Home Isolatie Dakisolatie: prijs, premies en tips

Dakisolatie: prijs, premies en tips

De prijs van dakisolatie hangt af van de kwaliteit van uw dak. Bij een goed dak kan uw dak geïsoleerd worden vanaf 25 euro per m². Wie in 2016 nog zijn bestelling plaatst komt in aanmerking voor een aantal premies én een fiscaal voordeel. Bepaal aan de hand van dit artikel de richtprijs voor uw dakisolatie-project:


Richtprijzen dakisolatie

Prijzen voor dakisolatie verschillen naargelang het materiaal en de installateur. U doet er goed aan verschillende offertes op te vragen en te vergelijken om uw dak op de beste manier te isoleren. Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen voor dakisolatie:

Type dakisolatieGemiddelde prijs per m²
Hellend dak isoleren (binnen)25 – 50 euro
Hellend dak isoleren (buiten) 45 – 65 euro
Plat dak isoleren langs buiten (warm dak)70 – 100 euro
Plat dak isoleren langs binnen (koud dak) 30 – 50 euro
Zoldervloer (PUR)20 – 40 euro

Hellend dak isoleren

Is er een onderdak aanwezig?

prijs dakisolatie zonder onderdak
Kunt u de onderkant van de dakpannen zien? Dan is er geen onderdak aanwezig.

Bij oudere gebouwen is er vaak geen onderdak. Kunt u de dakpannen van in de zolder zien? Dan is er ook geen onderdak aanwezig in uw woning.  Dit is vaak het geval bij oudere woningen. Isolatie aanbrengen onder de pannen is in dat geval niet mogelijk. Wanneer u dit toch doet zal dit op termijn structurele schade aanbrengen aan uw dak.

Toch isolatie aanbrengen bij een dak zonder onderdak is geen goed idee. Op termijn zal regen of smeltwater onder de dakpannen terechtkomen en zich nestelen in de dakisolatie. Op termijn zal er zich een schimmel vormen op het isolatie-materiaal, het materiaal verliest zijn isolatiekracht en wordt zwaarder. Isoleren zonder onderdak kan op termijn zelfs de structuur van uw dak in gevaar brengen. Het water zal zich een weg zoeken in het gebinte van het dak en uw dak kan bezwijken onder haar eigen gewicht. Zorg dus altijd dat er een onderdak aanwezig is voor u het dak wenst te isoleren.

Prijs dakisolatie hellend dak zonder onderdak

Bij een hellend dak zonder onderdak zijn er slechts een aantal oplossingen mogelijk om het dak te isoleren. De beste oplossing hangt in dit geval af van de situatie. Indien u een hellend dak zonder onderdak hebt én uw dak wilt isoleren zijn er 2 opties:

  1. Een volledige renovatie van het dak is vaak duurder maar wel aan te raden wanneer uw dak verouderd is. Lees hier meer over de kostprijs van het vernieuwen van uw dak.
  2. Isoleren van de zoldervloer is vaak goedkoper en een goede keuze wanneer u niet van plan bent de zolderruimte te verwarmen.

Prijs dakisolatie hellend dak (onderdak aanwezig)

prijs dakisolatie
Prijs dakisolatie is ongeveer 25 euro per m²

De prijs van dakisolatie bij een hellend dak schommelt tussen 25 en 65 euro per m². Hierbij zal een specialist nagaan of uw dak in aanmerking komt voor dakisolatie. De isolatie wordt dan aangebracht tussen de balken van uw dak.

Prijsverschillen kunnen ook ontstaan door het type isolatie of het materiaal dat gebruikt wordt om uw dak te isoleren. Zo is er een groot verschil tussen een dak langs buiten of langs binnen te isoleren. Een hellend dak van binnenuit isoleren is de goedkoopste optie, maar is soms niet mogelijk. Denk maar aan een volledig ingerichte zolder.

Sommige installateurs zijn natuurlijk ook duurder dan anderen. Kies voor een erkende installateur die uw dak kan isoleren zonder koudebruggen of lekken. Goed advies is zeker belangrijk bij de keuze voor dakisolatie.


Plat dak isoleren

De prijs van dakisolatie bij een plat dak ligt vaak in dezelfde grootteorde. Ook hier speelt de kwaliteit van het dak mee. Reken grosso modo op een richtprijs van 70 tot 100 euro per m² maar veel hangt af van uw persoonlijke situatie. Bij isolatie van een plat dak wordt er op het bestaande plat dak een harde isolatieplaat geplaatst en deze wordt daar bovenop een nieuwe dakhuid aangebracht. De kostprijs bij isolatie van een plat dak verschilt sterk naargelang het type van de werken dat uitgevoerd wordt.

Plat dak langs buiten isoleren: warm dak

Een plat dak waar de isolatie aan de buitenkant zit (net onder de dakbedekking), heet een warm dak. Het dankt zijn naam aan het feit dat de isolatie de volledige dakstructuur omvat. Het is als volgt opgebouwd:

  1. De dakvloer – dit kunnen betonnen welfsels, houten planken of platen zijn – moet een hellingsgraad van minstens twee procent hebben en eventueel ook een afschotlaag. Dit is nodig voor een goede afwatering, zodat er geen plassen kunnen ontstaan.
  2. Op de dakvloer komt een dampremmende folie. Deze folie zorgt ervoor dat er geen water van binnenuit aan de isolatie kan. Anders dreigt de isolatie zijn isolerende eigenschappen te verliezen.
  3. Daarop komt de isolatie. De voorkeur gaat naar een isolatiemateriaal dat vormvast en hoge dichtheid heeft, zoals isolatieplaten.
  4. Het dak wordt afgewerkt met EPDM, roofing of een andere dakbedekking die rechtstreeks op de isolatie komt.

De prijs van een warm dak begint vanaf 50 euro per m².

Plat dak langs binnen isoleren: koud dak

Bij een koud plat dak komt de isolatie niet bovenop de dakstructuur, maar wordt ze langs binnen aangebracht. De isolatie wordt onder de dakconstructie of het dakbeschot aangebracht (in tegenstelling tot een warm dak). Bij koude daken kiest men vaak voor rollen minerale wol, zoals rotswol of glaswol. Daarna volgt een dampscherm dat de isolatie tegen vocht van binnenuit te beschermen. Ten slotte wordt het plafond afgewerkt.

Wat zijn de concrete gevolgen? Met een warm dak wordt de dakconstructie extra beschermd tegen temperatuurswisselingen door het isolatiemateriaal. Bij een koud dak verliest de dakconstructie die extra bescherming. Daarom is een warm dak aangeraden.


Dakisolatie premies

Met dakisolatie bespaart u tot 40% energie. Op die manier bespaart u al snel 500 euro op uw energiefactuur op jaarbasis. Toch zijn er nog heel wat woningen waarvan het dak niet geïsoleerd is. Daarom stimuleert de overheid alle gezinnen hun dak te isoleren. Sinds 1 januari 2020 geldt de nieuwe dakisolatienorm (Dakisolatie 2020) en moeten alle daken in principe verplicht geïsoleerd zijn.

Wie zijn dak nog moet isoleren, komt wel in aanmerking voor overheidssteun. Er is namelijk de premie van netbeheerder Fluvius voor dakisolatie. Deze dakisolatiepremie bedraagt 4 euro per m² als u de werken door een aannemer laat uitvoeren. Voor doe-het-zelvers is er een premie van 2 euro per m².

Een goede isolatie zorgt voor, naast meer woongemak, ook voor een lagere energiefactuur. De hoogte van de besparingen hangt uiteraard af van welke energiebron je gebruikt om je woning te verwarmen. Kies na het isoleren van je woning ook voor een voordelig energietarief. Zo verlaag je je Co2-voetafdruk en bespaar je ook nog eens op je energiefactuur!


Is zelf je dak isoleren goedkoper?

Prijs dakisolatie zelf plaatsen
Door de sterke overheidssteun bij het laten plaatsen van dakisolatie is dakisolatie zelf plaatsen nauwelijks goedkoper.

Het prijsverschil tussen dakisolatie zelf plaatsen en dakisolatie laten plaatsen is vaak miniem. Dit omdat wie dakisolatie laat plaatsen kan rekenen op een hogere premie van de netbeheerder én bovendien het bedrag kan inbrengen in de belastingaangifte. Hierdoor is dakisolatie laten plaatsen vaak slechts een paar euro per m² duurder dan dakisolatie zelf plaatsen. Er is (afhankelijk van de situatie) dus nauwelijks een prijsverschil tussen dakisolatie laten plaatsen en dakisolatie zelf plaatsen. Wie zijn dak laat isoleren is bovendien zeker van we kwaliteit. Voor meer info bekijk hier alle premies voor isolatiewerken.

Dakisolatie zelf plaatsen is af te raden. Laat dit werk beter over aan een specialist. Zij kunnen oordelen of uw dak stevig genoeg is een extra isolatielaag te dragen. Schakel dus zeker een erkende isolatie-specialist in. Zorg wel dat u goed geïnformeerd bent voor u offertes begint te vergelijken. Zo weet u zeker dat u de beste keuze maakt. Vergelijk hier erkende isolatiespecialisten in uw buurt.

Meer links omtrent wonen, klik hier!


Welke soort isolatie kies ik?

Bij dakisolatie heeft de materiaalkost een zeer grote invloed op de uiteindelijke kostprijs. Bekijk hier het overzicht van alle isolatiematerialen en hun materiaalprijs.

eps parels
EPS parels isolatie

EPS Parels voor dakisolatie

EPS parels worden gewoonlijk niet gebruikt bij dakisolatie. Ze zijn ideaal voor het opvullen van een holle ruimte. U zou deze vorm van isolatie wel kunnen gebruiken indien u uw zoldervloer wenst te isoleren. Er bestaan ook harde platen gemaakt van EPS-parels. Deze kunnen wel gebruikt worden voor dakisolatie.

EPS is een duurzame isolatie-stof en is resistent tegen vocht. Nadeel is wel dat deze isolatie-vorm vaak iets minder brandveilig is. Lees hier meer over EPS-parels.

prijs pur isolatie
Gespoten PUR isolatie

Pur Isolatie

PUR isolatie bestaat net zoals EPS in plaatvorm als in spuitvorm. Voor dakisolatie kunnen beide van toepassing zijn. Sowieso is gespoten PUR een betere vorm van isolatie. Zo zijn alle hoeken en kieren zeker opgevuld en is er weinig risico op eventuele koudebruggen.

Nadeel van deze stof is wel dat er giftige dampen vrijkomen bij het plaatsen van de isolatie. Tijdens de werken dus zeker goed verluchten. Lees hier meer over PUR isolatie.


Beste prijs dakisolatie? Vergelijk Offertes

Waarom prijzen dakisolatie vergelijken?

Wie offertes en prijzen voor dakisolatie vergelijkt bespaart al snel 10% op de aankoopprijs. Bovendien bent u zo zeker dat u het beste advies krijgt. Vraag daarom offertes voor dakisolatie aan en krijg prijsoffertes van de beste isolatiebedrijven in uw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Welk type dakisolatie wenst u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.