De prijs van een elektricien: 4 weetjes die u moet weten

prijs-elektricien

De prijs van een elektricien ligt tussen de € 28 en € 50 per uur. Dat verschil is te wijten aan verschillende criteria, zoals hoe groot de werken zijn of hoeveel ervaring de elektricien heeft. U doet dus best eerst wat onderzoek. Zo vindt u de vakman die het beste past bij wat u nodig heeft. Belangrijk is dat u vrijblijvende offertes aanvraagt bij erkende elektriciens. Let bovendien op de volgende punten:

1. De prijs van een elektricien: de basis
2. Materiaal kopen via elektricien: goed idee?
3. De prijs van een elektricien bij veelvoorkomende werken
4. Premies voor elektriciteit
5. Vind een elektricien

1. De prijs van een elektricien: de basis

Elke elektricien heeft een eigen uurtarief dat hij zelf bepaalt. Een beginnende elektricien zal doorgaans wat minder vragen dan een doorwinterde vakman. Hou rekening met een gemiddeld tarief van om en bij € 35. Bovendien betaalt u meestal wat meer bij kleine projecten (zoals een stopcontact vervangen). Dat komt vooral omdat de bijkomende kosten zoals administratie en transport gecompenseerd moeten worden.

Kijk zeker niet alleen naar het uurtarief. Er zijn ook de voorrijkosten. Dat zijn eigenlijk de reiskosten die in de kostprijs van een elektricien worden verrekend. Hij is immers altijd op de baan. Let in de offerte goed op wat er gevraagd wordt. Sommigen vragen een forfaitair bedrage van bijvoorbeeld € 15. Anderen rekenen dan weer een kost per kilometer aan, zoals € 0,30.

2. Materiaal kopen via elektricien: goed idee?

In de meeste gevallen heeft een elektricien al wat materiaal mee om de werken uit te voeren. Dat is standaard materiaal voor de meest voorkomende problemen. Speciale bedrading, een wandcontactdoos of een groepenkast, bijvoorbeeld, zijn echter al wat specifieker en moeten besteld worden.

Voor nieuw materiaal betaalt u de gewone winkelprijs. Het voordeel van uw elektricien is dat u slechts 6% btw in plaats van 21% betaalt. U krijgt dus een korting van 15%. Soms geeft uw elektricien zelfs nog extra korting bij grote werken, tot 10% op de gangbare verkoopprijs. U doet er dus zeker uw voordeel bij.

prijs-elektricien

3. De prijs van een elektricien bij veelvoorkomende werken

Elektriciens krijgen vaak te maken met dezelfde soort werken. Dat kan gaan van een stopcontact vervangen tot elektriciteit aanleggen in een nieuwbouw. Er bestaan voor dergelijke projecten dus gemakkelijk in te schatten prijzen. U vraagt best op voorhand een totaalprijs aan van het project. Zo kunt u de kosten gemakkelijk inschatten. Hieronder vindt u een overzicht van courante elektriciteitswerken en hun gemiddelde kost (met btw, montage en materiaal):

  • Elektriciteit leggen in uw woning: van € 3.000 tot € 10.000
  • Verlichting aanleggen in uw woning: van € 500 tot € 1.500
  • Meterkast vervangen: van € 400 tot € 700
  • Stopcontact vervangen: tussen € 30 en €50
  • Inbouwstopcontact plaatsen: € 60 tot € 100

Uiteraard zijn dit puur indicatieve prijzen. Bespreek uw project met uw elektricien voor een gedetailleerde prijsindicatie.

4. Premies voor elektriciteit

U moet om de 25 jaar uw elektrische installatie bij u thuis laten keuren. Dat moet bovendien gebeuren door een erkende instantie. Maar geen nood: u kunt soms beroep doen op premies. Zo zijn er de renovatiepremie en de verbeteringspremie. Dat kan dan weer de kostprijs van een elektricien drukken!

5. Vind een elektricien

Met deze tips vindt u vast en zeker de elektricien bij u past. Maar voordat u de definitieve keuze maakt, vraagt u best verschillende offertes aan. Zo krijgt u de beste prijs voor uw project!