Vlaamse Totaalrenovatiebonus voor verbouwingen

vlaanderen verbouwpremie

Met de totaalrenovatiebonus stimuleert de overheid verbouwers en huiseigenaars om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Hoe meer werken u dus uitvoert, hoe meer premies u dus krijgt. Wie verschillende werken op vijf jaar tijd combineert krijgt een extra premie.

Welke werken komen in aanmerking voor de totaalrenovatiepremie?

Er komen zeven verschillende investeringen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Bij de eerste zes investeringen krijgt u telkens een premie van de netbeheerder. Wie minimaal 3 investeringen op vijf jaar tijd combineert krijgt een totaalrenovatiebonus.
Wie dus in vijf jaar tijd minimaal 3 van deze werken combineert krijgt telkens een premie van de netbeheerder + een bijkomende premie (de totaalrenovatiebonus):[/vc_column_text]

Voor dakisolatie of zoldervloerisolatie geeft de overheid €3 per m² aan doe-het-zelvers en €6 per m² aan wie het door een aannemer laat doen.

De Vlaamse overheid geeft een energiepremie van €15 per m² voor na-isolatie van een bestaande buitenmuur aan de buitenzijde. Voor isolatie aan de binnenzijde is er een premie van €10 per m² en voor spouwmuurisolatie is er een premie van €5 per m²

Wie zijn kelder of vloer laat isoleren door een erkende aannemer komt in aanmerking voor een premie van €6 per m².

Wie zijn oude ramen laat vervangen door hoogrendementsglas (nieuwe soort dubbel glas) krijgt een premie van €10 per m² van de Vlaamse overheid.

Wie een zonneboiler laat plaatsen krijgt een premie van €550 per m². De premie bedraagt maximaal €2.750 en maximaal 40% van het factuurbedrag. De aannemer die de plaatsing doet moet een erkende aannemer met certificaat van bekwaamheid zijn.

De Vlaamse overheid geeft een premie voor het plaatsen van een warmtepomp, afhankelijk van het type warmtepomp. Telkens één bedrag per woning én maximaal 40% van de factuur:

 • €4.000 bij het plaatsen van een geothermische warmtepomp
 • €1.500 bij het plaatsen van een lucht-waterwarmtepomp
 • €800 bij het plaatsen van een hybride lucht-waterwarmtepomp
 • €300 bij het plaatsen van een lucht-luchtwarmtepomp

Voor het plaatsen van een ventilatiesysteem geeft de overheid geen aparte premie. Dit komt wel in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus waardoor je er wel een extra bonus mee kan verkrijgen.

Hoeveel bedraagt de totaalrenovatiepremie?

Bovenop de afzonderlijke premies geeft de Vlaamse overheid een extra premie voor een totaalrenovatie vanaf 3 investeringen. Hieronder vindt u een voorbeeld van de standaardprijzen van deze totaalrenovatiebonus. Voor beschermde afnemers (= gezinnen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor aardgas en elektriciteit) wordt de bonus met 50% verhoogd.

Woning Appartement
3 investeringen € 1.250 € 625
4 investeringen € 1.750 € 875
5 investeringen € 2.750 € 1.375
6 investeringen € 3.750 € 1.875
7 investeringen € 4.750 € 2.375

bron: Vlaamse overheid premie voor totaalrenovatie

Totaalrenovatiebonus 2017: Voorbeeldsituatie tot 35% premies

Laten we een fictief voorbeeld nemen. Peter en Sofie hebben een gemiddelde halfopen bebouwing (een 3-gevel woning) gekocht. De woning is nog niet geïsoleerd en beschikt nog over oud dubbel glas. Ze zouden de woning graag isoleren en voorzien van hoogrendementsglas. De overheid geeft hen een premie voor alle afzonderlijke werken en een extra premie omdat ze deze drie werken in minder dan vijf jaar tijd verrichten.

Totale Kostprijs Premie
Dakisolatie € 1.800 € 432
Spouwmuurisolatie € 2.600 € 864
Hoogrendementsglas € 13.000 € 1.300
Totaalrenovatiebonus € 1.250
TOTAAL € 17.400 € 3.846

Fictief voorbeeld op basis van gegevens van de Vlaamse overheid

Peter en Sofie krijgen voor hun verbouwproject een totale premie van €3.846, waardoor ze 22% van de kostprijs terugkrijgen in premie’s. Door de energiewinst die ze zullen maken zullen ze de rest van hun investering ook snel terugverdienen.

 • Eigen inbreng
 • Dakisolatie-premie
 • Spouwmuurisolatie-premie
 • Premie Hoogrendementsglas
 • Totaalrenovatiebonus

Rekenvoorbeeld met 7 werken

Stel dat Pieter en Sofie ook nog eens hun kelder zouden laten isoleren, een zonneboiler laten plaatsen én voortaan hun woning verwarmen met een warmtepomp + uitrusten met een ventilatiesysteem type D (met warmterecuperatie).

Totaalrenovatiebonus € 4.750

Totale Kostprijs Premie
Dakisolatie € 1.800 € 432
Spouwmuurisolatie € 2.600 € 864
Hoogrendementsglas € 13.000 € 1.300
Kelderisolatie € 1.200 € 432
Zonneboiler € 4.000 € 1.650
Geothermische warmtepomp € 14.000 € 4.000
Ventilatiesysteem € 4.000
TOTAAL € 40.600 € 14.428

Fictief voorbeeld op basis van gegevens van de Vlaamse overheid

Hierdoor krijgen Peter en Sofie een zeer energiezuinige woning én bovendien ook een heel pak premies. In dit geval krijgen Peter en Sofie 35% van de investering terug in premie.

 • Eigen inbreng
 • Dakisolatie-premie
 • Spouwmuurisolatie-premie
 • Premie Hoogrendementsglas
 • Premie geothermische warmtepomp
 • Totaalrenovatiebonus

Stel uw project niet langer uit!

De premies voor specifieke werken zijn vaak maar geldig tot eind 2018. Het is voorlopig daarna worden ze verder afgebouwd. Hiermee wil de overheid duidelijk maken dat het moment is aangebroken om te investeren in energiebesparende maatregelen. Niet alleen de premies maar vooral de besparing op uw energiefactuur is een reden om dit niet langer uit te stellen.