Home Hoeveel kost een thuisbatterij gemiddeld? Prijzen per type en capaciteit 

Hoeveel kost een thuisbatterij gemiddeld? Prijzen per type en capaciteit 

Thuisbatterijen worden met de dag populairder en er wordt daarom verwacht dat de prijzen blijven dalen. Hoeveel kost een thuisbatterij gemiddeld in 2024? Ze bestaan in allerlei vormen, maten, uitvoeringen, en elk met andere prijzen. Maar welke types en capaciteiten zijn er precies op de markt en hoe weet je welke het beste bij je situatie past? Lees verder om alles te ontdekken over de nieuwste thuisbatterijen. 

Wat kost een thuisbatterij inclusief montage?

Dit is afhankelijk van het type batterij, de capaciteit, maar ook de kwaliteit. De gemiddelde prijs inclusief montage is dan ook moeilijk te geven. Om je toch een idee te geven: prijzen starten al snel aan zo’n 4.000 euro en lopen op tot 10.000 euro. Die gemiddelde prijs is exclusief btw, maar wel inclusief de montage. 

Niet enkel de aankoopprijs, maar ook de installatiekost is een variabele. Hoeveel de montage kost is afhankelijk van de installateur, maar ook van je thuissituatie. Hoe meer werk de specialist heeft, hoe meer de plaatsing zal kosten. 

Cluster thuisbatterijen op buitenmuur naast grote ramen van woning: hoeveel kosten de thuisbatterij gemiddeld?

Prijs sterk afhankelijk van de capaciteit van de batterij

Capaciteit is de eerste belangrijke prijsbepalende factor van een thuisbatterij. Dit vermogen wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Een hogere opslagcapaciteit betekent meestal een duurdere aankoopprijs en dit is ook logisch. Hoe meer energie je op een batterij wil kunnen opslaan, hoe groter die moet zijn en hoe meer grondstoffen je nodig hebt bij de productie. Dit laat het bedrag makkelijk oplopen.  

In onderstaande tabel zetten we even alle prijzen per opslagcapaciteit op een rijtje:

Capaciteit batterijGemiddelde prijs
5 kWhTussen 3.500 en 5.000 euro
8 kWhTussen 5.000 en 8.000 euro
14 kWh10.000 euro 
Verdien je thuisbatterij op korte tijd terug
Ontvang gratis advies over de perfecte advies op maat van jouw situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Wat kost een batterij van 10 kWh versus 15 kWh?

Zoals we eerder zeiden is een batterij van batterij met een hogere opslagcapaciteit al snel een stuk duurder dan een batterij met minder vermogen. Gemiddeld betaal je voor een thuisbatterij van 10 kWh een bedrag rond 7.500 euro. De totale prijs kan afhankelijk van de kwaliteit, het merk en model soms oplopen tot 10.000 euro of meer.

De kostprijs van een thuisbatterij van 15 kWh ligt net wat hoger. Verwacht je aan een gemiddeld bedrag tussen 9.000 en 12.000 euro

Dit lijkt een grote investering, maar gezien er sprake is van een snelle ontwikkeling van thuisbatterijen wordt voorspeld dat de prijzen snel zullen dalen. Er komen daarnaast steeds meer bedrijven die batterijen aanbieden, waardoor concurrentie de batterij goedkoper maakt. 

Laadpaal en thuisbatterijen op neutrale/witte achtergrond

Kostprijs per type thuisaccu

Momenteel zijn er drie types thuisbatterijen op de markt. De meest voorkomende is de Lithiumionbatterij.

Hieronder overlopen de we de gemiddelde prijzen per type thuisbatterij, steeds met een capaciteit van 4 kWh: 

Dat de lithiumionbatterij zo populair is, komt door zijn goede balans tussen aankoopprijs, lange levensduur en efficiëntie. De richtprijs voor een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen 4.000 en 8.000 euro.

De tweede meest voorkomende batterij is de loodzuurbatterij. Ze zijn heel wat goedkoper, de kosten kunnen zelfs tot de helft goedkoper zijn dan bij de lithiumionbatterij. Maar de levensduur is korter en de batterij werkt minder efficiënt. Gemiddeld betaal je tussen 3.000 en 6.000 euro voor deze thuisaccu. 

Zoutwaterbatterijen zijn de nieuwste op de markt. Ze zijn milieuvriendelijk en veilig, maar nog duur in aanschaf. Ze nemen daarnaast ook meer plaats in dan de vorige twee types. Prijzen starten rond 8.000 euro en lopen op tot 10.000 euro. 

Ontdek wat de meest rendabele optie is voor jouw situatie
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van energiespecialisten
arrow Ontvang offertes

Wat maakt een thuisbatterij vandaag rendabel?

De aankoopprijs voor thuisbatterijen ligt momenteel nog redelijk hoog. Maar thuisbatterijen zorgen niet enkel dat je eigen opgewekte energie opgeslagen wordt, het maakt je ook veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit is leuk meegenomen en vaak ook handig. Problemen op het elektriciteitsnet zullen zo aan je voorbij gaan. 

Bedenk dus goed dat de investering in een thuisbatterij meer is dan een geldbesparende oplossing. Installeer je een batterij toch vooral voor de stroombesparing?

Verhoog het rendement van je thuisbatterij dan: investeer in zonnepanelen én… 

step 1.png

Installeer een warmtepomp

Gebruik je opgeslagen energie om ‘s avonds je huis te verwarmen

step 2.png

Combineer met een elektrisch voertuig

Gebruik de zonne-energie om je wagen tijdens donkere uren voordelig te laden

step 3.png

Kies een elektrisch kookvuur

Kook ‘s avond op je overdag gewonnen stroom

Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij en een elektrische wagen geeft veel voordelen

Wat is de terugverdientijd en levensduur van een thuisbatterij?

Wat een thuisbatterij rendabel maakt, is de vergelijking tussen de levensduur en de terugverdientijd. Is de levensduur langer dan het duurt om een batterij terug te verdienen? Dan is het een rendabele investering.

De levensduur van een accu schommelt tussen 15 en 20 jaar, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit.

De terugverdientijd van een thuisbatterij is enorm uiteenlopend. Er zijn twee grote scenario’s:

  1. Je plaatst een thuisbatterij, maar zonder zonnepanelen:

In dit geval kunnen we heel snel zeggen dat je batterij niet rendabel zal zijn. Je kan de batterij ‘s nachts opladen met voordelige stroom en deze overdag gebruiken, maar hier spaar je gemiddeld amper 100 euro per jaar mee. Dit is maximaal 2.000 euro op 20 jaar, wat geen enkele batterij rendabel maakt.

Dit wil niet zeggen dat het geen interessante oplossing kan zijn. Wanneer je zeker wil zijn dat bepaalde elektrische toestellen stroom blijven krijgen wanneer er een stroompanne is, blijft een batterij ideaal. 

2. Je plaatst een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen:

Dit is een rendabele combinatie. Al eerste stijgt je zelfverbruik van de zonnepanelen na een accu van 30% naar zo’n 70%. In deze situatie is de terugverdientijd van je thuisbatterij geschat op 6 tot 10 jaar. 

Gezien de meeste batterijen tegenwoordig tot 10 jaar garantie hebben krijg je met deze investering ten minste een nuloperatie.

Sinds het invoeren van de digitale meter en het afschaffen van de terugdraaiende teller heeft een thuisbatterij nog meer voordelen

Op zoek naar een installateur?
Gratis advies & prijsvoorstellen op maat

Combineer de batterij met zonnepanelen: maak je nog kans op premie?

Vroeger kwam de Vlaamse overheid met premies voor zowel thuisbatterijen als zonnepanelen. Midden 2023 werd de premie voor aankoop van thuisbatterijen gestopt en sinds 2024 is er ook geen premie meer voor zonnepanelen. 

Hoewel dit een groot nadeel lijkt, blijven zonnepanelen meer dan rendabel. Je hebt zonnepanelen, met een levensduur tot wel 30 jaar, in maximaal 10 jaar terugverdient. 

Combineer je de panelen met een thuisbatterij, dan heb je deze investering na even lang terugverdient. Maar de combinatie levert je de overige jaren een nog grotere besparing op je energierekening dan wanneer je kiest voor panelen zonder accu. 

Er zijn nog steeds veel premies beschikbaar voor het energiezuinig maken van je woning, maar vaak enkel indien deze ouder is dan 10 à 15 jaar. 

Bespaar op kosten dankzij tegemoetkomingen

Vergelijk gratis offertes en ontdek de voordeligste optie voor jouw situatie

Vul onderstaand offerteformulier gratis in en kom in contact met meerdere geschikte specialisten uit jouw regio. Krijg vrijblijvend tips hoe jouw terugverdientijd zo kort mogelijk te maken. Vergelijk gratis tot 5 offertes van installateurs in je buurt en vind een thuisbatterij op maat van elke situatie en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wenst u de thuisbatterij aan zonnepanelen te koppelen?
2*. Is het gebouw aangesloten op het elektriciteitsnet?
3*. Hebt u een digitale meter?
4*. Wanneer wenst u de thuisbatterij te plaatsen?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.