Dak ontmossen: richtprijzen en behandelingen

Je dak krijgt veel te verduren. Daarom is het belangrijk dat je je dak goed verzorgd. Dit doe je onder andere door je dak regelmatig te ontmossen. Hoe je dat doet en hoeveel dat precies kost, ontdek je in onderstaand artikel!

Dak ontmossen: prijs per m²

Als je je dak wilt laten ontmossen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoeveel je dat zal kosten. De prijs is afhankelijk van het soort dak, de grootte van je dak en of je louter kiest voor een reiniging of een reiniging inclusief coating.

Als je alleen voor ontmossen kiest, dan zal je dat gemiddeld tussen de 5 en 15 euro per vierkante meter kosten, bij een dak van 100 vierkante meter komt dat dus uit op een prijs van gemiddeld 500 tot 1500 euro.

Kies je voor ontmossen en coaten? Dan zal het al wat duurder zijn. Reken hiervoor toch zo’n 30 tot 45 euro per vierkante meter.

Er is een uitzondering: een rieten dak. Bij een rieten dak zal het allemaal nog wat meer kosten, omdat het net iets moeilijker is om een rieten dak te ontmossen. Er moet hier zorgvuldiger gereinigd worden.

Verlaagd btw-tarief bij dakontmossing

Het ontmossen van je dak is niet zo goedkoop, zeker niet als je het combineert met coaten. Gelukkig kan je beroep doen op het verlaagd btw-tarief.

Als je een professional inhuurt voor het ontmossen van je dak, betaal je dan geen 21 procent btw, maar 9 procent. Op die manier spaar je dus snel een aantal honderden euro’s uit!

Waarom dak ontmossen?

Misschien twijfel je nog om je dak te laten ontmossen, omdat je niet weet of het wel echt noodzakelijk is, maar er zijn een aantal redenen waarom regelmatige ontmossing aangeraden is.

Als je je dak niet voldoende ontmost, dan kunnen het mos en de algen je dakbedekking aantasten en kunnen ze zelfs dakschade veroorzaken. Door deze schade kunnen er lekkages ontstaan en dat kan voor meer problemen zorgen!

Wanneer dak ontmossen?

Ontmossen is dus belangrijk, maar hoe vaak moet je dak eigenlijk ontmost worden? Het is moeilijk om daar een exacte tijd op te zetten, want dit kan voor elk dak verschillend zijn. Het is namelijk afhankelijk van de poreusheid en de leeftijd van je dakbedekking, maar ook van de hellingsgraad en de ligging.

Over het algemeen kan je rekenen op een bescherming van ongeveer 10 jaar, als je je dak laten ontmossen en coaten hebt. Bij een poreuze dakbedekking kan er wel sneller sprake zijn van mosvorming.

Hoe dak ontmossen?

Je dak ontmossen, hoe gaat dat in zijn werk? Hoe je je dak het beste ontmost, hangt af van de dakbedekking.

Voor het ontmossen van klassieke dakbedekking zijn er over het algemeen twee veelgebruikte reinigingstechnieken: met de hogedrukreiniger of met een speciaal reinigingsmiddel (in combinatie met een hogedrukreiniger). Welke techniek het beste gebruikt wordt, is afhankelijk van in welke mate er sprake is van vervuiling.

Als er gekozen wordt voor reinigen met de hogedrukreiniger, dan is er geen reinigingsmiddel nodig. De hogedrukreiniger doet al het werk. Hierbij is het belangrijk om onder de juiste hoek te spuiten, zodat je vermijdt dat er water onder de sluitingen terecht komt.

Als het vuil te hardnekkig is, dan is het nodig om ook gebruik te maken van een speciaal reinigingsmiddel. Vaak is dit het geval bij handgemaakte dakpannen. Bij deze reinigingsmethode moet er eerst gespoten worden met de hogedrukreiniger. Vervolgens wordt er met een onkruidsproeier een speciaal reinigingsmiddel aangebracht. Dit middel moet enige tijd intrekken (afhankelijk van het middel). Als laatste stap, moet het reinigingsmiddel afgespoeld worden met water.

Dak ontmossen met azijn

Als je zelf je dak wilt ontmossen, kan je dit dan ook met azijn? Je zult misschien al gelezen hebben dat sommigen azijn gebruiken om een dak te ontmossen en in principe kan dat ook. Er zijn zelfs professionele mosbestrijders die gebruikmaken van azijnzuur in combinatie met ijzersulfaten.

Het nadeel is wel dat de azijn bij een hellend dak er snel zal aflopen en het dus geen tijd heeft om in te dringen. Een vakman heeft hier natuurlijk wel de juiste apparatuur voor, zodat het wel efficiënt gebeurt.

Dak ontmossen en coaten

Vaak zal een professional je aanraden, om na het ontmossen te kiezen voor een coating. Deze coating zal ervoor zorgen dat mos langer wegblijft. Bij coaten wordt je dak dus behandeld met een anti-mosmiddel. Een andere mogelijkheid is impregneren.

Als je je dak laat impregneren, dan maak je het water- en vuilwerend. Ook hierdoor krijgen algen en mossen minder kans om zich te hechten.

Soorten daken

Daken, die zijn er in verschillende soorten. Het ontmossen gebeurt ook verschillend naargelang je dak. Hieronder geven we je een handig overzicht per soort!

Leien dak ontmossen

Als je zelf een leien dak hebt, dan is ontmossen met een hogedrukreiniger meestal de beste oplossing. Maak wel gebruik van een speciale roterende sproeikop en werk van boven naar beneden. Op die manier ga je inwatering tegen. Daarna kan je je dak nabehandelen met een anti-mosmiddel (coating).

Rieten dak ontmossen

Het ontmossen van rieten daken is wat moeilijker, dit kan je beter altijd laten doen door een specialist. Om je rieten dak te ontmossen kan je een reinigingsmiddel gebruiken die speciaal gemaakt is voor het verwijderen van mos op een rieten dak of het mos kan uitgekamd worden.

Plat dak ontmossen

Als je een plat dak hebt, dan heb je geluk, want platte daken zijn het makkelijkst te reinigen. Op een plat dak kan je namelijk makkelijk de hogedrukreiniger gebruiken. Het mos en de algen worden dan meteen van het dak afgespoten. Het ontmossen van je plat dak is dus iets dat je in de meeste gevallen zelf kunt doen.

Bij een hellend dak is ontmossen net iets moeilijker. Hier wordt er meestal gewerkt met een speciale hogedrukreiniger. Het reinigen van een hellend dak moet ook voorzichtig gebeuren, zodat er geen inwatering ontstaat.

Zelf dak ontmossen: goedkoper of niet?

Je kunt er altijd voor kiezen om zelf je dak te ontmossen, maar dan moet je wel zeker zijn dat je weet wat je doet. En nog iets: in sommige gevallen kan een dak asbesthoudende materialen bevatten en deze zijn slecht voor de gezondheid. Als je dus niet weet of er asbest in je dak zit, dan kan je beter voor een professional kiezen. Als je het toch zelf wilt doen, dan moet je goed voorbereid zijn.

Je kunt bijvoorbeeld je dak het best ontmossen als het net geregend heeft, de algen en mossen zijn dan zachter en kunnen makkelijker verwijderd worden. Met het speciale reinigingsmiddel moet je voorzichtig zijn en altijd goed lezen wat erop vermeld staat. Als je zelf je dak ontmost, dan zal dat je in de eerste instantie wel goedkoper uitkomen, maar als je niet weet wat je doet, dan kan je schade veroorzaken, waardoor het je eigenlijk veel meer zal kosten. Denk dus goed na, voordat je besluit om het zelf te doen!

Dak laten ontmossen? Vergelijk prijsoffertes!

Wil je er zeker van zijn dat de ontmossing van je dak op een veilige en goede manier gebeurt? Kies dan voor een professional. Kies niet voor de eerste de beste, maar laat offertes opstellen bij verschillende bedrijven. Op die manier kan je eenvoudig heel wat geld uitsparen!