Isolatieplaten: Prijzen, voordelen en advies

isolatieplaten

Isolatieplaten bestaan uit verschillende soorten materiaal. Vaak uit PUR of EPS. Het materiaal wordt in plaatvorm gegoten en vaak ook direct beschermd met een dampscherm. Bij zulke harde platen mag je rekenen op ongeveer €25 per m². De platen worden door professionals enkel gebruikt bij buitenmuur-isolatie, isolatie van een plat dak of bij sommige vormen van vloerisolatie. Wanneer u kiest voor een professional zullen zij meestal andere (betere) materialen kiezen.


Voordelen isolatiepanelen

Het grote voordeel van harde platen isolatie is dat er geen specialist nodig is om het te plaatsen. Dat is tegelijk ook het nadeel. Vaak worden isolatieplaten niet goed gelegd en bij de plaatsing is er een groter risico op koudebruggen. Isolatieplaten zijn dan ook enkel nuttig als ze aaneensluitend kunnen geplaatst worden. Bv bij het isoleren van een muur aan de buitenzijde of bij vloerisolatie voor de eigenlijke vloer wordt geplaatst. Laat u altijd adviseren door een specialist. Zo is uw woning beter geïsoleerd en bovendien komt u in aanmerking voor een pak extra premies.

Isolatiepanelen zijn dus een goede keuzen voor buitengevel-isolatie of vloerisolatie maar een minder goede keuze voor isolatie van een hellend dak. Informeer u goed op voorhand. Zo kunt u uw isolatieproject goed afronden.

isolatieplaten bij buitenmuurisolatie
Isolatieplaten worden vaak bij buitenmuurisolatie gebruikt. De platen kosten ongeveer €25 per m²

Nadeel isolatieplaten

Isolatiepanelen hebben het nadeel dat ze een vaste vorm hebben en geen kieren, voegen of kleine gaatjes zullen vullen. Voor het isoleren van bv een spouwmuur of als isolatie tussen balken zijn ze dus niet ideaal.

Prijs isolatieplaten

Prijzen van isolatiepanelen verschillen sterk naargelang het materiaal, de kwaliteit en de isolatiewaarde. Algemeen gesproken is €25 per m² een juiste prijs. Isolatiepanelen worden vaak gebruikt door wie zijn huis zelf wilt isoleren. Dit omdat de platen relatief gemakkelijk te plaatsen zijn zonder speciale toestellen.

Een goede isolatie voor je woning is van groot belang. Uiteraard zal isolatie niet zo goedkoop zijn, maar je kan het zien als een slimme investering. Na verloop van tijd bespaar je namelijk heel wat geld uit op je energierekening. Maar hoeveel kost de isolatie met isolatieplaten precies?

De prijs van isoleren met isolatieplaten hangt af van wat je precies laat isoleren. Hieronder geven we je een overzicht van de mogelijke kostprijs!

 • Vloerisolatie: €20 per vierkante meter
 • Buitenmuurisolatie: tussen de €115 en €135 per vierkante meter (inclusief afwerking)
 • Spouwmuurisolatie: tussen de €15 en €20 per vierkante meter
 • Dakisolatie: vanaf €25 per vierkante meter
 • Binnenmuurisolatie: tussen de €30 en €40 per vierkante meter

Prijs isolatieplaten zelf plaatsen

Wie de platen zelf plaatst heeft natuurlijk geen extra plaatsingskosten. Wilt u zelf isolatiepanelen plaatsen? Zorg er dan voor dat u er zeker van bent dat isolatiepanelen een goede oplossing is.
Isolatieplaten zijn goed voor isolatie van een buitenmuur langs de buitenzijde of voor een isolatielaag bovenop bv een zoldervloer. Belangrijk is dat de platen mooi in elkaar kunnen geplaatst worden.

isolatieplaten met crepi
Isolatieplaten zijn goed voor na-isolatie van een buitenmuur. Daarna kan er dan een laag crepi geplaatst worden.

Wat is de prijs per type isolatieplaat?

De kostprijs van je isolatie met isolatieplaten zal ook afhangen van het type isolatieplaat dat je kiest. Een aantal populaire keuzes zijn EPS-isolatieplaten, PIR-isolatieplaten, glaswol isolatieplaten en PUR-isolatieplaten. Hieronder vind je de richtprijs per type isolatieplaat!

 • EPS-isolatieplaten: €15 per vierkante meter
 • PUR-Isolatieplaten: €10 tot €20 per vierkante meter
 • PIR-isolatieplaten: €10 tot €20 per vierkante meter
 • Glaswol isolatieplaten: €11 per vierkante meter

Heb ik recht op premies voor het plaatsen van isolatieplaten?

Als je je woning wilt laten isoleren, dan zal dit je wel wat geld kosten, maar het is een goede investering want met tijd spaar je geld uit. Bovendien kan je genieten van allerlei interessante premies.

Als je dakisolatie laat plaatsen door een aannemer, dan kan je genieten van een premie van €4 per vierkante meter. Als je kiest voor een aannemer dan kan je bovendien gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief. De voorwaarde hiervoor is dat je woning ouder is dan 10 jaar en het isolatiemateriaal minimaal een Rd-waarde van 4,5 m² K/W heeft.

Ben je van plan om je dak en vloer te laten isoleren? Dan is het belangrijk om te weten dat je voor slechts één van deze opties een premie zal krijgen, dus niet voor beiden.

Wil je je buitenmuren laten isoleren? Ook dan kom je in aanmerking voor een premie. Als je je buitenmuur langs buiten wilt laten isoleren dan krijg je een premie van 15 euro per vierkante meter. De voorwaarde is dat je isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde van 3 m² K/W heeft.


Als je de buitenmuur langs de binnenzijde wilt isoleren dan kan je gebruikmaken van dezelfde premie, maar in dat geval moet de Rd-waarde 2 m² K/W zijn.

Voor een spouwmuurisolatie kan je €5 per vierkante meter krijgen en voor het isoleren van je vloer €6 per vierkante meter. Als je je vloer wilt laten isoleren, dan moet de Rd-waarde minimaal 2 m² K/W bedragen.

Om van deze isolatiepremies te kunnen genieten, moet je uiteraard in aanmerking komen. Bovenstaande premies worden toegekend door de netbeheerder Fluvius als je aan volgende voorwaarden voldoet:

 • De woning moet voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet (of de bouwvraag moet voor deze datum ingediend zijn)
 • De woning moet in het Vlaams Gewest liggen
 • De isolatie moet uitgevoerd worden door een erkende aannemer
 • De aangegeven minimale Rd-waarde moet behaald worden

Als je aan al deze voorwaarden voldoet, dan kan je dus genieten van bovenstaande premies.