Wat kost een nieuw stopcontact? Prijzen en advies

prijs stopcontact

De prijs van een stopcontact varieert tussen de € 30 en € 100, afhankelijk of u het nieuw wilt aanleggen of vervangen. Dat verschil is te wijten aan verschillende factoren die meespelen. Welke elektricien kiest u? In wat voor type muur moet uw stopcontact geplaatst worden? Hoeveel stopcontacten wil u aanleggen? Wij bieden u een handig overzicht, zodat u de kosten kunt inschatten.

1. Prijs van een stopcontact
2. De kosten van een elektricien
3. Bijkomende kosten in de prijs van een stopcontact
4. Handige extra opties
5. Vind de elektricien die bij u past

Prijs van een stopcontact

Een nieuw stopcontact aanleggen kost gemiddeld € 80. Die prijs kan variëren naargelang uw wensen en de afstand van uw meterkast. Andere projecten, zoals een stopcontact vervangen, zijn dan weer iets goedkoper. Reken daar een prijs van ongeveer € 30 tot € 40 per stopcontact. Deze richtprijzen zijn inclusief montage, materiaal en btw.

De kosten van een elektricien

De kosten om een stopcontact te vervangen zijn vrij hoog omwille van de arbeidskosten. Het materiaal is niet duur, maar dat is pas het begin. Er moet misschien gefreesd worden in de muur. Of kabels moeten doorgetrokken worden. Bovendien rekenen de meeste elektriciens ook voorrijkosten aan in hun tarief. Dat zijn eigenlijk de transportkosten om tot bij u thuis te komen. Daarom is het voordeliger om meerdere stopcontacten tegelijkertijd te laten installeren of verplaatsen. Lees hier alles over de prijs van een elektricien.

prijs stopcontact

Bijkomende kosten in de prijs van een stopcontact

Als u een nieuw stopcontact laat plaatsen, zijn er soms ook nog bijkomende kosten waar u rekening moet mee houden.

Enerzijds speelt de plaats van het stopcontact een belangrijke rol. Als dat dicht bij het elektriciteitspunt moet geplaatst worden, kost u dat minder arbeidsuren. Meestal is er ook een maximale afstand van 2 meter om een stopcontact te verplaatsen. Als de afstand toch groter is, betaalt u een vast extra bedrag, in het algemeen rond de € 10 of € 15 per extra meter.

Anderzijds is de prijs ook afhankelijk van het type muur waarin het stopcontact moet geplaatst of verplaatst worden. Een gips- of cellenbetonmuur is gemakkelijker en dus goedkoper. Een stopcontact in een betonmuur plaatsen kost ongeever € 25 meer.

Handige extra opties

Tot slot kunt u ook nog handige extra opties laten installeren. Met een kinderslot verhoogt u de veiligheid in huis, zodat kleine kinderen niet bij het stopcontact kunnen. Dat kost ongeveer € 10. Ook een tijdschakelaar is interessant. Lampen worden automatisch in- en uitgeschakeld als u niet thuis bent. Voor € 15 lijkt het alsof dat wel het geval is (terwijl u eigenlijk op vakantie bent). Wilt u ook in de tuin een stopcontact installeren, voor verlichting of voor uw grasmaaier? Dat kost u ongeveer € 90.

Vind een elektricien die bij u past

Deze prijzen zijn uiteraard richtprijzen. Voor een volledige en exacte prijs om uw stopcontact te laten installeren, vraagt u best offertes aan bij verschillende elektriciens. Let ook goed op of de vakman een uurtarief hanteert, of een totaalbedrag. Die tweede optie is meestal aan te raden, zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zo vindt u de vakman die bij u past!