Dakisolatie zonder onderdak: mogelijkheden en prijzen

prijs dakisolatie zonder onderdak
Wanneer u geen onderdak hebt en dus rechstreeks op de dakpannen kan kijken vanuit de zolder kunt u het dak niet rechtstreeks isoleren.

Een hellend dak isoleren zonder onderdak is vaak niet aan te raden. Er bestaan wel een aantal mogelijkheden maar het belang van een onderdak bij dakisolatie mag niet onderschat worden.

Waarom moet er een onderdak aanwezig zijn?

Een onderdak is een waterdichte laag tussen de dakbedekking en de isolatie. Deze laag zorgt ervoor dat er geen water in de isolatielaag komt. Een vochtige isolatiestof verliest namelijk zijn isolatiewaarde. Een dak isoleren zonder onderdak zal op termijn heel wat problemen veroorzaken. Zelfs bij een goed dak kan er af en toe wat water onder de pannen terecht komen. Zonder onderdak komt dit water terecht in de isolatielaag én in de dragende houtstructuur. Dit zal schimmelvorming in de isolatie en houtstructuur veroorzaken.

Structuur nieuw dak
Bij een nieuw dak wordt een onderdak tussen de dakpannen en de houtstructuur aangebracht zodat de isolatie droog kan blijven.

Welke opties zijn er voor een dakisolatie zonder onderdak?

Is er geen onderdak aanwezig aan uw hellend dak? Dan hebt u de keuze tussen een aantal opties. Wilt u de zolderruimte gebruiken? Dan zal u een dakwerker moeten inschakelen. Is uw dak nog in goede staat en gebruikt u de zolderruimte niet? Dan kan zoldervloerisolatie een oplossing zijn voor u.

Dakwerker inschakelen

De meest grondige oplossing is een dakwerker inschakelen. Hij kan heel uw dak vernieuwen én een onderdak aanbrengen om achteraf te isoleren. Op deze manier is uw dak weer goed voor 100 jaar én is uw woning degelijk geïsoleerd. Een nieuw dak is wel kostelijk, lees hier meer over de kostprijs van een nieuw dak.

Zoldervloer isoleren

Dakisolatie zonder onderdak kan ook door de zoldervloer te isoleren. Deze optie is enkel een mogelijkheid wanneer u de zolder niet zal verwarmen. Wilt u dus een aparte kinderkamer of extra leefruimten onder het dak dan is zoldervloerisolatie geen oplossing. U kunt uw zoldervloer makkelijk isoleren met harde isolatieplaten. Deze zijn vaak stevig genoeg om op te wandelen of een aantal meubels op te plaatsen.