Home Ramen en deuren Soorten ramen en deuren

Soorten ramen en deuren

Er bestaan verschillende soorten ramen en deuren. Zo kan je een raam op verschillende manieren openen, afhankelijk van het kliksysteem dat het raam bevat. Wij zetten de opties voor je op een rijtje.

Soorten ramen en deuren: denk “outside the box”

Soorten ramen

Materiaal ramen

 • Aluminium ramen: Als je op zoek gaat naar een geschikt raam, is niet alleen het type raam van belang, maar ook het materiaal. Aluminium is een goede keuze, omdat het kleur- en vormvast is en daardoor duurzaam. Het fijne van aluminium is dat je het niet moet onderhouden.
 • Houten ramen: Als je liever wat charme in je woning wilt toevoegen, dan zijn houten ramen een goede keuze. Houten ramen hebben een unieke en warme uitstraling, maar hebben wel onderhoud nodig.
 • PVC ramen: Ramen uit PVC zijn vooral goedkoop. Een goede keuze dus als je budget beperkt is. PVC is op zich ook vrij duurzaam én het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en daarom geschikt voor elk interieurtype.
 • Stalen ramen: Stalen ramen zijn een andere mogelijkheid. Deze zijn de meest veilige keuze, maar ook de meest dure. Staal past vooral mooi in een industrieel interieur.

Beglazing

 • Dubbel- en hoogrendementsglas: Ook het glas dat je gaat kiezen zal de totaalprijs bepalen. Voor een goede isolatie kan je het best kiezen voor dubbel- of hoogrendementsglas. Dubbelglas is goedkoper, maar hoogrendementsglas biedt een veel betere isolatie. HR++ glas kost tussen de €67 en €77 per vierkante meter en hoogrendementsglas tussen de €105 en €135 per vierkante meter.

Type ramen

 • Vast raam: Een vast raam kan niet open of dicht. Om die reden is het ook een van de veiligste systemen. Zo kan de rondlopende kleuter niet aan de beveiliging komen prutsen, omdat er geen is. Als gevolg kan je geen lucht naar binnen laten stromen. Dat zal via een ventilatiesysteem moeten geregeld worden.Een vast raam kost gemiddeld tussen €150 en €350 per vierkante meter, afhankelijk van welk materiaal je kiest. Voor een vast raam uit aluminium betaal je het meest, tussen de €300 en €350 per vierkante meter. Voor een houten raam betaal je tussen €200 en €250 per vierkante meter en voor een raam uit PVC tussen €150 en €200 per vierkante meter.
 • Draairaam: Een draairaam kan in één richting naar binnen draaien. Een dubbel draairaam draait ook naar buiten. Dit soort raam is gevoeliger voor inbraken, omdat het volledig open te draaien is. Aan de andere kant is het om die reden wel makkelijker schoon te maken.Het grote voordeel van dit soort raam is dat je het makkelijk overal kan plaatsen en als je kiest voor een naar buitend draaiend raam, zal je bovendien plaats uitsparen.Voor een draairaam betaal je gemiddeld €150 voor een afmeting van 60 bij €60 en €225 voor een afmeting van 100 bij 100. De plaatsingskosten zijn niet inbegrepen. Als je het draairaam laat plaatsen door een professional zal je ongeveer het dubbele betalen. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van het materiaal dat je kiest.
 • Kiepraam en draaikiepraam: Een kipraam daarentegen biedt verluchting én is veilig(er). Er is maar een kleine opening waarlangs de lucht kan binnenstromen. Een draaikipraam heeft de eigenschappen van een kipraam en een draairaam ineen.Een draai-kiepraam is erg handig om te hebben, omdat je het in de zomer volledig kan openzetten en in de winter kan kiepen. Zo kan je de ruimte altijd voldoende verluchten zonder kou te lijden.Hou er wel rekening mee dat een draai-kiepraam wat duurder is dan andere soorten ramen, maar het zal je meer gemak bieden. Om je een idee te geven van de prijs: een draai-kiepraam uit aluminium kost tussen €450 en €500 per vierkante meter, een houten draai-kiepraam tussen €300 en €350 per vierkante meter en een draai-kiepraam uit PVC tussen €200 en €250 per vierkante meter.
 • Schuifraam: Door de grote keuzemogelijkheid is er dus altijd een schuifraam dat perfect past in jouw woning. Een schuifraam is een goede keuze, want het is dé ideale manier om meer licht in je woning te brengen. Doordat je een mooi zicht hebt op de tuin breng je zo ook meer gezelligheid in je woning.Een schuifraam is niet goedkoop, maar heeft je heel wat te bieden. Een aluminium schuifraam kost je tussen €1.150 en €1.300 per vierkante meter, een houten schuifraam tussen €850 en €900 per vierkante meter en een PVC schuifraam tussen €750 en €800.
 • Valraam: Valramen zijn ideaal voor ventilatie. Je kan ze kiepen net zoals draai-kiepramen. Het verschil is dat ze naar binnen openvallen. Meestal worden deze soort ramen gebruikt in toiletten en badkamers. De prijs van een valraam ligt tussen 200 en 525 euro per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal dat je kiest.
 • Dakraam: Ook op de zolderkamer kan het aangenaam zijn om een raam te hebben, zeker als je deze gebruikt als leefruimte. Voor de zolderkamer kan je vooral kiezen uit tuimelramen of valramen en ook voor een plat dak is een dakraam mogelijk. Voor een standaard dakraam van 114 bij 118 met HR++ glas betaal je gemiddeld tussen de €400 en €450 per stuk.

Ook deuren kunnen op verschillende manieren geopend worden en zijn in allerlei soorten beschikbaar:

 • Gewone draaideur: In moderne huizen wordt er steeds vaker gekozen voor de glazen draaideur. Zo schep je een ruimer gevoel in je woning. Een glazen draaideur is wat duurder dan een draaideur uit hout: het kost gemiddeld tussen de 1000 en 1250 euro inclusief plaatsing en beslag. Een houten deur zal je slechts enkele honderden euro’s kosten.
 • Zwaaideuren: Een glazen zwaaideur zal je gemiddeld tussen de €1.000 en €1.200 kosten inclusief plaatsing en beslag.
 • Pivoterende deur: Voor een pivoterende deur betaal je gemiddeld tussen de €1.000 en €1.250 inclusief plaatsing. Prijzen voor een pivoterende deur uit glas zullen iets duurder zijn en kunnen snel oplopen tot ongeveer €2.200 exclusief btw.
 • Schuifdeur: Je kan ook kiezen uit verschillende materialen: hout, aluminium en glas. Als je voor glas kiest, zijn er ook nog eens verschillende opties, zoals melkglas, gekleurd glas of matglas. Voor élk interieurtype is er dus zeker een geschikte schuifdeur. Een schuifdeur kost tussen de €700 (2-delige schuifdeur van 1,4 m breed) en €4.300 (4-delige schuifdeur van 5 m breed).
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wenst u te plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

No posts to display