Dakisolatie laten plaatsen lijkt bij aankoop een dure onderneming, maar op termijn kan je er heel wat energie en dus ook kosten mee besparen. In bepaalde gevallen heb je recht op een premie voor dakisolatie die je makkelijk kan aanvragen. Als je dakisolatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, is het mogelijk om een groot deel van de som die je in je dakisolatie investeerde terug te krijgen. We bespreken hier concreet de verschillende premies en wanneer je ervoor in aanmerking komt.
Inhoud
Welke premies bestaan er voor dakisolatie in Vlaanderen?
Als je dakisolatie laat plaatsen, kan je kosten besparen door na te gaan of je aanspraak maakt op één van de huidig geldende premies. Voor dakisolatie zijn dat er vier: Mijn VerbouwPremie, EPC-labelpremie, huur- en isolatiepremie en de doe-het-zelfpremie. We geven je een overzicht van de mogelijkheden.
Mijn VerbouwPremie voor dak en asbest verwijderen
Ten eerste kan je Mijn VerbouwPremie aanvragen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je komt in aanmerking voor de ondersteuning als je een zoldervloer of een dak van een gebouw dat minstens 15 jaar oud is isoleert.
- De zolderruimte in kwestie mag niet verwarmd zijn.
- De premie geldt ook als je het isoleren combineert met het verwijderen van asbest aan het dak.
Let op: om in aanmerking te komen voor de premies ben je verplicht samen te werken met een erkende aannemer. Wij brengen je gratis in contact via ons offerteformulier, waar je vrijblijvend prijsoffertes kan vergelijken. Zo bespaar je meer kosten uit dan wanneer je de woning zelf zou isoleren.
EPC-labelpremie bij energierenovatie
Ten tweede kan je in aanmerking komen voor de EPC-labelpremie. Dat is het geval indien er energiebesparende werken plaatsvonden in het gebouw of de woning in kwestie met een eindfactuur vanaf 2021. Als je een eindfactuur ontving van een offerte die je in 2020 ondertekende, heb je de mogelijkheid om voor de EPC-labelpremie of de Totaalrenovatiebonus te kiezen. Dit gaat enkel indien de werken gaan over een investering die in 2020 meetelde voor die premies.
Indien je een EPC-labelpremie wil aanvragen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De bedoeling van deze premie is dat je door de renovatie een hoger energielabel hebt op je EPC-attest dan voordien.
- Enkel een woning met een slechte energieprestatie, een E of F attest, komt in aanmerking voor de premie.
- Bij appartementsgebouwen moet het energielabel D, E of F zijn.
- Op een termijn van maximaal 5 jaar zou je na de renovatie een energielabel van minstens C (bij woningen) of B (bij appartementen) moeten behaald hebben.
Huur- en isolatiepremie
Ten derde is het de moeite waard om te checken of je aanspraak maakt op de huur- en isolatiepremie. Dit is een extra premie voor slecht geïsoleerde huurwoningen waar je een dakisolatie-, beglazings- of spouwmuurisolatieproject uitvoert.
Dit voordeel heeft betrekking op woningen op de private huurmarkt waarvan de huurders niet mogen beschikken over een belastbaar inkomen van meer dan 37140 euro. Het inkomen mag per bijkomend persoon 1.940 euro hoger liggen. Indien de bewoner in aanmerking komt voor één van de financiële hulpmiddelen die opgesomd staat op de pagina van de Vlaamse overheid in verband met deze premie, heeft de huurder recht op de subsidie.
Tijdelijke premie voor doe-het-zelf-isoleren van dak of zoldervloerisolatie
De premie compenseert de kosten van de aankoop van het isolatiemateriaal en is enkel geldig als de isolatie niet door een vakspecialist, maar door de particulier zelf geplaatst is.
Let op: de premie heeft enkel betrekking op facturen van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2024. Bij aanvraag voor de premie mag de factuur maximaal 2 jaar oud zijn, wat dus betekent dat binnen de 2 jaar na de eindfactuur de aanvraag bij Fluvius moet gebeuren.
Een laatste voorwaarde is dat de totale Rd-waarde van het isolatiemateriaal niet kleiner dan 4,5m² K/W is, zonder de waarde van de bestaande isolatielaag mee te rekenen.
Ben je niet zeker of je in aanmerking komt voor één van bovenstaande premies? Neem contact op met onze experten en ontvang advies voor jouw specifieke situatie.
Waar en hoe moet je isolatie premies voor dak aanvragen?
We geven je verder een overzicht waar je de verschillende premies kan indienen.
Premie van de Vlaamse overheid: online aanvraag indienen
Mijn VerbouwPremie kan je heel eenvoudig via de website van de Vlaamse overheid online aanvragen. Dat kan via Mijn VerbouwLoket.
Let op: de premie is enkel beschikbaar als je eindfactuur minstens 1.000 euro bedraagt.
Dakisolatiepremies van Fluvius
Een EPC-labelpremie, doe-het-zelfpremie en een collectieve premie kan je daarentegen aanvragen bij netbeheerder Fluvius.
De collectieve premie heeft betrekking op een gemeenschappelijk deel van minstens 10 woningen en wordt gemonitord door een projectbegeleider.
Houd er rekening mee dat de doe-het-zelfpremie tijdelijk was en daarom slechts geldig voor aankoopfacturen tot en met 30 juni 2024. Oude aanvragen kunnen nog ingediend worden.
Gemeentelijke en provinciale premies
Naast de eerder vermelde premies, bieden sommige gemeenten daarenboven de mogelijkheid om aparte gemeentelijke of provinciale premies aan te vragen. Via Premiezoeker kan je het aanbod van deze specifieke premies voor jouw gemeente ontdekken.
Hoeveel krijg je terug bij het plaatsen van isolatie in daken?
Mijn VerbouwPremie is afhankelijk van de inkomenscategorie van de aanvrager. Eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie krijgen tot maximaal 50% en 5.750 euro terug van de investering. Zit je in de middelste inkomenscategorie? Dan krijg je maximaal 35% en 4.025 euro terug. Bewoners van de hoogste inkomenscategorie krijgen 8 euro per m² isolatie, met een maximaal van 40% van het totale factuurbedrag.
Het totale factuurbedrag moet bij alle inkomensgroepen minstens 1.000 euro zijn.
Premies dalen vanaf 2025
Let op: aanvragen in 2025 zullen een lagere premie genieten. De laagste inkomenscategorie kan dan nog rekenen op een premie van 35% en de middelste inkomens 25%.
De premie voor de hoogste inkomens blijft 8 euro per m² en maximaal 40%.
Bij de EPC-labelpremie varieert de totaalsom die je terugkrijgt naargelang het energielabel dat je behaalt na de renovatie. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de premie.
Start je woning met een EPC-label E of F? Dan krijg je 2.500 euro bij het behalen van een EPC-label C, 3.750 bij het behalen van een EPC-label B en 5.000 bij het behalen van een EPC-label A.
De uiteindelijke som die je terugkrijgt, verschilt tussen woningen en wooneenheden (appartementen). Bij appartementen die starten met met EPC-label D, E en F ligt het bedrag van de premie tussen 2.500 en 3.750 euro. Als de wooneenheid energielabel B behaalt ontvang je 2.500 euro, als je een EPC-label A behaalt valt de premie op 3.750 euro.
Net als bij de Mijn VerbouwPremie, zullen ook de bedragen van de EPC-labelpremie veranderen in 2025. Ze zullen dan samenhangen met de inkomenscategorie van de aanvrager, waar het momenteel nog los van staat.
Kan je nog andere tegemoetkomingen aanvragen?
De bekendste premies werden uitvoerig besproken, maar heb je daarnaast nog andere tegemoetkomingen waar je op kan rekenen bij het vernieuwen en isoleren van je dak? We geven hieronder enkele opties.
Hoeveel subsidie voor dakrenovatie in 2024?
In sommige gevallen is het mogelijk om naast een hypothecaire lening bij de aankoop van een pand ook een renovatiekrediet te verkrijgen. Dat kan als je een woning of appartement met energielabel E of F koopt en dat renoveert zodat het binnen de 5 jaar een betere energieprestatie heeft. Tot en met 31 december 2024 geeft de Vlaamse overheid daar een rentesubsidie voor.
Dit wil zeggen dat je een voordelige lening kan aangaan, die je op termijn moet terugbetalen. De Vlaamse overheid geeft als subsidie een (gedeeltelijke) terugbetaling op de rente die je betaalt. Die terugbetaling is afhankelijk van je eind EPC-label.
Btw-vermindering
Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je bij de renovatie van je woning recht op een btw-tarief van 6%. Dat geldt als je woning ouder is dan 10 jaar, die enkel gebruikt wordt als privéwoning en als de werken rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd.
Dit is enkel van toepassing als de levering en de installatie van de materialen door dezelfde aannemer gebeurt.
Mijn Verbouwlening
Door het groot aantal verouderde gebouwen, biedt de overheid financiële ondersteuning om appartementen en woningen te renoveren. Daarom kan je een Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro aanvragen. Deze lening kan zowel ingezet worden voor renovaties met als doel een betere woningkwaliteit te bereiken of voor een verbetering van het energielabel.
Ga zeker na of je in aanmerking komt voor deze lening op de website van de Vlaamse overheid.
Hulp nodig met de aanvraag voor je dakisolatiepremie? Contacteer gratis en vrijblijvend onze dakwerkers
Wil jij je dak laten isoleren of heb je al dakisolatie? Hier kan je gratis en vrijblijvend offertes vergelijken en zo voor een voordelige formule kiezen op maat van jouw woning. Het is daarnaast sterk aangeraden een specialist te contacteren. Je kan bij hen terecht voor zowel dakwerken als specifiek advies met betrekking tot je isolatie en energieprestatie. Contacteer een expert om te weten op welke premies jij recht hebt.