PUR Isolatie: prijs, voordelen en advies

Bij PUR worden twee materialen gemengd: isocyanaat en polyol. Wanneer deze twee materialen samen komen ontstaat er een soort van schuim dat in enkele minuten tijd zal uitzetten en verharden. Het grote voordeel van gespoten PUR-isolatie is dat het een perfecte aansluiting vormt en alle kieren luchtdicht zal maken, hierdoor is PUR isolatie een zeer goed isolatiemateriaal.

Prijs PUR isolatie

PUR wordt vaak gebruikt als een kunstmatig alternatief voor leder en heeft gelijkaardige eigenschappen. Het isoleert zeer goed en laat geen vocht door.
Gespoten PUR wordt vaak gebruikt voor vloerisolatie en
PUR is altijd goedkoper om te laten spuiten. Algemeen gesproken mag je tussen de 16 en de 25 euro per vierkante meter rekenen. Hieronder een overzicht van een aantal offertes.

Dikte isolatie Richtprijs per m²
8cm PUR €16 per m²
10cm PUR €20 per m²
12cm PUR €24 per m²

Voordelen PUR isolatie

Het grote voordeel van gespoten PUR-isolatie is dat het een perfecte aansluiting zal vormen. Liggen er bv buizen of leidingen op de plaats waar er geïsoleerd moet worden dan zal de gespoten PUR daar perfect rond komen te liggen en zal het materiaal elke kier opvullen. Hierdoor zijn koudebruggen uitgesloten.

PUR isolatie wordt dan ook vaak toegepast bij het isoleren van een vloer in een nieuwbouwwoning. Dit omdat de isolatie perfect rondom de elektriciteitsleidingen gelegd kan worden.

Nadelen PUR-isolatie

Een minpuntje aan PUR-isolatie is toch wel dat er chemische dampen vrijkomen bij de plaatsing. Belangrijk is dan ook dat er bij de plaatsing voldoende verlucht wordt en de plaatser een masker draagt. Eens het materiaal is uitgehard en de ruimte is verlucht zijn er geen schadelijke gassen meer te zien.
Een ander minpuntje is dat PUR isolatie geen vocht doorlaat. Dat is op zich ook een positieve eigenschap maar in woningen met vochtproblemen is PUR isolatie vaak geen goede keuze. Belangrijk is om er zeker van te zijn dat elke ruimte genoeg geventileerd wordt.

Offertes PUR-isolatie vergelijken

Wilt u isoleren met PUR? Vraag dan offertes voor uw project bij verschillende isolatiespecialisten.

PUR isolatieschuim vs PUR isolatieplaten

Het isolerende materiaal PUR is verkrijgbaar in twee varianten: isolatieschuim en isolatieplaten. De beste keuze voor uw situatie is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de locatie waar u het materiaal wilt laten toepassen. Uiteraard staat uw plaatselijke expert in isolatie altijd voor u klaar met een goed advies op maat.

PUR isolatieplaten zijn in feite direct klaar voor gebruik; ze hoeven alleen maar op maat gemaakt te worden en kunnen dan onmiddellijk worden bevestigd. De isolatieplaten zijn onder meer geschikt voor het isoleren van daken, zowel de hellende als platte varianten.

De PUR platen beschikken over een dampwerende coating, waardoor u geen separate dampremmer hoeft te plaatsen. Wel is het belangrijk dat de smalle ruimtes tussen de verschillende platen goed worden afgehecht. Hiervoor is speciale tape verkrijgbaar. U kunt ook kiezen voor de toepassing van PUR isolatieschuim. Ook dit middel zorgt voor een perfecte isolatie van onder meer wanden, daken en vloeren.

Een bijkomend voordeel is dat het volledig vullend kan wordt aangebracht, zodat er geen kiertjes of lege ruimtes overblijven. Hierdoor kunt u snel en zeer effectief uw woning isoleren.

Prijsverschil tussen PUR-schuim en isolatieplaten

In vergelijking met andere isolatiematerialen is PUR in schuim- of plaatvorm wel een fractie duurder. Daar staat dan weer tegenover dat het een zeer duurzame en praktische oplossing is voor het isoleren van uw woning. Verder zorgt PUR voor een luchtdichte isolatie die u helpt om vocht buiten de deur te houden en zorgt voor een betere geluidsdemping. Dankzij het aanbrengen van PUR isolatieplaten of schuim kunt u heel snel uw energienota omlaag krijgen en geniet u van een prettiger leefklimaat in uw woning.

Het isoleren door middel van PUR is al mogelijk vanaf zo’n €20,- tot €30,- per vierkante meter. Hier voegen we nog graag aan toe dat isolatieplaten (met een prijs van €20 tot €25,- per vierkante meter) net wat goedkoper zijn dan PUR in schuimvorm (€25,- tot €30,-). Voor een exacte berekening van PUR aanbrengen in uw woning vraagt u nu direct een offerte aan. Door goed te vergelijken tussen de verschillende aanbieders kunt u overigens tot wel tientallen procenten besparen!

Wat is PUR isolatie nu precies?

Het isolatiemiddel polyurethaan (kortweg: PUR) ontstaat door het mengen van isocyanaat en polyol. Wanneer deze mix uitgehard is, vormt het duurzaam en zeer sterk schuim. Dit schuim kan vervolgens worden toegepast als isolerend middel in de gehele woning. PUR heeft slechts een dag nodig om uit te harden en is daarna zelfs beloopbaar.

Het zorgt voor een luchtdichte bescherming tegen vocht, geluidsoverlast en verlies van warmte. Bij PUR komen geen gevaarlijke dampen vrij, waardoor het zeer geschikt is voor gebruik binnenshuis.

Toepassingen PUR isolatie

PUR isolatie wordt in de meeste gevallen toegepast in een laag van zo’n 12 cm dikte. Er moet dus voldoende werkruimte zijn voor het middel, maar dan kan het ook in vrijwel alle vertrekken in huis worden aangebracht. Doorgaans wordt PUR aan de binnenkant aangebracht (bijvoorbeeld in uw platte of hellende dak), maar ook kan het langs buiten worden toegepast. Naast het dak zijn er nog vele andere locaties in huis waar PUR perfect geschikt voor is.

Zo kunt u uw kruipkelder of normale kelder van PUR isolatie voorzien, zodat u hier minder last heeft van warmteverlies of vochtproblemen. Daarnaast kiezen veel mensen voor het aanbrengen van PUR in de spouwmuren. Op deze manier wordt het huis veel beter geïsoleerd tegen kou in de winter en hitte in de zomer. Bovendien kunt u door de muren te isoleren heel veel geld op uw energiefactuur besparen.

Hetzelfde geldt in feite voor het toepassen van PUR op de vloeren. Niet alleen helpt dit om warmteverlies tegen te gaan, maar ook zorgt u zo voor een betere geluidsdemping. Al met al zijn er vele redenen om te kiezen voor PUR isolatie.