Ben je benieuwd wat de prijs is van een gemiddelde keuken? In dit artikel krijg je een helder overzicht van de verwachte kosten. We bespreken alle elementen die bijdragen aan de uiteindelijke kostprijs van je nieuwe keuken. Daarnaast geven we praktische tips om te besparen op deze flinke investering. Leer hoe je de kosten kunt verlagen door strategische keuzes te maken. Of je nu een volledig nieuwe keuken wilt of een renovatie plant, hier vind je alle informatie!
Inhoud
Wat is de normale prijs voor een keuken?
De prijs van een nieuwe keuken hangt af van factoren zoals de grootte, het materiaal en de apparatuur. Een keuken op maat is aanzienlijk duurder dan een standaardmodel. Je kan het natuurlijk zo duur maken als je wilt met hoogwaardige afwerkingen en moderne apparaten.
Daarnaast heb je nog de kosten van de plaatsing, het demonteren van de keuken en eventuele verleggingen van leidingen. Over het algemeen is het belangrijk om vooraf een budget op te stellen op basis van je persoonlijke wensen.

Wat kost een nieuwe keuken in België inclusief montage?
Als je op zoek bent naar de meest betaalbare optie, dan heb je al een keuken voor ongeveer 5.500 euro, inclusief plaatsing. Dit is een compacte keuken met basisapparatuur en zonder luxe toevoegingen.
Wil je een goede prijs-kwaliteitsverhouding, dan kiezen de meeste mensen voor een merkkeuken met standaardapparatuur, zoals een vaatwasser, kookplaat, koelkast en combimagnetron. Als je dit project laat uitvoeren door een ervaren keukenspecialist, dan komt de prijs uit op ongeveer 15.000 euro, inclusief montage.
Wie droomt van een ruime, luxe keuken met hoogwaardige materialen, kan een prijs verwachten van zo’n 25.000 euro, inclusief montage.
Hieronder vind je nog een overzicht van de gemiddelde kosten die je kunt verwachten bij de aanschaf van een nieuwe keuken:
Activiteit | Gemiddelde kosten (incl. btw) |
---|---|
Aanschaf keuken | 5.000 euro – 17.000 euro |
Demonteren keuken | 200 euro – 1.000 euro |
Plaatsen keuken | 450 euro – 1.000 euro |
Verleggen van water- en elektriciteitsleidingen | 500 euro – 750 euro |
Meterkast uitbreiden | 250 euro – 600 euro |
Stucen | 10 euro – 30 euro per m2 |
Verven | 10 euro – 15 euro per m2 |
Hoeveel kost renoveren versus een nieuwe keuken plaatsen?
De exacte kosten van een keukenrenovatie zijn soms moeilijk in te schatten. Vaak valt een renovatie duurder uit dan gepland, omdat je steeds nieuwe zaken ontdekt die je wilt aanpakken. Hierdoor lopen de kosten soms op tot de waarde van een nieuwe keuken.
De onderstaande tabel toont richtprijzen voor een renovatie, waarbij alleen de keukendeurtjes en fronten worden aangepakt. Let op: deze prijzen vallen niet onder een volledige keukenrenovatie.
Soort keukenrenovatie | Richtprijs |
---|---|
Prijs kleine keukenrenovatie | 375 euro – 900 euro |
Prijs gemiddelde keukenrenovatie | 900 euro – 2.000 euro |
Prijs volledige keukenrenovatie | 2.000 euro – 3.500 euro |
Prijzen kunnen variëren afhankelijk van keuzes en extra kosten
Een keukenrenovatie is doorgaans goedkoper dan een volledig nieuwe keuken. De kosten voor een renovatie variëren gemiddeld tussen 1.000 en 6.000 euro, terwijl de prijs voor een nieuwe keuken gemiddeld tussen 6.000 en 17.000 euro ligt.
Wat bepaalt de gemiddelde prijs van een keuken?
De gemiddelde prijs van een keuken wordt bepaald door verschillende factoren. Bijna 80% van de totale kosten gaat echter naar de kasten, werkbladen en apparatuur. De resterende 20% wordt besteed aan arbeidskosten voor de montage. Hierdoor heeft het materiaal een grote invloed op de uiteindelijke prijs. Hieronder bespreken we de belangrijkste factoren die de kostprijs van je nieuwe keuken bepalen.
Oppervlakte keuken: prijs per meter
De oppervlakte van je keuken heeft een aanzienlijke invloed op de kostprijs, vooral wanneer je de kosten per vierkante meter berekent. Voor een kleine keuken met een oppervlakte van 6 m² ligt de gemiddelde kostprijs rond de 1.000 euro. Een gemiddelde keuken met een oppervlakte tussen 6 m² en 16 m² kost gemiddeld 3.500 euro.
Wil je een grote keuken met een oppervlakte van meer dan 16 m²? Dan kan de kostprijs oplopen tot gemiddeld 6.000 euro. Het is dus belangrijk om je budget af te stemmen op de grootte van je keuken.
Type keuken, materialen en opbouw
De kostprijs wordt ook bepaald aan de hand van de stijl die je leuk vindt. Je hebt bijvoorbeeld keuze uit strakke, moderne keukens of keukens met een landelijke stijl. Een eenvoudige, tijdloze keuken kost gemiddeld 500 euro. Een meer klassieke keuken kan al snel zo’n 2.000 euro kosten. Wil je een keuken van een bekend merk of een merkloze keuken? Dit beïnvloedt ook de prijs.
Zoals hierboven vermeld, bepaalt de keukenapparatuur een groot deel van de uiteindelijke kostprijs. Een basispakket met koelkast, kookplaat, vaatwasser en combi-magnetron kost gemiddeld 1.800 euro. Wil je extra apparaten, zoals een ingebouwd koffiezetapparaat? Dan stijgt de prijs naar gemiddeld 3.000 euro. Ten slotte is er luxe apparatuur, zoals een stoomoven, warmhoudlades of een kokende waterkraan. Samen met het basispakket kost dit gemiddeld 5.500 euro.
De opbouw van een keuken kost gemiddeld rond de 700 euro. Bekijk goed welke werkzaamheden zijn opgenomen in de offerte. Uitgebreide montage kan ook stucwerk, schilderwerk en tegelwerk omvatten. Hierdoor stijgt het totale kostenplaatje tot gemiddeld 1.800 euro.
Werkblad en tegels
Het materiaal dat je kiest, heeft een grote invloed op de prijs. Een kunststof werkblad is de voordeligste keuze, met een gemiddelde prijs van 300 euro per strekkende meter. Voor een luxere uitstraling kun je bijvoorbeeld kiezen voor roestvrij staal, massief hout, composiet of graniet. Deze materialen kosten gemiddeld 500 euro per strekkende meter. Voor een exclusieve uitstraling kun je kiezen voor keramiek, beton of glas. Deze materialen behoren tot de hoogste prijsklasse, met een gemiddelde prijs van 650 euro per strekkende meter.
Keuken met kookeiland
De kosten voor een keuken met een kookeiland beginnen doorgaans bij 7.500 euro. Dit is ongeveer dezelfde prijs als een standaard hoekkeuken. De prijzen kunnen echter oplopen tot 25.000 euro. De hogere kosten zijn te wijten aan de extra voorbereidingen voor de installatie van het eiland.
Kies je voor een standaard keuken of een keuken op maat?
In de praktijk kost een keuken op maat gemiddeld tussen de 10.000 en 30.000 euro. Dit betekent niet dat een op maat gemaakte keuken altijd duurder is dan een standaard keuken. De uiteindelijke prijs van je keuken hangt volledig af van je persoonlijke wensen en voorkeuren.
Keukens op maat kosten doorgaans meer door het gebruik van hoogwaardige materialen zoals natuursteen of hout. Tel daar de kosten voor de benodigde apparatuur bij op, en je hebt al snel een aanzienlijke investering.
Besparen op de installatie van je keuken: tips en voorbeelden
Een compleet nieuwe keuken is een flinke investering. We helpen je graag om de kosten te verlagen. Hieronder geven we je praktische bespaartips.
Maak gebruik van premies
Bij het renoveren of vernieuwen van je keuken is het slim om te profiteren van de beschikbare premies. Met de Mijn Verbouwpremie kun je een deel van de kosten voor renovaties terugkrijgen. Elke eigenaar-bewoner uit de laagste en gemiddelde inkomensgroepen, evenals verhuurders die samenwerken met een woonmaatschappij, komt in aanmerking.
Daarnaast kunnen beschermde afnemers gebruikmaken van kortingsbonnen voor energiezuinige huishoudtoestellen. Dit omvat kortingen op koelkasten, wasmachines, diepvriezers en droogkasten.
Wat kan je zelf?
Ben jij een Handige Harry? Dan kan je bij een keukenrenovatie veel kosten vermijden door verschillende taken zelf te doen. Je kan zelf tegels leggen, schilderen of eenvoudige meubels in elkaar zetten. Denk bijvoorbeeld aan het zelf monteren van een nieuwe keukenkraan of lavabo. Het hangt natuurlijk af van hoe goed je de werkzaamheden zelf kunt uitvoeren.
Hergebruik oude materialen
Het hergebruiken van oude materialen is een effectieve manier om kosten te besparen. Overweeg bijvoorbeeld om je oude lavabo opnieuw te gebruiken. Ook tegels van je oude keuken kunnen vaak opnieuw worden gebruikt. Als de materialen goed zijn verwijderd en nog in goede staat zijn, kun je ze opnieuw gebruiken.
Kostenbesparende voorbeelden
Met de volgende voorbeelden laten we zien hoe strategische aanpassingen je helpen flink te besparen.
Bartafel of keukeneiland?
Een keukeneiland is visueel aantrekkelijk, maar brengt hoge kosten met zich mee. Door te kiezen voor een alternatief zoals een keukenblok of bartafel, kun je flink besparen.
Bekijk de indeling van de kasten
Door goed na te denken over de opstelling van je keuken, kun je kosten besparen. Overweeg om grote opbergruimtes te gebruiken in plaats van meerdere kleine kastjes. Je kunt grote opbergruimtes efficiënt indelen met scheidingselementen. Dit is vaak voordeliger dan het gebruik van kleine kastjes.
Een extra bespaartip is om planken te gebruiken in plaats van schuifsystemen. Schuifelementen zoals laden, luiken en schuifdeuren zijn duurder. Planken zijn een economisch voordeligere keuze.
Vraag vrijblijvend offertes aan bij keukenbouwers, vergelijk prijzen en bespaar kosten
Benieuwd naar de totale kosten van jouw keukenproject? Door vrijblijvend offertes aan te vragen bij verschillende keukenbouwers, krijg je een goed beeld van de kosten en ontvang je waardevol advies. Het aanvragen van offertes stelt je in staat de beste deal te vinden. Start vandaag nog en vul het onderstaande offerteformulier in.