Aanleggen groendak? Prijs en premies

Groendak prijs

Nu Vlaanderen bijna volgebouwd staat, is het zoeken naar een beetje groen. In het straatbeeld is er weinig te vinden, tenzij het park van een kilometer verderop. De bermen zien er kaal uit en bomen worden gekapt om plaats te ruimen voor industrie. Hoe draag jij jouw steentje bij? Een groendak zet onmiddellijk de toon voor een zuurstofrijke omgeving.

Bovendien ziet het er niet alleen waanzinnig uit, het biedt daarnaast ook heel wat voordelen voor jou en je woning. Maar hoeveel moet je daarvoor opzij hebben staan? Hoe bereken je de prijs van jouw groendak?

Type dak Prijs per m² Levensduur
Extensief groendak € 45 à € 100 per m² 60 jaar
Intensief groendak € 120 à € 200 per m² 60 jaar


Er is geen vaste prijs voor een groendak. Die is namelijk afhankelijk van een aantal belangrijke elementen:

  1. Welke planten je op je dak wil
  2. Wat je als dakbedekking gebruikt
  3. Wat de afmetingen van je dak zijn
  4. Hoe bereikbaar je dak is

Voor een op maat gemaakte prijs, vraag je best een offerte aan bij een specialist in de buurt. Vandaag kan dat makkelijk via ons gratis offertedienst!

De Vlaamse overheid is een grote voorstander van ecologisch verantwoorde renovaties. Daarom deelt ze ook premies uit aan wie aan de voorwaarden voldoet. Zo’n premie kan al gauw 20 tot 30% van de kosten dekken. Hou daar dus rekening mee wanneer je hieronder de gemiddelde prijs van een groendak leest.

Prijs groendak: extensief versus intensief

Afhankelijk van hoe stevig je dakconstructie is, kan je ervoor kiezen om een extensief of een intensief groendak te laten groeien. Is je dak al iets ouder, dan wordt die keuze voor jou gemaakt. Het verschil tussen een extensief en een intensief groendak zit ‘m in de planten die je op het dak laat groeien.

  • Bij een extensief groendak zijn dat voornamelijk mossen, vetplanten, grassen en kruiden. Dergelijke planten hebben weinig onderhoud nodig en kunnen op elk dak geplaatst worden. Op een extensief groendak mag niet gelopen worden.
  • Een intensief groendak daarentegen geeft je ook de mogelijkheid om op je dak te tuinieren. Het groendak wordt dan gevormd door struiken en bomen die regelmatig onderhouden moeten worden. Alsof je een echte tuin op je dak hebt, dus! Het is vanzelfsprekend dat zo’n groendak extra belastend is voor je huis. Meestal voldoen alleen nieuwbouw woningen aan de voorwaarden voor het plaatsen van een intensief groendak. Omdat het groen op deze daken iets gesofisticeerder is, zal de prijs per vierkante meter veel hoger zijn dan bij een extensief groendak. Een intensief groendak kan tot dubbel zoveel geld kosten als een extensief.

Gemiddeld gezien schommelt de prijs van een groendak tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter. Afhankelijk van of je een extensieve of intensieve tuin wil, zal de prijs eerder naar de 50 dan naar de 200 leunen. In totaal leg je makkelijk 4500 euro neer voor een extensief groendak.

Daarnaast moet je dak ook nog eens voorzien worden van een speciale dakbedekking die inworteling onmogelijk maakt. Ook daarvoor betaal je extra kosten! Gemiddeld gezien betaal je voor de plaatsing van zo’n EPDM-onderlaag tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter.

Tot slot kan je er ook voor kiezen om je groendak een duwtje in de rug te geven om het nog beter te laten renderen. Vergeet daarom geen rekening te houden met die extra kosten: een zak meststof kost al gemiddeld 15 euro per kilo.

Zelf een daktuin aanleggen: zo druk je de prijs van een groendak

Wie een beetje handig is, kan ook altijd zelf zijn groendak aanleggen. Zo moet je al geen plaatsingskosten betalen en kan je de prijs van je groendak drukken. Let wel op dat je er genoeg over weet: voor je het weet zit je met vochtproblemen in de keuken. Vraag raad bij je plaatselijke dakspecialist om geen herstelkosten te moeten betalen.