Ventilatie als airco, hoe werkt dat?

Ventilatie als airco gebruiken, werkt dat?

De jongste zomers sneuvelt het ene warmterecord na het andere. Heel wat mensen snakken naar aangename kamertemperaturen en grijpen naar airco, maar is dat wel nodig? Niet altijd, want airco en ventilatie kunnen elkaar tegenwerken en met een ventilatiesysteem slaat u eigenlijk twee vliegen in één klap.

Ventilatie als airco gebruiken, werkt dat?

Twee in één: ventilatie als airco

In feite bestaan er vier soorten ventilatiesystemen: A, B, C en D. De eerste twee systemen worden nog zelden geplaatst, net omdat die de temperatuur niet kunnen regelen. Systemen C en D kunnen dat wel. Een ventilatiesysteem van type C maakt gebruik van roosters in de ramen of muren om verse lucht binnen te zuigen. Ondertussen wordt de gebruikte binnenlucht mechanisch afgevoerd via een klein, compact toestel. De combinatie met airco werkt bij dergelijk systeem vaak averechts.

Een ventilatiesysteem D of balansventilatie voert lucht aan en af via twee ventilatoren. Van ventilatieroosters is er dus geen sprake. Het grote voordeel van een systeem D is de warmtewisselaar. Concreet wordt de buitenlucht eerst op temperatuur gebracht voor ze je huis of appartement binnenkomt. Warme lucht wordt afgekoeld in de zomer en koude lucht opgewarmd in de winter. Die warmteterugwinning valt ook goed te combineren met een airco-installatie. U verbouwt uw woning? Hou er dan wel rekening mee dat een ventilatiesysteem D niet altijd haalbaar is. Het plaatsen van het buizennetwerk doorheen het huis brengt heel wat breekwerk met zich.

Uiteraard is ventilatie als airco geen wondermiddel. Het debiet van een ventilatiesysteem ligt (veel) lager dan bij airco. Maar het zorgt sowieso voor een daling van enkele graden in de zomer. En dat voelt al aan als een wereld van verschil.

Ventilatie: denk aan uw gezondheid

Naast de warmteregeling is een ventilatiesysteem ook noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Door de goed geïsoleerde woningen van vandaag is het belang van een goed ventilatiesysteem enkel toegenomen. Het voert verse lucht aan, terwijl de gebruikte, vuile lucht uit het huis gefilterd wordt.

Zonder ventilatie zorgt u voor een vochtig binnenklimaat. Dat is de ideale voedingsbodem voor schimmels, ongedierte en andere vochtproblemen. Een ventilatiesysteem beschermt dus niet alleen uw huis, maar ook uw gezin.

Prijs en soort ventilatiesysteem

Welk ventilatiesysteem u kiest, hangt af van uw situatie. Bent u aan het renoveren? Dan zijn de ventilatiekanalen voor een systeem D waarschijnlijk een probleem. Ook de luchtcapaciteit van uw woning bepaalt de keuze voor een ventilatiesysteem. En last but not least: de prijs. Raadpleeg daarom verschillende installateurs voor advies en vergelijk offertes voor ventilatieystemen.