Vochtproblemen in huis

0
507
Optrekkend vocht in huis

Vochtproblemen in huis zijn vervelend en kunnen voor schade zorgen wat betreft uw gezondheid en aan uw huis. Het is belangrijk om uw woning goed door te luchten en de verwarming niet lager dan 15 graden te zetten. Zo kan het vocht wat zich in uw woning bevindt makkelijker verdampen en zijn weg naar buiten vinden. Door goede isolatie van ramen en muren kan vocht makkelijker buiten blijven. Uw woning is sneller opgewarmd en vocht krijgt minder de kans om binnen te dringen. Een ventilatiesysteem in huis kan ook helpen bij het verminderen van vochtproblemen. Door tijdens het koken en het gebruik van de badkamer de ventilatie aan te zetten vermindert u de kans op vochtproblemen in huis. Lees hier ook meer over het behandelen van vochtproblemen in huis.

Hoe herken ik vochtproblemen?

Vochtproblemen zijn te herkennen aan meerdere zaken. Als er een muffe en bedompte geur in de woning of in een bepaalde ruimte in uw huis hangt dan is de kans groot dat u last heeft van vochtproblemen. Wanneer de was in uw huis minder snel droogt is het ook goed om na te gaan of u last heeft van vochtproblemen. Duidelijker herkenbare kenmerken van vochtproblemen zijn loslaten behang, afbrokkelend stucwerk en zichtbare vochtplekken op de muren. Als er schimmel of algen op de muren groeien dan is er zeker sprake van vochtproblemen in huis. Heeft u vaak last van condens op de ramen en heeft u een hoog energieverbruik? Vochtproblemen kunnen ook hiervan de oorzaak zijn. Het is belangrijk om goed de vochtproblemen goed te herkennen. Wellicht komt u voor een verbeteringspremie in aanmerking.

Optrekkend vocht

De oorzaken van vochtproblemen kunnen verschillen. Wanneer u last heeft van optrekkend vocht dan komt het vocht uw woning binnen via de fundering, spouwmuren of de kruipruimte onder de woning. Het vocht kruipt als het ware omhoog via de muren en komt zo uw huis binnen. Doordat de muren en het metselwerk van het huis een zuigende werking hebben kan het vocht naar boven worden gezogen waardoor het zich als het ware optrekt. Optrekkend vocht wordt vaak veroorzaakt door een te hoge waterstand van het grondwater.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt in verhouding tot optrekkend vocht niet uit de grond maar van buitenaf. Doorslaand vocht kan worden veroorzaakt door regen in combinatie met wind. Regent het vaak tegen de muren van de woning aan dan kunnen deze muren verzadigt raken en zal het vocht zijn weg naar binnen vinden door de muren. Dit kan uiteindelijk voor schimmel zorgen in de spouwmuren en in de woning zelf. Om doorslaand vocht te bestrijden kunt u er in eerste instantie voor zorgen dat de muren in goede staat verkeren. Repareer gebreken aan de muren of laat deze repareren om te voorkomen dat water via deze weg naar binnen kan komen. Daarnaast kunt u de buitenmuren impregneren met impregneermiddel. Impregneermiddel zorgt voor een laag op de muur die waterafstotend werkt en vocht buiten uw woning houdt.

Lekkage

Als u last heeft van vochtproblemen die worden veroorzaakt door een lekkage dan zult u dit gauw herkennen. Lekkage kan grote gevolgen hebben voor uw woning en als er een flinke lekkage is kunnen de kosten voor opsporing en reparatie behoorlijk oplopen. Lekkage is vaak zichtbaar en kan verschillende oorzaken hebben. De leidingen in uw woning kunnen kapot zijn of er kunnen gebreken aan het dak zijn. Controleer daarom regelmatig of de dakpannen nog goed op het dak liggen en of er geen gebreken aan het dak zijn ontstaan na een flinke storm. Het kan ook mogelijk zijn dat de badkamer niet goed is aangelegd of dat uw vaatwasser of wasmachine defect is. Een badkamer moet altijd goed afgewerkt zijn inclusief kitranden bij wasbakken, baden en douchecabines om te voorkomen dat vocht via kieren voor lekkage zorgt.