Geen groene stroom zonder omvormer voor zonnepanelen

Zonne-energie is tegenwoordig een populaire vorm van groene energie. Steeds meer mensen laten zonnepanelen installeren. Zelf elektriciteit produceren is duurzaam en het verlaagt je energiefactuur waardoor je investering na +/- 10 jaar is terugverdiend.

Opgewekte energie omzetten naar bruikbare energie

De energie die wordt opgewekt via je zonnepanelen is niet meteen bruikbaar, hoe komt dit? Zonnepanelen kunnen enkel functioneren door een omvormer voor zonnepanelen.

De omvormer is nodig om de opgewekte energie te kunnen transformeren omdat huishoudtoestellen op een andere soort stroom werken. Zonder omvormer is de opgewekte zonne-energie eigenlijk nutteloos voor gebruik.

Elke zonnepaneleninstallatie heeft minstens 1 omvormer nodig die de gelijkstroom (DC: direct current) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC: alternating current), wat compatibel is met huishoudtoestellen.

Kies uit 4 soorten omvormers

Er bestaan verschillende soorten omvormers. Een specialist geeft je advies over de meest geschikte omvormer voor je zonnepanelen. Hierbij is het van belang dat het vermogen van de omvormer is aangepast aan het vermogen van de zonnepanelen.

De hellingshoek, richting en schaduwval hebben een impact op het rendement van zonnepanelen. Om die reden mag een omvormer maximaal 20% kleiner zijn en maximaal 10% groter zijn dan het vermogen van de zonnepanelen zelf.

Geen idee welke omvormer bij je zonnepanelen past? Geen paniek, een professional helpt je graag verder met de juiste keuze.

 1. String omvormer: Dit is de meest voorkomende soort en is vrij goedkoop. Bovendien is de kans op storingen heel klein. De verschillende panelen worden in serie geschakeld en aan elkaar gekoppeld in lange strings. Vervolgens worden de strings aan de omvormer verbonden.
  Wanneer geschikt? De zonnepanelen staan allemaal in dezelfde richting en er is weinig schaduwval. Voor installaties met een vermogen van 500 tot 3.000 Wp.
 2. Multi string omvormer:Gelijkaardig aan een string omvormer, maar dan voor installaties met een groter vermogen. 2 strings worden parallel aangesloten op de omvormer waarbij beide strings onafhankelijk van elkaar functioneren. Hiervoor zijn wel voldoende zonnepanelen nodig, minimum 5 panelen per string.
  Wanneer geschikt? Bij installaties met een groter vermogen dan 3.000 Wp. Interessant bij verschillen in richting of schaduwval.
 3. Micro omvormer Hierbij wordt elk paneel gekoppeld aan een eigen omvormer. Nadelig is dat deze omvormer gevoeliger is voor storingen en moeilijker te bereiken is bij een defect. Aan de andere kant is het een pluspunt dat je het rendement per paneel kan kiezen.
  Wanneer geschikt?Indien elk paneel een andere richting of hellingshoek heeft.
 4. Power optimizer: Dit type omvormer is een soort tussenvorm van de string en micro omvormer. Onder ieder paneel wordt een slim kastje geplaatst waardoor elk paneel een optimale energieopbrengst heeft. Bij omvormers zonder optimizer wordt het rendement bepaald door de zwakste schakel.
  Wanneer geschikt? Bij schaduw en/of wanneer de panelen allemaal in een andere richting staan. Is dit niet het geval, dan kies je beter niet voor een optimizer omwille van de beperkte meerwaarde.

Wat is de kostprijs van een omvormer?

Omvormer zonnepanelen: informeer je goed vooraf

Intussen weet je al dat een omvormer essentieel is om de opgewekte energie in bruikbare energie om te zetten, maar welk prijskaartje hangt hieraan vast? Een omvormer kan gezien worden als het kloppende hart van een zonnepaneleninstallatie en moet dus kwaliteitsvol zijn.

In tegenstelling tot de gemiddelde levensduur van zonnepanelen van 25 jaar gaan omvormers minder lang mee. Na 10 à 15 jaar is het tijd om je omvormer te vervangen. De vervangingskosten zijn eerder uiteenlopend. Gemiddeld betaal je hier € 500 à € 5.000 voor. Een omvormer voor een zonnepaneleninstallatie van een doorsnee gezin kost meestal minder dan € 1.000.

De richtprijzen bevinden zich in een ruime marge, informeer je daarom bij een specialist voor een correcte prijs op jouw maat. De prijs van een omvormer lijkt veel, maar vergeet niet dat je door je zonnepanelen jaarlijks ongeveer € 1.000 minder betaalt aan energiekosten.
De kostprijs varieert naargelang:

 • Kwaliteit:  A-merk vs. B-merk
 • Vermogen van de zonnepaneleninstallatie: Hoe hoger het vermogen, hoe duurder
 • Outdoor vs. indoor: Een omvormer voor buiten is duurder
 • Maximaal AC-vermogen: Dit is het maximale vermogen aan wisselstroom

Omvormer voor zonnepanelen installeren

Een omvormer wordt doorgaans op een zolder, in een schuur of buiten geplaatst. Het is belangrijk om je vooraf te informeren bij een professional of het type omvormer wel geschikt is voor buiten, niet elk toestel is bestand tegen vocht en condens.

Daarnaast moet er een goede warmteafvoer zijn, anders kan het rendement van je omvormer mogelijks met 5% verminderen. Idealiter wordt de omvormer in de buurt van de meterkast geïnstalleerd.

Benieuwd naar de voordeligste prijs?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende installateurs uit de buurt. Met de hulp van een vakman kies je snel de omvormer die past bij jouw situatie, geniet je van de opgewekte groene stroom en spaar je veel geld uit op lange termijn.