van we kwaliteit. Voor meer info bekijk hier alle premies voor isolatiewerken.

Dakisolatie zelf plaatsen is af te raden. Laat dit werk beter over aan een specialist. Zij kunnen oordelen of uw dak stevig genoeg is een extra isolatielaag te dragen. Schakel dus zeker een erkende isolatie-specialist in. Zorg wel dat u goed geïnformeerd bent voor u offertes begint te vergelijken. Zo weet u zeker dat u de beste keuze maakt. Vergelijk hier erkende isolatiespecialisten in uw buurt.


 

3. Welke soort isolatie kies ik?

Bij dakisolatie heeft de materiaalkost een zeer grote invloed op de uiteindelijke kostprijs. Bekijk hier het overzicht van alle isolatiematerialen en hun materiaalprijs.

eps parels
EPS parels isolatie

EPS Parels voor dakisolatie

EPS parels worden gewoonlijk niet gebruikt bij dakisolatie. Ze zijn ideaal voor het opvullen van een holle ruimte. U zou deze vorm van isolatie wel kunnen gebruiken indien u uw zoldervloer wenst te isoleren. Er bestaan ook harde platen gemaakt van EPS-parels. Deze kunnen wel gebruikt worden voor dakisolatie.

EPS is een duurzame isolatie-stof en is resistent tegen vocht. Nadeel is wel dat deze isolatie-vorm vaak iets minder brandveilig is. Lees hier meer over EPS-parels.

prijs pur isolatie
Gespoten PUR isolatie

Pur Isolatie

PUR isolatie bestaat net zoals EPS in plaatvorm als in spuitvorm. Voor dakisolatie kunnen beide van toepassing zijn. Sowieso is gespoten PUR een betere vorm van isolatie. Zo zijn alle hoeken en kieren zeker opgevuld en is er weinig risico op eventuele koudebruggen.

Nadeel van deze stof is wel dat er giftige dampen vrijkomen bij het plaatsen van de isolatie. Tijdens de werken dus zeker goed verluchten. Lees hier meer over PUR isolatie.


4. Wat kost dakisolatie van een hellend dak?

Is er een onderdak aanwezig?

prijs dakisolatie zonder onderdak
Kunt u de onderkant van de dakpannen zien? Dan is er geen onderdak aanwezig.

Bij oudere gebouwen is er vaak geen onderdak. Kunt u de dakpannen van in de zolder zien? Dan is er ook geen onderdak aanwezig in uw woning.  Dit is vaak het geval bij oudere woningen. Isolatie aanbrengen onder de pannen is in dat geval niet mogelijk. Wanneer u dit toch doet zal dit op termijn structurele schade aanbrengen aan uw dak.

Toch isolatie aanbrengen bij een dak zonder onderdak is geen goed idee. Op termijn zal regen of smeltwater onder de dakpannen terechtkomen en zich nestelen in de dakisolatie. Op termijn zal er zich een schimmel vormen op het isolatie-materiaal, het materiaal verliest zijn isolatiekracht en wordt zwaarder. Isoleren zonder onderdak kan op termijn zelfs de structuur van uw dak in gevaar brengen. Het water zal zich een weg zoeken in het gebinte van het dak en uw dak kan bezwijken onder haar eigen gewicht. Zorg dus altijd dat er een onderdak aanwezig is voor u het dak wenst te isoleren.

 

Prijzen dakisolatie hellend dak zonder onderdak

Bij een hellend dak zonder onderdak zijn er slechts een aantal oplossingen mogelijk om het dak te isoleren. De beste oplossing hangt in dit geval af van de situatie. Indien u een hellend dak zonder onderdak hebt én uw dak wilt isoleren zijn er 2 opties:

  1. Een volledige renovatie van het dak is vaak duurder maar wel aan te raden wanneer uw dak verouderd is. Lees hier meer over de kostprijs van het vernieuwen van uw dak.
  2. Isoleren van de zoldervloer is vaak goedkoper en een goede keuze wanneer u niet van plan bent de zolderruimte te verwarmen.

Prijs dakisolatie hellend dak (onderdak aanwezig)

prijs dakisolatie
Prijs dakisolatie is ongeveer 25 euro per m²

De prijs van dakisolatie bij een hellend dak is meestal rond de 25 euro per m². Hierbij zal een specialist nagaan of uw dak in aanmerking komt voor dakisolatie. De isolatie wordt dan aangebracht tussen de balken van uw dak.

Prijsverschillen kunnen bestaan in het type isolatie of het materiaal dat gebruikt wordt om uw dak te isoleren. Sommige installateurs zijn natuurlijk ook duurder dan anderen. Kies voor een erkende installateur die uw dak kan isoleren zonder koudebruggen of lekken. Goed advies is zeker belangrijk bij de keuze voor dakisolatie.


5. Prijs dakisolatie van een plat dak

De prijs van dakisolatie bij een plat dak ligt vaak in dezelfde grootteorde. Ook hier speelt de kwaliteit van het dak mee. Reken grosso modo op een richtprijs van €50 tot 85 per m² maar veel hangt af van uw persoonlijke situatie. Bij isolatie van een plat dak wordt er op het bestaande plat dak een harde isolatieplaat geplaatst en deze wordt daar bovenop een nieuwe dakhuid aangebracht. De kostprijs bij isolatie van een plat dak verschilt sterk naargelang het type van de werken dat uitgevoerd wordt.


 

6. Beste prijs dakisolatie? Vergelijk Offertes

Offertevergelijk Dakisolatie

1 REACTIE

  1. Bij het schoonmaken van mijn dak laatst, merkte ik dat mijn dakbedekking eigenlijk aan vervanging toe is. De naden sluiten namelijk niet overal meer goed aan. Wellicht is het ook verstandig om mijn dak meteen beter te isoleren, wanneer ik er toch mee bezig ben. Bedankt voor de tips in ieder geval!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here