De prijs voor mechanische ventilatie: welk systeem kiest u?

prijs-mechanische-ventilatie

Prijs mechanische ventilatie

De prijs voor mechanische ventilatie in uw woning bedraagt tussen de 2.500 en 7.000 euro. Men onderscheidt drie verschillende types, namelijk B, C en D. De prijzen van deze mechanische ventilatiesystemen verschillen sterk. Ook het merk dat u verkiest is bepalend voor de prijs van een mechanisch ventilatiesysteem.

Soorten mechanische ventilatiesystemen

Mechanische ventilatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Afhankelijk van de mechanische toepassing onderscheidt men drie types. Let op! De prijs voor mechanische ventilatie hangt sterk af van het type dat u verkiest.

  1. Ventilatiesysteem B werkt met natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer. Dit systeem wordt echter zelden toegepast.
  2. Ventilatiesystemen C en C+ draaien op natuurlijke luchtaanvoer: er wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters. Deze (zelfregelende) roosters worden geplaatst in ramen of deuren. De vervuilde binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. U kan bovendien kiezen voor systeem C+. Dit systeem werkt vraaggestuurd. Hierbij wordt de luchtkwaliteit continu gecontroleerd door gevoelige vochtsensoren, zodat het systeem zijn ventilatie automatisch aanpast wanneer nodig.
  3. Ventilatiesysteem D werkt volledig mechanisch. Het systeem draait op twee ventilatoren, dus hier komen geen roosters aan te pas. Men spreekt ook over balansventilatie, omdat dit systeem op volledig mechanische wijze verse buitenlucht aanzuigt en de vervuilde binnenlucht afvoert. Indien u kiest voor systeem D adviseren wij u om te kiezen voor een type met warmterecuperatie. Hierbij wordt de binnenkomende lucht verwarmd met de warmte van de afgevoerde lucht. Op deze manier bespaart u meteen op uw energiefactuur.

In praktijk maken de meesten een keuze tussen ventilatiesysteem C of D. Daarom zetten we voor u de voor- en nadelen van beide systemen op een rijtje.

Mechanisch ventileren met systeem C of D?

Het is belangrijk om advies in te winnen bij het kiezen van een geschikt systeem, omdat dit de prijs van uw mechanische ventilatie bepaalt. We vergelijken voor u de belangrijkste kenmerken van ventilatiesystemen C en D.

Kenmerk

Ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem D

  1. Temperatuur
De verse lucht die naar binnen wordt gezogen met een ventilatiesysteem C is in de zomer (zeer) warm en in de winter (zeer) koud. Ventilatiesysteem D gebruikt de warmte van de afgevoerde lucht om de verse lucht die naar binnen wordt gezogen te verwarmen.
2. Luchtkwaliteit Bij systeem C passeert de binnenkomende lucht niet langs filters, waardoor pollen, stof en stuifmeel vrij uw woning binnen vliegen. Ventilatiesysteem D is van filters voorzien, zodat stof, pollen en stuifmeel worden tegengehouden.
3. Comfort De temperatuur van de binnenkomende verse lucht via roosters kan onaangenaam zijn bij ventilatiesysteem C (te warm in de zomer, te koud in de winter). Als het buiten erg waait, wordt de ventilatie bovendien als tocht ervaren. Dankzij de balansventilatie is het comfort bij een ventilatiesysteem D veel groter. Bijvoorbeeld: in de zomer zal uw woning verfrist worden met koele buitenlucht, die de warme binnenlucht vervangt.
4. Lawaai Bij systeem C kan er lawaaihinder optreden via de roosters.

Het is wel mogelijk om te investeren in zwaardere akoestische buitenluchtroosters.

De lucht wordt verplaatst via stille luchtkanalen bij ventilatiesysteem D.Bij dit systeem wordt wel een bijkomende ventilator geïnstalleerd om lucht aan te zuigen. De nieuwste systemen zijn echter bijzonder stil.
5. Verbruik Doordat er koude lucht uw woning binnenkomt, is het bij ventilatiesysteem C nodig om dit warmteverlies te compenseren. De ventilatoren van systeem D verbruiken iets meer energie, maar u geniet wel van de warmteterugwinning.
6. Onderhoud Ventilatiesysteem C heeft regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Ook systeem D moet op regelmatige basis onderhouden worden.

U merkt dat ventilatiesysteem D als grote winnaar uit de bus komt. Uiteraard weerspiegelen de vele voordelen van dit systeem zich af in de kostprijs.

Prijzen van mechanische ventilatie

mechanische-ventilatie-prijs
De prijs van mechanische ventilatie is sterk afhankelijk van het type dat u verkiest. Ook het merk is bepalend voor de prijs. U kan natuurlijk de lucht in uw woning reeds ventileren door ramen en deuren open te zetten, maar een optimale luchtkwaliteit is pas gegarandeerd wanneer u kiest voor een mechanisch ventilatiesysteem.

Aan deze prijzen mag u zich verwachten:

  • Ventilatiesysteem B (wordt niet vaak geplaatst) kost ongeveer 2.500 euro.
  • Ventilatiesysteem C heeft een kostprijs van 3.000 – 3.500 euro.
  • Ventilatiesysteem D (met warmterecuperatie) kost tussen de 4.000 en 7.000 euro.

Graag verder lezen? Hier vindt u meer info over de kostprijs van een ventilatiesysteem D. Ga ook zeker na of uw woning in aanmerking komt voor een renovatiepremie. Voor het plaatsen van een ventilatiesysteem geeft de overheid geen aparte premie, maar u kan er wel een extra bonus voor krijgen. Hier vindt u alles wat u moet weten over de Vlaamse Totaalrenovatiebonus voor verbouwingen.

Offertes vergelijken

Offertes vergelijken loont! Iedere ervaren specialist werkt met het merk waarover hij tevreden is, kent de verschillende ventilatiesystemen zeer goed en zal u met plezier een offerte op maat bezorgen. Lees hier meer over het vergelijken van offertes van ventilatie in uw woning.

Informeer hier over de prijs van mechanische ventilatie bij verschillende installateurs.