Lucht in huis tot 5 keer slechter dan buitenlucht

binnenklimaat woning

We hebben het steeds meer over de vervuiling in de buitenlucht. Jammer genoeg zit het niet veel beter met de kwaliteit van het binnenklimaat van onze woning. Vocht, koolstofdioxide en schadelijke stoffen vervuilen de lucht binnenshuis en hebben een onvermijdelijk impact op onze gezondheid. Ademhalingsproblemen, hoofdpijn, benauwdheid … de lijst zou te lang zijn om op te noemen.

Het openzetten van de ramen is meestal de meest voor handliggende oplossing. Dit zal echter niet voldoende zijn. En vooral, wat doe je in de winter? Je wilt immers vermijden dat de warme lucht naar buiten ontsnapt. Een ventilatiesysteem blijkt dan nog de enigste uitweg.

Wanneer is mijn binnenlucht vervuild?

Nu vraag je je waarschijnlijk af: “hoe weet ik of de lucht binnenshuis goed is?”. Dit wordt voornamelijk afgeleid op basis van 2 factoren:

  1. CO²-concentratie: Koolstofdioxide wordt voornamelijk gecreëerd door menselijke ademhaling. Hoe meer mensen er zich in de ruimte bevinden, hoe hoger het CO²-gehalte en hoe hoger dus de vervuiling. Het CO²-gehalte wordt gemeten in “parts per million (ppm)”. Bij een CO²-concentratie zich bevindend tussen 600 en 1.000 ppm hoef je je nog geen zorgen te maken. Elke meting met een waarde boven de 1.200 ppm duidt daarentegen aan dat de lucht binnen vervuild is.
  2. De relatieve luchtvochtigheid: Naast de CO²-concentratie zal ook de luchtvochtigheid bepalend zijn voor jouw gezondheid. In een ideale situatie bevindt de vochtigheidsgraad van een woning zich tussen 40% en 60%. Overschrijd je deze waarde, dan is de kans op vochtproblemen en schimmelvorming vrij groot.

Onderhoudsproducten belangrijkste bron van binnenluchtvervuiling

binnenklimaat woning
Wie regelmatig schoonmaakt zal onvermijdelijk ook het slachtoffer worden van een ongezond binnenklimaat. De onderhoudsproducten die we wekelijks gebruiken zouden namelijk verantwoordelijk zijn voor heel wat gezondheidsklachten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het gebruik van schoonmaakmiddelen overeenkomt met het roken van 20 sigaretten.

Schoonmaakmiddelen maken deel uit van de vluchtige organische stoffen (VOC) die bestaan uit een verzameling van zo’n 400 verschillende stoffen. Samengesteld uit o.a. koolstof, hebben deze stoffen vooral als kenmerk dat ze bij kamertemperatuur snel verdampen. Wat hun oorsprong ook is (natuurlijk of antropogeen), ze veroorzaken schadelijke effecten op de gezondheid. Het is dus noodzakelijk om deze stoffen te kunnen identificeren, maar ook om in de mate van het mogelijke, het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken.

Onder deze stoffen vallen o.a. schoonmaakmiddelen, verf, lak, vernis, lijm, brandvertragers, lijm en cosmetica-producten.

Schoonmaken schaadt de gezondheid, ventilatie is de oplossing

Zoals eerder als vermeld is het zelf verluchten van de woning zeker al een belangrijke stap in de goede richting. In de winter kun je echter moeilijk alle ramen openzetten of het huis gedurende drie maanden niet meer schoonmaken. Een professioneel ventilatiesysteem biedt dan de snelste en efficiënste oplossing. Hoe?

  • Huidige ventilatiesystemen zijn uitgerust met sensoren die het CO²-gehalte, de relatieve luchtvochtigheid evenals de VOC in de woning meten en registreren. Eens de waarden hiervan zich boven het aanvaardbaar niveau bevinden, zal het ventilatiesysteem in werking treden en de vervuilde lucht naar buiten afvoeren.
  • Een handige app wordt in de meeste gevallen ook nog meegeleverd zodat je zelf kunt zien wanneer en waarom het ventilatiesysteem in werking treedt

Welk ventilatiesysteem past het best bij mijn woning?

binnenklimaat woning
In deze laatste fase naar een gezonder binnenklimaat ligt uiteraard de keuze naar het type ventilatiesysteem. De keuze hiervan ligt in de handen van je verwachtingen en het budget die je beschikbaar hebt. Gelukkig hoeft je gezondheid niet zo duur te zijn.