Prijs Zonnepanelen: richtprijzen en advies

0
496
Prijs Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een investering. U betaalt de panelen en de panelen zullen uw energiefactuur verlagen. Het spreekt dus voor zich dat de prijs een enorme invloed heeft op uw aankoopbeslissing. Wij vatten in dit artikel samen wat u moet weten over alle soorten zonnepanelen en hun prijzen voor u een beslissing neemt.

Gemiddelde prijs zonnepanelen

Afhankelijk van uw verbruik en de locatie en het type zonnepanelen kunt u op een prijs tussen €1.600 en €2.100 per kWp rekenen. De prijs van zonnepanelen schommelt ook zeer sterk. Nu betaalt u nog maar een kwart van wat zonnepanelen in 2013 kostten.
Voor een gemiddeld gezin, met een gemiddeld verbruik moet je rekenen op een budget tussen de 6.800 en 8.000 euro exclusief BTW. Voor woningen ouder dan 10 jaar komt daar 6% BTW, voor nieuwbouw of jongere woningen 21% BTW.

Zijn zonnepanelen een goede investering?

Het antwoord is simpel: ja. Stel u bent een gemiddeld Vlaams gezin en hebt genoeg aan een installatie van 25m² of ongeveer 4kWp aan zonnepanelen. Dit kost u ongeveer 7.500 euro. Hierdoor zakt uw elektriciteitsfactuur en bespaart u 725 euro per jaar. Dat wil zeggen dat u uw investering terugverdiend hebt na ongeveer 10 jaar en u daarna gewoon gratis elektriciteit produceert. In dit scenario gaan we er van uit dat de elektriciteitsprijzen niet zullen stijgen.

Gemiddelde installatie zonnepanelen
Een gemiddelde installatie betaalt zichzelf op ongeveer 10 jaar terug

Prijs Zonnepanelen: Hoe prijzen voor zonnepanelen vergelijken?

Bij het vergelijken van zonnepanelen offertes is het belangrijk te kijken naar de prijs per Wp (wattpiek). Deze eenheid geeft het vermogen van de zonnepanelen weer.

 

Hou er rekening mee dat niet alle zonnepanelen dus een gelijk vermogen hebben, 20m² van het ene type zonnepanelen is niet hetzelfde als 20m² van een ander type zonnepanelen. Vraag daarom altijd na op hoeveel Wp de offerte betrekking heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here