Zo bereken je de terugverdientijd van je zonnepanelen

0
224

Hoe bereken je de terugverdientijd van je zonnepanelen

Afhankelijk van verschillende factoren, verdien je jouw zonnepaneelinstallaties grofweg terug in zo’n 8 tot 10 jaar. Ontdek snel hoe.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zoals de naam zelf al zegt, is de terugverdientijd van zonnepanelen de benodigde tijd om je investeringskost volledig terug te verdienen. De terugverdientijd geeft in feite de verhouding tussen installatiekost en rendement weer. Momenteel bedraagt de terugverdientijd ongeveer 8 tot 10 jaar. Zonnepanelen gaan gemakkelijk 25 jaar mee.

Om de terugverdientijd van je zonnepanelen te berekenen, moet je rekening houden met verschillende factoren. Denk aan de investeringskost, onderhoudskosten, je jaarlijks elektriciteitsverbruik, het vermogen van je zonnepanelen, het geldend elektriciteitstarief, netvergoeding en het rendement van je zonnepanelen.

 1. Investeringskost zonnepanelen
  Hoe hoger je investeringskost, hoe groter je terugverdientijd. Zowel de prijs van de zonnepanelen als de installatiekost maken deel uit van de investeringskost. Daarnaast behoort ook de vereiste omvormer tot de investeringskost. Deze omvormer zal je na 10 tot 15 jaar moeten vervangen.
 2. Onderhoudskosten
  Vanzelfsprekend zijn je zonnepanelen van tijd tot tijd toe aan een onderhoudsbeurt.
 3. Jaarlijks elektriciteitsverbruik
  Wie zijn energie zelf opwekt via zonnepanelen, moet niet langer gebruik maken van de energie van een energieleverancier. Zo bespaar je heel wat kosten. Hoe meer elektriciteit je gebruikt, hoe meer je bespaart. Uiteraard moeten je zonnepanelen dan wel voldoende energie produceren.
 4. Vermogen zonnepanelen
  Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door hun vermogen. Daarnaast heeft het vermogen van je zonnepanelen ook invloed op je elektriciteitsverbruik. Als je meer verbruikt dan je zonnepanelen kunnen opwekken, moet je voor een stukje nog steeds gebruikmaken van de elektriciteit van een energieleverancier en hem daarvoor betalen.
 5. Tarief elektriciteit
  Hoe hoger het elektriciteitstarief, hoe voordeliger je zonnepanelen. Het precieze elektriciteitstarief hangt af van leverancier en streek. Meestal hanteert men een tarief van 0,24 of 0,25 euro per kilowattuur elektriciteit. De laatste jaren zijn deze prijzen vrij sterk omhoog gegaan.
 6. Netvergoeding of prosumententarief
  Als je als zonnepaneeleigenaar gebruikmaakt van het distributienetwerk, moet je sinds 2015 daarvoor een netvergoeding betalen aan je netbeheerder. Deze netvergoeding moet je enkel betalen als je installatie niet meer dan 10 kilowattuur bedraagt en je in het bezit bent van een terugdraaiende teller. Een andere benaming voor netvergoeding is prosumententarief. Een prosument is een producerende consument, oftewel iemand die via zonnepanelen zelf zijn energie opwekt.
 7. Rendement zonnepanelen
  Type, hellingsgraad, locatie, oriëntatie en temperatuur hebben allemaal een invloed op het rendement van je zonnepanelen. Om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen, ga je voor een zuidelijke oriëntatie, een hellingshoek van 30 tot 40 graden en weinig schaduw. De ideale temperatuur bedraagt 25°C.

Hoe bereken je de terugverdientijd van je zonnepanelen?

Maak de berekening van je terugverdientijd!

De terugverdientijd van je zonnepanelen berekenen, is vrij eenvoudig. Volg deze vijf stappen:

 • Bereken je volledige investeringskost.
 • Vermenigvuldig je jaarlijks elektriciteitsverbruik met het elektriciteitstarief en tel je jaarlijkse premies en subsidies daar bij op.
 • Tel alle bijkomende jaarlijkse kosten op. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten en netvergoeding.
 • Trek het getal bij stap 3 af van het getal bij stap 2.
 • Deel het getal bij stap 1 door het getal bij stap 4. Dit getal is je terugverdientijd, uitgedrukt in jaren.

Nog vragen? Doe beroep op een vakman!