Muren impregneren

Om vocht buiten de deur te houden kunt u de muren van uw huis laten impregneren. Impregneren wordt gedaan door een vloeistof op de muren te spuiten waardoor de muren vocht tegen houden. In dit artikel vindt u alle info en voordelen van impregneren. Wenst u een exacte prijs? Vraag hier prijsoffertes op maat.

gevel impregneren

Gevel impregneren: waarom?

Het impregneren van buitenmuren wordt vaak gedaan bij huizen waar veel vocht in de muren zit. Dit kan komen door vocht van buitenaf maar ook door opstijgend vocht vanuit de grond. U kunt uw muren laten impregneren om vocht af te stoten, schimmel tegen te gaan en de muren brandwerend te maken.

Bijkomende voordelen van het impregneren van muren is dat het bescherming biedt tegen zure regen en dat graffiti makkelijker te verwijderen is.

Voordat u de muren laat impregneren of dat u zelf aan de slag gaat is het belangrijk dat scheuren en gaten in de muren gerepareerd zijn. Doet u dit niet dan kan het vocht alsnog zijn weg naar binnen vinden via deze gaten en scheuren.

Door de muren te impregneren houdt u vocht buiten, maar verliezen de muren wel hun ventilerende werking. Vocht vanuit de woning kan dus niet meer via de muren naar buiten. Zonder goed werkend ventilatiesysteem kan dit een ongezond binnenklimaat leiden.

Soorten impregneermiddelen

Er zijn verschillende soorten impregneermiddelen om uw muren mee te behandelen. De keuze voor een impregneermiddel hangt af van het soort steen waarmee de muur is opgebouwd. Zo zijn er verschillende soorten impregneermiddelen beschikbaar voor gele bakstenen, rode bakstenen, kalkzandsteen, betonnen muren, muren van natuursteen en muren die gepleisterd zijn.

Naast de verschillen in impregneermiddelen voor de materiaalsoort waarmee de muren zijn gebouwd, zitten er ook verschillen in de substantie van de impregneermiddelen. Impregneermiddelen zijn verkrijgbaar als crème of in een vloeibare variant.

De vloeibare variant wordt op de muren gespoten waarna het impregneermiddel zich kan hechten in de stenen. De crème wordt over het algemeen aangebracht met een roller of een kwast net zoals wanneer u een binnenmuur schildert.

Impregneermiddelen zijn er op waterbasis en het is altijd goed om rekening te houden met het milieu. Vraagt u bij twijfel altijd om advies om de juiste keuze te maken voor het beste impregneermiddel voor uw buitenmuren.

Welke gevels impregneren?

Uw gevel impregneren is verstandig op het moment dat u last heeft van veel vocht van buitenaf dat in uw muren trekt. Door de gevel te laten impregneren wordt er een waterafstotende laag aangebracht die vocht en schimmel tegen houdt. In principe kan elk type gevel geïmpregneerd worden: baksteen, crepi, …

Bijkomende voordelen van het impregneren van de gevel is dat het vuil afstoot en het gemakkelijker is om naderhand aangebrachte graffiti te verwijderen. Het impregneren van de muren moet aan de buitenkant van het huis gebeuren om ervoor te zorgen dat her vocht buiten uw woning blijft.

Muren impregneren: zelf doen of uitbesteden?

De vraag rest nu alleen nog of u zelf aan de slag gaat met het impregneren van uw muren of dat u hiervoor iemand inhuurt. Als u zelf aan de slag gaat moet u rekening houden met een aantal zaken voordat u begint met impregneren: een goede voorbereiding is onmisbaar.

De muren moeten goed schoon en stofvrij zijn, de voegen van de muren moeten goed zijn en gebreken aan de muren moeten vooraf gerepareerd te worden. Daarna moeten de kozijnen, ramen en deuren worden afgeplakt of afgedekt om ervoor te zorgen dat er geen impregneermiddel op uw kozijnen en deuren komt.

Het impregneren van buitenmuren is een precies werkje en moet overal gelijkmatig worden verdeeld. Door van boven naar beneden te werken zorgt u ervoor dat impregneermiddel dat overtollig op een bepaalde plaats is aangebracht zich al kan hechten op een lager gelegen stuk.

Ziet u op tegen deze grote klus en bent u bang dat u te weinig kennis en ervaring heeft om uw muren juist te impregneren? Kiest u dan voor een ervaren gevelwerker om de klus te klaren. Het mag dan wel een besparing opleveren als u het zelf doet, maar als een gespecialiseerd iemand het in de helft van de tijd kan doen en minder impregneermiddel nodig heeft zal dit niet veel schelen in de kosten. Voor meer informatie zie www.CEI.be.

Maakt u dus van tevoren goed de afweging wat betreft de kosten voor het impregneren van uw buitenmuren.