Wat kost een elektrische keuring?

Prijs keuring elektriciteit

Je bent verplicht van je elektriciteit te laten keuren als je van plan bent je huis te verkopen. Daarnaast is het ook verplicht om datzelfde te doen wanneer je een nieuwe elektriciteitsinstallatie hebt geplaatst. Dat is niet alleen belangrijk voor de papieren, maar ook voor je eigen veiligheid.

Prijs keuring elektriciteit: dit zit er inbegrepen in de prijs

Wanneer je een offerte aanvraagt, zal de prijs (voor een keuring van de elektriciteit) die daarop onderaan verschijnt, bestaan uit drie elementen:

  1. Het bezoek zelf om de installatie te controleren
  2. Verplaatsings- en administratiekosten. Kies er daarom voor om een specialist uit de buurt te contacteren. Via onze offertedienst kom je onmiddellijk bij zo iemand terecht.
  3. Attest van keuring

De prijs voor een keuring van de elektriciteit is afhankelijk van het aantal kringen waarover je woning beschikt. Bij een gewoon rijhuis zal die hoeveelheid lager zijn dan bij een villa.

Dat wil zeggen dat een elektriciteitskeuring voor een vrijstaand huis meer zal kosten dan wanneer je directe buren aan de andere kant van de muur hebt. De prijzen voor een keuring van de elektriciteit schommelen tussen de 100 en 200 euro.

Daarnaast is de kost van een elektriciteitskeuring ook nog eens afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van bepaalde documenten:

  • Situatieschetsen en eendraadschema: vormen samen het elektriciteitsplan. Wanneer geen van beide aanwezig is bij de keuring zal je extra moeten betalen om beide documenten nog te laten opstellen. Daardoor kan de prijs voor een keuring van de elektriciteit nog stijgen. Bovendien moeten die plannen in drievoud aanwezig zijn bij de keuring. Bereid je dus goed voor op het bezoek van de controleur en voorkom extra kosten.
  • EAN-code : Met een EAN-code kan men de elektriciteitsinstallatie identificeren. Die code is niet persoonlijk, maar is wel verbonden aan de plaats van installatie. Wanneer je verhuist, neem je dus de EAN-codes van de vorige bewoners over.

Laat je elektriciteit keuren door een erkende vakman

Prijs keuring elektriciteit

De minister van Energie moet de vakman waarop je beroep doet zelf ook goedgekeurd hebben. Anders moet je een nieuwe keuring bij een andere specialist aanvragen. Op de website van de federale overheid vind je een volledig overzicht. Ook via onze offertedienst kom je automatisch terecht bij een erkend controlemechanisme. Wij sturen je offertes op die je de prijs voor een keuring van de elektriciteit meedelen.

De keuring moet gebeuren volgens de vastgestelde AREI-normen. Het gebruik van elektriciteit brengt altijd risico’s met zich mee. Daarom moet de installatie voldoen aan de hoogste voorwaarden. Die werden gebundeld in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties.