Hoe de prijs van een veranda drukken?

0
863
Prijs veranda: hoe de kosten drukken?

Ontbijten met zicht op de wintertuin, rustig een boekje lezen onder het ritmisch getik van een regenbui of samen genieten van de zonsondergang. Met een veranda gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Gemiddeld moet je een budget van 1.000 à 1.500 euro per m² voorzien om een veranda te plaatsen. Maar wat krijg je daarvoor in ruil? Wat doet de prijs stijgen/dalen? En zijn er manieren om de kosten naar beneden te halen?

Prijs veranda: aandachtspunten bij de aankoop

Om een beeld te krijgen van de prijs moeten we de verschillende onderdelen van een veranda onder de loep nemen. Over het algemeen omvat een veranda 3 componenten.

1. Het dak

Het dak is bepalend voor het comfort van de veranda, maar ook voor het prijskaartje. Afhankelijk van het type van het dak (zadeldak, één helling, …), de isolatie en de lichtkoepels varieert de prijs enorm.

2. De wanden

Hier zijn 2 zaken van belang. Enerzijds zijn er de profielen. De meeste verandabouwers kiezen voor aluminium, omdat het niet uitzet en weinig tot geen onderhoud vereist. Bovendien is het goedkoper dan hout en gaat het langer mee.
Ook de beglazing heeft een belangrijke invloed op de prijs: van de oppervlakte tot de afwerking van de glaspartijen. Schuifdeuren zijn bijvoorbeeld duurder dan vaste, opendraaiende deuren. Hoogrendementsglas heeft zijn meerkost, maar betekent ook meer comfort en minder warmteverlies.

Prijs veranda: profielen en beglazing
De profielen en de beglazing van een veranda hebben een grote invloed op de eindprijs.

3. De verlichting

Onderschat dit laatste element niet: de verlichting maakt of kraakt de sfeer en het uitzicht van de veranda. Zo heb je de keuze uit goedkope basic buisprofielen aan de ene kant en sfeervolle spots of ledverlichting aan de andere.

De prijs van een veranda drukken

Een veranda bouwen is en blijft een serieuze investering, maar toch hoeft de rekening niet zo gepeperd te zijn. Door op de volgende zaken te letten betaal je alvast een pak minder.

1 .Beken kleur

Spelen met kleuren kan een wondermooi resultaat opleveren, maar stuwt de prijs vaak omhoog. Profielen met dezelfde kleur voor binnen- en buitenkant te plaatsen zijn veel goedkoper dan twee verschillende kleuren.

2 .Let op voor dure extra’s

Een veranda kan zoveel meer zijn dan het basispakket: denk maar aan screens, airco of zonwering. Maak steeds de afweging of deze extra’s een toegevoegde waarde vormen. Past een bepaalde optie niet in je budget? Laat de verandabouwer dan de voorbereidingen treffen, zodat de investering later makkelijk uitgevoerd kan worden.

Prijs veranda: accessoires
Voor elk huis en elk budget bestaat de perfecte veranda.

3. Klein maar fijn

Is je veranda kleiner dan 40 m² en komt de nok niet boven de 4 meter? Dan heb je enkel een meldingsplicht. Anders heb je een vergunning nodig en moet je een beroep doen op een architect. Dat betekent dus een extra kost. Controleer ook of de gemeente geen bijkomende regels oplegt!

Lagere btw

Wie een veranda bouwt, moet niet de volle pot betalen van de overheid. Zo betaal je maar 6 i.p.v. 21% btw. Voorwaarde is wel dat je huis 10 jaar of ouder is.

Vergelijk!

Dit is de laatste en misschien wel belangrijkste tip die we je kunnen meegeven. Vaak zijn er grote prijsverschillen tussen verandabouwers. Vergelijk daarom gratis en volledig vrijblijvend offertes. Zo kan je tot 30% extra besparen op je droomveranda!