Gevelrenovatie met spuitkurk: prijs en info

Spuitkurk prijs

Wie op zoek is naar een nieuwe look voor zijn woning, overweegt misschien spuitkurk als gevelbekleding. Gespoten kurk oogt heel net en biedt tal van voordelen. En de spuitkurk prijs? Geen paniek, dit is één van de goedkoopste materialen voor gevelbekleding.

Wat is spuitkurk?

Spuitkurk is in feite een mengsel van kurk, hars, olie en kleurpigment dat op de gevel gespoten wordt. Meestal worden er twee lagen aangebracht. De kurk isoleert goed en beschermt de gevel tegen vocht en kou.

Gespoten kurk is in verschillende kleuren en korrelgroottes te vinden. Dit geeft een spuitkurk gevel erg brede esthetische mogelijkheden: van traditioneel taupe tot opvallend roze, het kan allemaal!

Voordelen van spuitkurk

Voor spuitkurk kiezen, is kiezen voor betrouwbaarheid. Deze revolutionaire methode van gevelbekleding geeft uw huis de zorg die het verdient.

  • Anti-vocht: Met gespoten kurk op uw gevel bent u zeker van een waterdichte bescherming. Dankzij zijn ademende functie zorgt spuitkurk ervoor dat vocht tot waterdamp wordt gereduceerd en zo kan ontsnappen. De perfecte oplossing voor geverfde gevels met vochtproblemen!
  • Ecologisch: Spuitkurk is een ecologisch verantwoord alternatief voor gevelbekleding. De stof is namelijk herbruik- én hernieuwbaar.
  • Energiebesparend: Dankzij zijn isolerende eigenschappen, heeft kurk een hoge warmteopslagcapaciteit. Geen koudebruggen meer! Concreet wil dat zeggen dat de koude en de hitte tijdens respectievelijk de winter en zomer buiten blijven.
  • Elastisch en veelzijdig: Spuitkurk is zo’n handig product dat het zich op alle oppervlakken vasthecht, maakt niet uit of het baksteen, metaal of hout is. Er zit bovendien heel wat rek op, wat barsten en scheuren geen kans geeft.
  • Goedkoop: In tegenstelling tot bij een nieuwe bakstenen muur, valt de prijs van spuitkurk goed mee. Het overwegen waard!

Opgepast! De buitenmuur of originele gevel mag geen scheuren vertonen. Is dat wel het geval, dan moeten er eerst herstellingswerken uitgevoerd worden. Dit kan de prijs van spuitkurk natuurlijk doen stijgen. Daarnaast heeft spuitkurk wel isolerende eigenschappen, maar is het geen volwaardig alternatief voor gevelisolatie.

Spuitkurk prijs per m²

Spuitkurk prijs per m²

De prijs van een gevelbekleding in spuitkurk is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt vooral de oppervlakte van de gevel een grote rol. Daarnaast wordt de prijs van spuitkurk ook nog bepaald door het aantal lagen dat er moet aangebracht worden. Meestal worden er twee lagen aangebracht.

Gemiddeld gezien kost een gevelbekleding in spuitkurk tussen 40 en 60 euro per vierkante meter. Vergeet niet dat daar eventueel ook nog herstellingskosten aan moeten toegevoegd worden.

Om de precieze kostprijs van spuitkurk te weten te komen, vraagt u best een op maat gemaakte offerte aan bij enkele specialisten uit de buurt. Houd er ook rekening mee dat vakmannen onkosten kunnen aanrekenen. Kijk dus goed uit voor die kilometervergoeding!

Misschien komt u in aanmerking voor een renovatiepremie? Bekijk zeker de voorwaarden op de website van de Vlaamse overheid.

Kleur en textuur van spuitkurk

Hebt u voor gespoten kurk gekozen? Dan hebt u nog enkele andere keuzes te maken, meer bepaald over de textuur en de kleur.

Textuur / korrelgrootte

Spuitkurk is beschikbaar in 3 soorten korrelgroottes: fijn (0,1mm – 0,4mm), standaard (0,4mm – 0,9mm) en grof (meer dan 1mm). Om een gevel te bekleden is een grof spuitkurk het populairst. Een fijne korrelstructuur komt meestal voor bij toepassingen binnenshuis.

Heeft u een bakstenen gevel? Dan zal u de structuur van de bakstenen ook na de behandeling met spuitkurk nog herkennen.

Kleur

Verder bestaat spuitkurk in verschillende kleuren. Er zijn een aantal basiskleuren, maar in principe kan de kleur op maat gemaakt worden. Zo bent u zeker dat de nieuwe spuitkurk gevel perfect bij de rest van uw woning past.

Denk dus goed na over de spuitkurk kleur. Kiest u voor een traditionele of een opvallende kleur? De beslissing zal een grote impact hebben op het uiteindelijke resultaat.

Spuitkurk en isolatie

Gespoten kurk dient eerst en vooral als gevelbekleding. Het is een afwerkingslaag van 3 tot 8 mm dik. Daarnaast heeft spuitkurk ook isolerende eigenschappen. Kurk wordt niet alleen gebruikt om een gevel thermisch te isoleren en waterdicht te maken.

Isolatiewaarde kurk

Kurk isoleert goed: het heeft een uitstekende Lambda-waarde van 0.038 – 0.040 W/mK. De isolatiewaarde van spuitkurk hangt echter ook af van de dikte. Gespoten kurk bestaat meestal uit 2 lagen van telkens 3 tot 4 millimeter. Daardoor is het isolerend vermogen van spuitkurk niet te vergelijken met volwaardige isolatie.

Het voordeel van spuitkurk zit vooral in de bufferende capaciteit. De kurk slaat warmte op en zorgt zo voor een stabiele temperatuur in huis. In de zomer blijft de woning dus langer koel en in de winter blijft de warmte langer binnen. Ook op akoestisch vlak helpt kurk een handje, want het dempt geluiden van buitenaf.

Spuitkurk in combinatie met isolatie

Om echt te isoleren is er dus volwaardige isolatie nodig. Gespoten kurk kan zowel met spouwmuurisolatie als buitenmuurisolatie gecombineerd worden. Spuitkurk is namelijk waterdicht én dampopen. Op die manier bestaat er weinig tot geen risico op koudebruggen en condensproblemen.

Kiest u voor buitenmuur- of gevelisolatie? Dan kan spuitkurk gewoon bovenop de isolatie aangebracht worden. Meestal gebruikt men isolatieplaten van minstens 8 centimeter dik.

Veelgestelde vragen over spuitkurk

Gespoten kurk is nog maar recent zijn opmars in België begonnen. Daarom zijn er nog veel vragen rond het gebruik van kurk als gevelbekleding. Lees hier de antwoorden op vaak terugkerende vragen.

Is er een premie voor spuitkurk?

Nee, er is geen specifieke (isolatie)premie voor gespoten kurk. De kurkkorrels hebben wel isolerende werking, maar zijn geen volwaardig alternatief voor spouw- of buitenmuurisolatie.

Is spuitkurk milieuvriendelijk?

Kurk is een natuurlijk product, afkomstig van de schors van de kurkeik. De kurkeiken kunnen meer dan 100 jaar oud worden en hoeven niet gekapt te worden om kurk te winnen. De schors groeit gewoon terug. De meeste kurk in België komt uit Portugal.

Daarnaast is de acrylaathars – die gebruikt wordt als bindmiddel – een product op waterbasis. Net als de plantaardige oliën en pigmenten is het onschadelijk voor het milieu.

Vergt gespoten kurk onderhoud?

Nee, spuitkurk is erg onderhoudsvriendelijk. Gespoten kurk is waterafstotend, waardoor er een minimum aan vocht en vuil op de gevel achterblijft. Dit vermindert de kans op mossen en algen.

Eventueel vuil kunt u gewoon wegspuiten met de tuinslang of hogedrukreiniger. Indien dit niet volstaat, kunt u de spuitkurk gevel met een reinigingsmiddel behandelen tegen hardnekkig vuil.

Spuitkurk of crepi? Maak de beste keuze

Spuitkurk prijsverschil met crepi

Crepi (ook wel gevelbepleistering genoemd) en spuitkurk lijken sterk op elkaar als de originele gevel waarop de gespoten kurk werd aangebracht geen oneffenheden vertoont.

Wat is dan het verschil? Het onderscheid ligt ‘m vooral in de werkuren die er in beide technieken kruipen. Crepi aanbrengen is namelijk veel arbeidsintensiever dan kurk spuiten. Daarnaast is de kleurkeuze bij spuitkurk veel uitgebreider dan bij zijn tegenhanger. Vraag zeker een offerte aan om het verschil te bekijken.