Home Dakwerken Goedkoper je dak renoveren? Prijs, tips en advies

Goedkoper je dak renoveren? Prijs, tips en advies

Goedkoop dak renoveren

Als essentieel onderdeel van een woning, moet het dak een goede bescherming blijven bieden tegen de grillige weersomstandigheden van ons Belgisch land. Een slecht geïsoleerde en beschadigde dak is dikwijls verantwoordelijk voor 20 à 25% van het warmteverlies. Het is dus belangrijk dat bij enige vorm van schade deze zo snel mogelijk aangepakt wordt.

Met een gemiddelde prijs van € 20 à € 50 per m² voor dakisolatie en € 55 per m² voor het vervangen van de dakpannen kan het kostenplaatje van een dakrenovatie wel eens hoog oplopen. Gelukkig bestaan er wat middelen die ervoor zorgen dat je de prijs van deze investering wat kunt drukken.

Zelf je dakpannen verwijderen

De grootste besparing die je kunt maken is door vooraf zelf een paar werken uit te voeren. Lijd je niet aan hoogtevrees? Dan kun je alvast beginnen met de dakpannen te verwijderen. Maak hierover wel duidelijke afspraken met je dakwerker. Met dit werkje kun je alvast een paar honderden euro’s besparen op je eindfactuur.

Zorg er voor dat je in huis de plaats hebt voor het opslaan van deze dakpannen (kelder, garage, zolder,…). Het verwijderen en stockeren van dakpannen door een dakwerker kan nogal prijzig uitvallen.

Bestaande dakpannen hergebruiken

Dakpannen hebben een levensduur van zo’n 10 à 15 jaar. Zijn er geen of slechts enkele dakpannen beschadigd. Dan kun je je bestaande dakpannen gewoon hergebruiken en enkel het onderdak vervangen. Dit levert je opnieuw een fikse besparing op aangezien enkel de beschadigde dakpannen vervangen dienen te worden.

Eens je dakpannen verwijderd zijn kun je van de gelegenheid gebruik maken om deze te reinigen van algen, mossen en vastzittend stof. Om je dakpannen te reinigen heb je verschillende mogelijkheden. Gewoonlijk wordt gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger of een tuinsproeier met een algenwerend middel. Wil je hier meer info over? Ontdek hier hoe je stap voor stap de reiniging van je dak uitvoert.

–> Zelf je dakpannen verwijderen en hergebruiken kan je een totale besparing opleveren van € 3.100 tot € 5.500

goedkoop dak renoveren

Goedkoop je dak renoveren met een overzetdak

Het plaatsen van een overzetdak is één van de goedkoopste methoden voor een dakrenovatie. Er zijn vooraf namelijk geen afbreekwerken nodig.

Het nadeel? Overzetdaken kunnen enkel geplaatst worden op roofing, leien of golfplaten. Deze dakpanelementen, bestaande uit lichgewichtstaal, zijn eenvoudig en snel te installeren en werken heel kostenbesparend. Deze methode wordt gewoonlijk toegepast als het dakgebinte geen schade en sporen van houtrot vertoont.

–> Doordat er geen afbraakwerken kun je zo’n € 1.000 à € 1.500 besparen op je dakrenovatie

Vraag de 3 premies aan voor een goedkope dakrenovatie

Voor een goedkope dakrenovatie kun je ook een aanvraag indienen voor verschillende premies. Dit maakt de totaalprijs van je dakrenovatie onmiddellijk ook een stuk draaglijker.

Afhankelijk van je inkomen kan, dankzij de Vlaamse verbeteringspremie, zo’n 20 à 30% van je kosten terugbetaald worden. Isoleer je tegelijkertijd? Dan kan je, via je netbeheerder, in aanmerking komen voor de Vlaamse Renovatiepremie. Het bedrag van deze premie hangt o.a. af of je de isolatiewerken zelf uitvoert of door je aannemer.

Ontdek hier alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om recht te krijgen op de Vlaams Renovatiepremie

Voor de renovatie van de draagstructuur, de dakbedekking, de goten en de dakramen kan je een aanvraag indien voor de Verbeteringspremie. Deze premie bedraagt € 1.250 indien je aan volgende voorwaarden voldoet.

Tenslotte kun je naast de bestaande premies en subsidies ook genieten van een verlaagde btw-tarief. Dit btw-tarief betreft de montagekosten en bedraagt 6% ipv 21%.

Besparing dakrenovatie via premies
–> Vlaamse renovatiepremie: € 2.500 of € 3.300 afhankelijk van de inkomstencategorie
–> Verbeteringspremie: Maximum € 1.250
–> Isolatiepremie: € 3 bij zelfplaatsing, € 6 bij plaatsing voor de aannemer

5. Vergelijk offertes

Dat het vergelijken van offertes op de “to-do” lijst moet staan voor je dakrenovatie is geen geheim meer. Het aanvragen van offertes gebeurt bovendien snel en moeiteloos. In een paar minuten vul je jouw gegevens in en je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van dakwerkers uit jouw regio.

–> Door verschillende offertes te vergelijken bespaar je tot 40% op de totale dakrenovatie kosten

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.